Hem » Vin Fakta » Mosel – där Riesling-vinerna är de bästa!
Vin Fakta

Mosel – där Riesling-vinerna är de bästa!

Mosel - vy över Moseldalen och vingårdarna - Vinjournalen.se

Mosel. Väcks din fantasi? Vi är många som uppskattar de fantastiska Riesling-vinerna som sedan länge har producerats här. Men det finns inte enbart värdens bästa Riesling-viner, det finns även många andra enastående druvor och många fenomenala och prisbelönta viner, det finns en unik och enastående natur, ett mat- och vinparadis med ett flertal Michelin-stjärniga krogar och pittoreska hotell för dig som vill turista och uppleva Mosel.  

Mosel följer floden Mosel med sina Törnrosaslott från Koblenz där den möter floden Rhen och rinner uppströms mot Luxemburg och Frankrike. De var romarna som planterade de första vingårdarna längs floden Mosel och kring staden Trier några hundra år eft. Kr.  och regionen kom att inkludera bifloderna Saar och Ruwer. Sedan 2007 heter detta vinområde kort och gott – Mosel.

Så här står det om vinregionen Mosel på Moselwein e.V. en intresseorganisation som främjar viner, vinproducenter och turismen i vinregionen Mosel:

”Välkommen till den extrema vinregionen. På de brantaste vinterrasserna i Europa, i den äldsta vinregionen i Tyskland, växer den främsta Riesling-druvorna på en orörd jordmån av skiffer, för skapa de häpnadsväckande eleganta och mineraliska viner som framställs här.”

För att få en bättre uppfattning om hur branta vinterrasserna är och hur vackert Mosel är, ska vi titta på en kort film (eng. text) som ger en mycket känsla för denna storartade vinregion. Se filmen här >>

Mosel – ett unikt och ovanligt vinlandskap

Moselregionen är världens största branta vingårdsregion. Här finns sluttningar med en lutning på upp till 68° – 75°, som exempelvis Calmont i staden Bremm, som oftast benämns som den brantaste vingårdsplatsen i världen. Undrar hur det är att odla druvor på så höga lägen? Goda säkerhetsrutiner, specialdesignade maskiner är förstås ett måste, men det krävs också mycket manuellt arbete på dessa branta sluttningar jämfört med vingårdar på mer plana lägen.

På dessa branta sluttningar som vetter mot söder och sydväst ligger vingårdarna totalt på cirka 3500 hektar av totalt 8743 ha i hela Mosel. Här produceras i genomsnitt hela 732 000 hektoliter i sina sex underdistrikt.

Sagolika, mineraliska Riesling-viner som är världsbäst – det måste bero på det fördelaktiga klimatet. Mosel har ett ganska coolt kontinentalt klimat med heta somrar och svalare vintrar. Sluttningarna skyddar naturligtvis druvorna och eftersom det just är branta terrasser så exponeras druvorna förstås till många soltimmar och den mörka skifferjordens förmåga att ta upp värmen hjälper också till.

mosel-banan-upp-och-vinarbetare-pa-sluttnignen-1 - Vinjournalen.se

Monorack banan upp för sluttningen i Calmont Foto: Timo Volz / Moselwein e.V.

Till 90 procent handlar det om vita viner och förutom Riesling odlas Müller-Thurgau, Elbling och Weißer Burgunder som främsta gröna druvor. De resterade röda vinerna produceras främst av Blauer Spätburgunder, som vi brukar kalla för Pinot Noir samt den tyska blå druvan Dornfelder. Totalt odlas sådär ca 30 olika andra druvor i små mängder.

Man kan sammanfatta att Mosel har 19 storproducenter och ca 520 mindre vingårdslägen.

I Sverige har många av oss redan provat viner från storproducenten och den största tillverkaren av Moselviner i regionen vinkooperativet Moselland eG som samlar vinodlare från hela Moseldistriktet (inkl Saar till nedre Mosel) med sina läckra Moselland viner. Också en storproducent är den i mer än 200 åriga familjevingården Dr Loosen som idag drivs av den kände mosel-profilen Ernst Loosen eller anrika Weinkellerei Drathen i Zell-Barl eller Weingut Fritz Haag med sin fantastiska Riesling-viner i beställningssortimentet. Alla stora exportörer av Moselviner till hela världen. Och detta är endast några av alla fantastiska vinmakare som verkar i Mosel!

Vi ska lära känna fler vingårdar och fokusera närmare på mat och viner från regionen Mosel i en uppföljande artikel, så missa inte detta!

mosel-ett-par-som-har-picknick-med-mat-och-vin-1 - Vinjournalen.se
Foto: Timo Volz /Moselwein e.V.

Besök Mosel som turist

Att Mosel är Tysklands äldsta med sin klassiska vingårdslägen, märks inte minst för dig som turistar här. Besök på vingårdar, vingårdsturer, vinprovningar, middagar med fantastisk mat och exklusivt boende – man kan inte ha en bättre semester om man älskar viner och mat!

Några av de berömda och pittoreska och sagolika vinbyarna längs Moseldalen med kända vingårdar som man bara inte bör missa under resan är exempelvis Bernkastel, Brauneberg, Erden, Graach och Piesport. Men var bor man? Hur bokar man in sig på en provning?

Många läsare skickar förfrågningar via mejl till oss och vill gärna få tips om vilka vingårdar man kan besöka, om priser och om hur man löser boende till rimlig kostnad. 

Nu finns den smarta vinsajten Winetourism.com en direkt länk till vingårdar ute i världen! Som global vingårdspartner har de en unik sökfunktion där man kan utforska enstaka vingårdar och regioner i ett 30-tal länder runt om i världen från Europa, Sydafrika, Sydamerika, USA, Asien, Australien med flera länder.

mosel-sajten-winetourism - Vinjournalen.se

Här hittar du förstås information om vingårdar i Mosel. Du kan boka turer online, läsa om regionen, läsa och hitta boende på vingårdar. Här kan du också få reda på detaljer om vilka aktiviteter man har, priser, hur många och vilka typer av viner som kan provas, adress, tider …. och på så sätt förenkla din planerings- och bokningsprocessen för din resa till Mosel, oavsett hur du vill lägga upp din semester.  

Och när det gäller den populära regionen Mosel, kan det vara en fördel att boka sig så tidigt som möjligt för att inte riskera köer eller kanske till och med, bli utan biljett.

Vill du läsa mer om regionen Mosel, hitta olika aktiviteter, prova några av de populära vinerna, träffa stjärnkockar och uppleva unika smakupplevelser? Missa inte nästa del om Mosel! Följ oss på Facebook eller förstås på hemsidan >> här!  

Relaterade länkar som nämns i denna artikel:

Vingårdar

Intresseorganisationen Moselwein e.V.

Winetourism – samlingssajt för vinturisten

och speciellt för Mosel

Vill du läsa mer om Mosel och Riesling?

Frågor och svar:

Vilka är de bästa vinerna som produceras i Mosel?

De bästa vinerna som produceras i Mosel är Riesling-viner.

Vilka andra druvor odlas i Mosel förutom Riesling?

Förutom Riesling odlas även Müller-Thurgau, Elbling, Weißer Burgunder, Blauer Spätburgunder och Dornfelder i Mosel.

Vilket klimat råder i Mosel och hur påverkar det vinproduktionen?

Mosel har ett coolt kontinentalt klimat med heta somrar och svalare vintrar. Detta klimat, tillsammans med de branta sluttningarna och den mörka skifferjorden, skapar en fördelaktig miljö för odling av druvor och ger de karakteristiska smakerna i vinerna.

Vilka är några av de stora vinproducenterna i Mosel?

Några av de stora vinproducenterna i Mosel är Moselland eG, Dr Loosen, Weinkellerei Drathen och Weingut Fritz Haag.

Vad kan man göra som turist i Mosel?

Som turist i Mosel kan man besöka vingårdar, delta i vingårdsturer och vinprovningar, njuta av fantastisk mat och bo på pittoreska hotell. Det finns också möjlighet att utforska de berömda vinbyarna längs Moseldalen, som Bernkastel, Brauneberg, Erden, Graach och Piesport.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.