Du behöver inga specialredskap som lasertermometrar eller särskilda stekpannor för att lyckas med rött kött. Se bara till att köttet är rumstempererat innan det läggs på pannan och testa pannans temperatur genom att stänka i en droppe olja. Om droppen fräser är det dags att lägga på köttet. Är köttet av bra kvalitet behöver du ingen annan krydda än salt och peppar samt ett tunt lager olivolja.

Köttet bör inte vara alltför tjockt om det tillagas på spis. De riktigt tjocka bitarna på 3-4 cm passar bäst för grillen. Stek några minuter på varje sida eller så länge som du själv gillar. Nu bör köttet ha fått en lite krispig yta, och för att inte förstöra denna bör du efter tillagning lägga köttet på galler eller liknande i cirka 5 minuter. Detta för att undvika att köttet ligger i sina vätskor och oljor. Nu är köttet färdigt och då kommer vi till det viktigaste: vin.

Rödvin är ett måste till rött kött. Tänk på att du behöver en rejäl dos av både tanniner och syra, och välj gärna ett lite fruktigt vin. Det får dock inte bli för mycket frukt, utan väg även upp med lite mer ”matiga” smaker. Tanninerna är viktiga för att balansera fettet i köttet och fungerar även bra ihop med proteinerna.
Franska och Italienska viner från områden som Côtes du Rhône och Toscana (t.ex. Brunello di Montalcini) är ofta mycket uppskattade till kött. Även amerikanska Napa Valley producerar många bra alternativ. Syrah, Cabernet Sauvignon och Sangiovese är de druvor som oftast rekommenderas till rött kött, och de får gärna vara komponenter i en blandning.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy