Är det svårt att hitta rätt vin till Fläskfile? Nej, Fläskfilé är en ganska enkel rätt att kombinera till vin. Dess mjuka smak karaktäriseras främst av kryddorna som används vid dess tillagning och tillbehören som serveras till. Det kan vara en ny ny twist på potatissalladen som är gjord av rostad potatis, grillad zucchini och paprika, eller en orientalisk sallad som luktar ingefära med glasnudlar, mango och morötter.


Snabbmeny för denna artikel

Valet av vin till fläskfilé borde inte reduceras till enbart rött eller vitt, utan båda två har potential.

Som vid många andra typer av kött är det kryddningen och tillbehör som influerar valet av vin till fläskfilé. Rött som vitt passar och vill du ha mer specifika receptförslag läs vidare.

Serveras fläskfilén på traditionellt sätt med potatis, svamp och sås passar ett fruktigt och smakrikt rött vin eller ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin. Se till att eventuell sötma och syrlighet speglas i valet av vin till fläskfilé. Läs hyllans etiketter på Systembolaget.

Enkla tips för att välja vin till Fläskfile

 • Är kryddningen smakrik passar även ett fylligare smakrikare vin.
 • Serveras en sås med en viss sötma till borde även vinet som serveras till ha en viss sötma.
 • Är det en traditionell rätt med till exempel svamp rekommenderas ett fruktigt och smakrikt rött vin.

Våra tips gäller för lika varianter av fläskfilé samt dess tillbehör som gott rött vin till fläskfilégryta eller

 • vin till fläskfile med svampsås             
 • vin till fläskfilégryta med svamp            
 • vin till fläskfile och kantareller              
 • vin till fläskfile med senapssås               
 • vin till fläskfilé och potatisgratäng        
 • vin till fläskfilégryta med svamp            
 • vin till fläskfilégryta         
 • vin till fläskfilé med gräddsås                
 • vin till marinerad fläskfilé
 • rött vin till fläskfilégryta  
 • vin till fläskfilé med ädelostsås

Serverar du däremot fläskfilén på lite modernare vis med inslag av lime och kryddor funkar det bättre med ett fylligt och smakrikt, ekfatslagrat vitt vin. Ett mindre fylligare smakrikt rött passar också.

Visste du förresten att röda viner och druvor som Tempranillo, Pinot Noir, eller en rosé från Provence också går att dricka till fläskköttet? Lite beroende på hur du tillagar köttet och vilka tillbehör du väljer att servera till. Här kan du läsa mer om detta.

Vinjournalens tips till fläskfilé


Produktbild för Château de Vimont

Château de Vimont-Graves

Vita viner från Bordeaux produceras vanligtvis av druvsorterna sauvignon blanc och sémillon. Smakrikt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av gula plommon, ananas, valnötter, kardemumma, brynt smör och grillad citron.

Frankrike | BordeauxGraves | Art 4128 | Château de Vimont | 219:-


Vin till Fläskfile om köttet är väldigt magert

Dessvärre är mycket av fläskköttet idag otroligt magert, vilket gör att de inte passar lika bra till röda viner. Om man fortfarande vill dricka rött vin till magert fläskkött, ska man välja ett lätt vin som Pinot Noir istället för exempelvis Merlot som du lätt hittar i sotrimentet på Systembolaget. Men det viktigaste är naturligtvis att man själv tycker att det smakar gott.

De olika smakupplevelserna i maträtten borde alltså återspeglas av vinets smakprofil. Det sägs att motsatser lockar, men i detta fall är det likheter som harmoniserar. Vill du hitta ett gott rött vin till fläskfilégryta eller olika rätter med svamp som vin till fläskfile med svampsås, vin till fläskfilégryta med svamp, vin till fläskfile och kantareller, vin till fläskfilégryta med svamp            
vin till fläskfile med senapssås så satsa på ett vin av druvan Riesling, gärna en fatlagrad.

Håller du dig mer meutral men till fetare såsen som vin till fläskfilé och potatisgratäng, vin till fläskfilé med gräddsås eller exmpelvis in till fläskfilé med ädelostsås så välj en Pinot Noir som passar både till kött och ost.          
     
Serverar du däremot ett vin till fläskfilégryta, vin till marinerad fläskfilé eller vill hitta ett  rött vin till fläskfilégryta och andra mustiga långkok för sök att hitta ett gott, kraftigt rött vin av Bordeaux-typ med GSM-blandningar (Grenache – Syrah – Mourvédre) för då blir såsen så kraftig att du kommer att behöva ett smakfullt vin.
          


Bildgalleri – Fläskfile till vin 

Relevanta internationella länkar

Frågor och svar


Val av vin till grillad fläskfilé?

Motfråga: är fläsk rött eller ljust kött? Det finns inga fasta regler och inga patentsvar. Du kan dricka både rött och vitt vin till fläsk.

Men vin till fläskytterfilé?

Grundmottot är druvorna Riesling, Viognier, Chenin Blanc om du vill dricka vitt och om du vill dricka rött så en Barolo eller en Pinot Noir.

Kan man dricka vitt vin till fläskfilé?

Både rött och vitt vin fungerar bra till fläskfilé. Tänk Chardonnay eller en Pinot Gris. Eller varför inte en Riesling som är halvsöt?

Vitt eller rött vin fläskfilé?

Vi tycker ibland om att gå i motsatt riktning och vi vill ha ett rött vin utan fatkaraktär som inte kommer att dominera den subtila smaken av fläsket. Ändå bör man välja ett vin som är saftigt nog, till exempel en Zinfandel eller en Grenache. Ge ett konkret förslag för vin till fläskfilégryta!

Tänker du på ganska fylliga rätter som Cassoulet, Feijoada eller Fabada?

Väl i så fall ett vin med inte alltför hög alkoholhalt men ändå ett lite fylligare och fruktigare prisvärt vin från Spanien och regionen Navarra.

Vitt vin till fläskfilé?

Vi tänker direkt på ett Rhône-vin från Crozes-Hermitage eller ett rött italienskt vin från Chianti och vill du ha något lättare så prova en Pinot Noir.

Kan man dricka rött vin till fläskytterfilé?

Fläskytterfilén har relativt milda smaker, så du bör välja ett lätt till medelfylligt rött vin som Pinot Noir, en Zinfandel eller ett något mer aromatiskt Bourgogne vin.

Val av vin till marinerad fläskfilé?

En marinad är ofta välkryddad så man bör komplettera med exempelvis ett som också är lätt kryddat och kanske har lite sötma som en Gewürztraminer som tar upp köttets smaker perfekt.

Spana in några andra av våra goda recept

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Artikel:4128Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionBordeauxÅrgång2019Druvor80% Sémillon, 20% Sauvignon BlancAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy