Portugal bjuder på laxtartar och Pessoa da Vinha

Livia Novais, sommelier hos producenten Pessoa da Vinha i Portugal serverar en läcker och saftig råbiff på god lax tillsammans med ett uppfriskande, lite pärlande vinho verde. Livia är sommelier och en duktig kock. Hon tog sin första examen i gastronomi i Brasilien.

– Min passion var i början att bli kock. Jag älskade att laga mat och var intresserad av att experimentera med olika smaker, färger, dofter och självklart även laga mat från olika kulturer. Det var egentligen inte förrän senare som jag förstod vilket komplement ett gott glas vin kunde vara till maten.

Därefter lever jag lite efter samma motto som W. C. Fields ”Jag lagar mat med vin, ibland har jag det till och med i maten” och sedan  blev det allt roligare att utforska världens viner än att stå vid spisen. 

Jag valde mitt favoritrecept laxtartar, en mycket internationell rätt, god och enkel att laga. Pessoa Vinho Verde är ett friskt vin med bra syra som passar utmärkt tillsammans med lax, avokado och citron och som ju också är smaker som finns i vinet. Pessoa Vinho Verde är verkligen ett lätt vin som sätter en lyxig piff på vardagen.
Jag tyckte det var mycket trevligt att laga denna tartar för er och jag hoppas att ni uppskattar den lika mycket som jag.

Laxtartar med avokado

Servera denna läckra och saftiga råbiff på fräsch lax som förrätt tillsammans med krispiga tunnbröd, kex eller crostini. Du kan också göra enskilda snittar och lägga tartaren på.

Livia1

Det här behöver du

  • c:a 200 gram färsk laxfilé
  • 2 tunt skivade salladslökar
  • 7 svarta oliver, skivade utan kärnor
  • skalet av ½ citron
  • ¼ avokado, skivad
  • extra virgin olivolja
  • flingsalt och nymalen peppar
  • sojasås

Livia2Liva3

Så här gör du

  • Laxen blir lättare att tärna om den är mycket kall, så sätt in den i frysen i 15 minuter, medan du gör allt annat.
  • Tärna laxen i ½ cm kuber, eller ännu mindre. Lägg i en skål och tillsätt salladslöken och citronskalet. Blanda ihop allt med en ½ tsk olivolja och lite soja havssalt och peppar efter smak.
  • Börja med att göra en botten av skivade avokado. Häll några droppar citronsaft över den så att den inte blir brun och missfärgad.  Salta lite. Strö de skivade oliverna över avokadon och toppa med laxröran.
  • Forma tartarbiffar i rundlar om du har eller som jag gjorde, för hand med hjälp av en liten rund form och använd plastfolie, så du får ut biffarna ur formen. Då måste du göra allt tvärtom. Börja med laxen, sedan oliverna och sist avokadon. Ställ in allt i kylen i en kvart och stjälp sedan upp allt upp och ner på en tallrik. Garnera.

Pessoa da Vinha, Vinho Verde , 2014

  • Odlingsområde: Vinho Verde ligger i Minho
  • Producent: Pessoa da Vinha
  • Druva: 50% alvarinho och 50% trajadura
  • Alkoholhalt: 10,5 %
  • Art nr: 2507
  • Pris: 79 kr

Pessoa da Vinha är en ung vingård, som startade för sex år sedan. Detta vin är en joint venture mellan vinmakaren Jorge Gonçalves i Portugal och det dynamiska Sydafrikanska företaget MAN Family Wines. Första årgången av Pessoa da Vinha buteljerades 2012.

Detta är ett härligt, friskt och lätt från vingårdarna Monção & Famalicão i Vinho Verde distriktet i i nordvästra Portugal. I distriktet framställs typiska viner på de inhemska portugisiska druvsorterna Trajadura, Loureiro, Alvarinho.

Det blekt ljusgula, pärlande Pessoa da Vinha har redan blivit en riktig succé världen över. Det är ett fuktigt, ungdomligt vin med inslag av päron, honungsmelon, örter och citrus. Vinet är ett bra komplement till lättare rätter som fisk och skaldjur eller till en sallad. Serveras vid 8-10°C

Livia4

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •