Är det svårt att hitta rätt vin till Fläskfile? Nej, Fläskfilé är en ganska enkel rätt att kombinera till vin. Dess mjuka smak karaktäriseras främst av kryddorna som används vid dess tillagning och tillbehören som serveras till. Det kan vara en ny ny twist på potatissalladen som är gjord av rostad potatis, grillad zucchini och paprika, eller en orientalisk sallad som luktar ingefära med glasnudlar, mango och morötter.
Valet av vin till fläskfilé borde inte reduceras till enbart rött eller vitt, utan båda två har potential.
Som vid många andra typer av kött är det kryddningen och tillbehör som influerar valet av vin till fläskfilé. Rött som vitt passar och vill du ha mer specifika receptförslag läs vidare.
Serveras fläskfilén på traditionellt sätt med potatis, svamp och sås passar ett fruktigt och smakrikt rött vin eller ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin. Se till att eventuell sötma och syrlighet speglas i valet av vin till fläskfilé.
Enkla tips för att välja vin till Fläskfile
Är kryddningen smakrik passar även ett fylligare smakrikare vin.
Serveras en sås med en viss sötma till borde även vinet som serveras till ha en viss sötma.
Är det en traditionell rätt med till exempel svamp rekommenderas ett fruktigt och smakrikt rött vin.
Serverar du däremot fläskfilén på lite modernare vis med inslag av lime och kryddor funkar det bättre med ett fylligt och smakrikt, ekfatslagrat vitt vin. Ett mindre fylligare smakrikt rött passar också.
Visste du förresten att röda viner och druvor som Tempranillo, Pinot Noir, eller en rosé från Provence också går att dricka till fläskköttet? Lite beroende på hur du tillagar köttet och vilka tillbehör du väljer att servera till. Här kan du läsa mer om detta.
Detta vin har en fruktig och ungdomlig smak, med inslag av mogna gula päron, ananas, äpplen och citrus. Den serveras bäst vid en temperatur på 8-10°C och är ett utmärkt tillbehör till skaldjur, sallader eller som en uppfriskande drink för sociala tillfällen
Tillverkad i Sydafrika| Western Cape | Art 229915 | Vinette | 42:-
Dessvärre är mycket av fläskköttet idag otroligt magert, vilket gör att de inte passar lika bra till röda viner. Om man fortfarande vill dricka rött vin till magert fläskkött, ska man välja ett lätt vin som Pinot Noir istället för exempelvis Merlot. Men det viktigaste är naturligtvis att man själv tycker att det smakar gott.
De olika smakupplevelserna i maträtten borde alltså återspeglas av vinets smakprofil. Det sägs att motsatser lockar, men i detta fall är det likheter som harmoniserar.
Motfråga: är fläsk rött eller ljust kött? Det finns inga fasta regler och inga patentsvar. Du kan dricka både rött och vitt vin till fläsk.
Men vin till fläskytterfilé?
Grundmottot är druvorna Riesling, Viognier, Chenin Blanc om du vill dricka vitt och om du vill dricka rött så en Barolo eller en Pinot Noir.
Kan man dricka vitt vin till fläskfilé?
Både rött och vitt vin fungerar bra till fläskfilé. Tänk Chardonnay eller en Pinot Gris. Eller varför inte en Riesling som är halvsöt?
Vitt eller rött vin fläskfilé?
Vi tycker ibland om att gå i motsatt riktning och vi vill ha ett rött vin utan fatkaraktär som inte kommer att dominera den subtila smaken av fläsket. Ändå bör man välja ett vin som är saftigt nog, till exempel en Zinfandel eller en Grenache. Ge ett konkret förslag för vin till fläskfilégryta!
Tänker du på ganska fylliga rätter som Cassoulet, Feijoada eller Fabada?
Väl i så fall ett vin med inte alltför hög alkoholhalt men ändå ett lite fylligare och fruktigare prisvärt vin från Spanien och regionen Navarra.
Jag är sedan 2014 redaktör och receptmakare för Vinjournalen.se. Författare och skribent, har arbetat internationellt i flera länder och i Sverige. Bor i skärgården utanför Stockholm och brinner för mat och vin.
Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Om du fortsätter att använda denna webbplats kommer vi att anta att du godkänner detta.Ok