Experten tipsar: Vin till fläskfile

Fläskfilé är en ganska enkel rätt att kombinera till vin. Dess mjuka smak karaktäriseras främst av kryddorna som används vid dess tillagning och tillbehören som serveras till. I vår artikel här får du supergoda tips på 3 tillbehör till köttet med en fräsch ny twist på potatissalladen som är gjord på rostade potatisar, grillad zucchini och paprika samt en orientalisk sallad som doftar ingefära med glasnudlar, mango och morötter.

Valet av vin till fläskfilé borde inte reduceras till enbart rött eller vitt, utan båda två har potential.

  • Är kryddningen smakrik passar även ett fylligare smakrikare vin.
  • Serveras en sås med en viss sötma till borde även vinet som serveras till ha en viss sötma.
  • Är det en traditionell rätt med till exempel svamp rekommenderas ett fruktigt och smakrikt rött vin.

Visste du förresten att röda viner och druvor som Tempranillo, Pinot Noir, eller en rosé från Provence också går att dricka till fläskköttet? Lite beroende på hur du tillagar köttet och vilka tillbehör du väljer att servera till. Här kan du läsa mer om detta.

Som vid många andra typer av kött är det kryddningen och tillbehör som influerar valet av vin till fläskfilé. Rött som vitt passar och vill du ha mer specifika receptförslag läs vidare.

Serveras fläskfilén på traditionellt sätt med potatis, svamp och sås passar ett fruktigt och smakrikt rött vin eller ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin. Se till att eventuell sötma och syrlighet speglas i valet av vin till fläskfilé.

  • Serverar du däremot fläskfilén på lite modernare vis med inslag av lime och kryddor funkar det bättre med ett fylligt och smakrikt, ekfatslagrat vitt vin. Ett mindre fylligare smakrikt rött passar också.

Dessvärre är mycket av fläskköttet idag otroligt magert, vilket gör att de inte passar lika bra till röda viner. Om man fortfarande vill dricka rött vin till magert fläskkött, ska man välja ett lätt vin som Pinot Noir istället för exempelvis Merlot. Men det viktigaste är naturligtvis att man själv tycker att det smakar gott.

De olika smakupplevelserna i maträtten borde alltså återspeglas av vinets smakprofil. Det sägs att motsatser lockar, men i detta fall är det likheter som harmoniserar.

 

Spana in några andra av våra goda recept

District 7 Pinot Noir

En läcker kalifornisk pinot noir from Monterey, USA. Vinet produceras av Scheid Family Wines, en av de mest dynamiska producenterna i området.

Artikelnummer: 6578

Typ: Rött Vin

Producent:Scheid Family Wines

Land: Monterey (Kalifornien)

Alkohol:13,5 % %

Pris:125 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna