Hem » Vin Fakta » Vinprofilen: Träffa Sam Neill som entusiastisk vingårdsägare på Nya Zeeland

Vinprofilen: Träffa Sam Neill som entusiastisk vingårdsägare på Nya Zeeland

neillfront - Vinjournalen.se
 Image Alt  - Vinjournalen.se

Hör du till de som varje nyårsdag bänkar sig framför tv:n för att traditionsenligt titta på Ivanhoe? Då vet du med säkerhet vem Sam Neill är. Men visste du att han även äger fyra vingårdar i Nya Zeeland? Hans företag heter Two Paddocks, grundades 1993 och ligger i central Otago, på södra delen av Nya Zeeland. Sam är själv en entusiastisk vinproducent som jobbar närapå. Även om han inte helt lagt sin skådespelarkarriär på hyllan, så är han dagligen involverad i arbetet på vingården.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Allt började 1993 med bara fem tunnland och ett starkt intresse för vinmakeri.  På den ursprungliga första lilla vingarden odlades druvan Pinot Noir. En nära vän till Sam som hette Roger Donaldson köpte vingården intill, så man kallade sig Two Paddocks. Här fanns till och med ett litet vattendrag där guldgrävare på 1800-talet satt och vaskade efter guld.

Min ambition var från början att skapa en god Pinot Noir som åtminstone kunde uppskattas av min egen familj och mina nära vänner”, berättar Sam.

Förstå årgången 1997, blev mycket bra trots att man hade tuffa klimatförhållanden det året. Året därpå blev ännu bättre och tredje året, 1999, producerade Sam och hans team en Pinot Noir som de själva tyckte var i världsklass och sedan dess har man producerat kvalitetsviner som år efter år utmärkt sig internationellt.

Jag är mycket stolt över våra viner, i synnerhet Two Paddocks Pinot Noir. Jag har ett starkt team bakom mig och vi har ambitionen att fortsätta producera världens bästa Pinot Noir. De fyra vingårdarna ligger utspridda över Otagos alla dalar, så Two Paddocks den enda vingården här som täcker in hela området.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Den ursprungliga lilla vingården har utökats med tre andra små vingårdar, underbart belägna i Alexandra och Bannockburn i centrala Otago. På vackra terrasser växer de burgundiska vinstockarna.  Pinot Noir och Riesling är de främsta druvorna som odlas och man har även planterat flera burgundiska pinotkloner som 777,667 och 115. Flaggskeppet är gårdens premiumvin, Two Paddocks Pinot Noir.

Sam har sedan begynnelsen arbetat med duktiga vinmakare och konsulter. Två exempel är vinmakaren och konsulten Larry McKenna, tidigare Martinborough Vineyards och Dean Shaw, en av Nya Zeelands främsta vinproducenter.

Two Paddocks har producerat viner som både i Nya Zeeland och internationellt har rönt stor uppmärksamhet och vinerna ar fått ett flertal fina priser.  Vi hoppas att även vi i Sverige snart kan få ta del av Sams goda viner!

Att druvan Pinot Noir går som en röd tråd genom vingårdens moderna historia sedan 90-talet när Sam köpta gården, undgår inte någon. Här är han i Toronto och presenterar sina viner. I en intervju berättar han själv varför han är så fascinerad av just druvan Pinot Noir.

Frågor och svar:

Vilken skådespelare äger fyra vingårdar i Nya Zeeland?

Sam Neill.

Vilken druva odlades på den ursprungliga första lilla vingården?

Pinot Noir.

Vilket år producerade Sam och hans team en Pinot Noir som de själva tyckte var i världsklass?

1999.

Vilka är de främsta druvorna som odlas på Two Paddocks vingårdar?

Pinot Noir och Riesling.

Vilka är två exempel på vinmakare och konsulter som Sam har arbetat med?

Larry McKenna och Dean Shaw.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.