Fransk kalvragu med gröna oliver, ett riktigt långkok och ett fruktigt och aromatiskt Rhônevin, kan det bli mer franskt?

I Rhônedalen och på vingården Domaine des Pasquiers träffar vi Jean Claude Lambert som tillsammans med sin bror Philippe, äger vingården. De båda har arbetat tillsammans sedan 1998 och har delat upp jobbet sinsemellan. Jean Claude ansvarar för administration och marknadsföring, Philippe har hand om det praktiska kring vingården samt om personalen. Egendomen Domaine des Pasquiers grundades av deras farfar, Paul Lambert.

JeanClaudeHär bjuder man på Sauté de Veau aux Olives, en gryta på kalvkött med gröna oliver och den fylliga, ekologiska Domaine des Pasquiers står redan och luftar.

“Vårt röda Plan de Dieu är vår stolthet och vi har haft en hel del bra årgångar om vi fått bra kritik för, bland annat 90 poäng av Gilbert & Gaillard och fick en silverplacering i International Wine Challenge och i Concours des Grands Vins de France Macon,” berättar Jean Claude medan han skär kalvköttet i bitar som han strax ska laga.

“Sedan min farfar har vi förändrat lite det senaste decenniet. Vi har tittat på olika druvsammansättningar och även lagt mer av en ekologisk strategi för vingården.”

Jean Claude är thrillerfantast. Han vurmar också för Star Wars.

“Min bror är mer ute i naturen. Han cyklar och jagar gärna vilt med hjälp av hundarna, så det äter vi ganska mycket. Så jag lagar en favoriträtt med kalv med lardons (bog/bacon) och gröna oliver. Det viktigaste är att det får koka långsamt och länge.”

raguFör en Sauté de Veau aux Olives för 6 personer tar du:

 • 1,2 kg kalvkött
 • 200 g bacon eller bog
 • 200 g gröna oliver
 • 2 vitlökar
 • 2 gula lökar
 • 2 skedar mjöl
 • 2 kryddbuketter
 • salt och peppar
 • 2 skedar tomatpuré

Bryn kalvbitarna tillsammans med bogen på låg värme.

Tillsätt hackad lök och krossa vitlök.

garni1Låt fräsa tillsammans med köttet några minuter, strö mjölet och blanda i och koka ihop ytterligare några minuter.

Tillsätt vatten för att täcka köttet, tillsätt tomatpurén, kryddbuketten, salt och peppar.

Låt sjuda i 1,5 timmar på låg värme och rör om ibland emellanåt – jätteviktigt!

Lägg oliverna i grytan, låt sjuda och rör om bland, c:a 30 minuter till.

Servera med färsk pasta eller ris … och ett glas Plan de Dieu!

Domaine des Pasquiers Plan de Dieu är ett perfekt vin till denna rätt. Detta är ett fylligt vin med goda aromer och en markant doft av röda bär samt örter. Dofterna och den härliga fruktsyran ger karaktär och lång eftersmak som verkligen kompletterar kött i alla dess former. Vi vågar påstå att i den prisklassen är det ett av de bästa Rhônevinerna på Bolaget idag.

Jean Claude fortsätter:

“Jag tycker om det här receptet eftersom det är så enkelt egentligen. För att kalvköttet ska blir riktigt mört, måste Dieu1man koka det länge men på låg värme. Jag har också använt gröna oliver från området och med de provensalska örterna så krävs ett mustigt och kryddigare rödvin. Tillsammans med Plan de Dieu blir detta en fantastisk smakpalett!”

Jean Claude häller upp ett glas rött. Bon appetit!

Domaine des Pasquiers, Plan de Dieu

 • Ursprung: Côtes du Rhône, Côtes-du-Rhône-Villages
 • Produent: Domaine des Pasquiers
 • Druvor: 60 % grenache, 30 % syrah, 10 % mourvèdre
 • Art nr: 2298
 • Pris: 99 kr

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy