Experten tipsar: Vin till fläskfile

Fläskfilé är en ganska enkel rätt att kombinera till vin. Dess mjuka smak karaktäriseras främst av kryddorna som används vid dess tillagning och tillbehören som serveras till. Valet av vin till fläskfilé borde inte reduceras till enbart rött eller vitt, utan båda två har potential.

  • Är kryddningen smakrik passar även ett fylligare smakrikare vin.
  • Serveras en sås med en viss sötma till borde även vinet som serveras till ha en viss sötma.
  • Är det en traditionell rätt med till exempel svamp rekommenderas ett fruktigt och smakrikt rött vin.

Som vid många andra typer av kött är det kryddningen och tillbehör som influerar valet av vin till fläskfilé. Rött som vitt passar och vill du ha mer specifika receptförslag läs vidare.

Serveras fläskfilén på traditionellt sätt med potatis, svamp och sås passar ett fruktigt och smakrikt rött vin eller ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin. Se till att eventuell sötma och syrlighet speglas i valet av vin till fläskfilé.

  • Serverar du däremot fläskfilén på lite modernare vis med inslag av lime och kryddor funkar det bättre med ett fylligt och smakrikt, ekfatslagrat vitt vin. Ett mindre fylligare smakrikt rött passar också.

De olika smakupplevelserna i maträtten borde alltså återspeglas av vinets smakprofil. Det sägs att motsatser lockar, men i detta fall är det likheter som harmoniserar.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •