Lammracks med eleganta Marquês de Marialva

Marquês de Marialva Reserva front

En rätt: Grillade lammracks. Ett vin: Marquês de Marialva Reserva 2015. Vi provar och beger oss till det kända vindistriktet Bairrada DOC i Portugal för att testa ett klassiskt ekologiskt rödvin från vinkooperativet – Adega Cooperativa de Cantanhede där 1400 vinodlare främst producerar rödvin.

Bairrade DOC ligger i den västra delen av Beiras-provinsen mellan den bergiga Dão-regionen och Atlantiska havet. Sedan 1000-talet har man odlat vin i Bairrada och vinregionen har alltid haft ett starkt brasilianskt inflytande. Jordmånen består som mest av lera, kalksten och sand.

I Bairrada finns nästan 5000 registrerade druvodlare och de allra flesta säljer druvorna till ett av de många kooperativen i regionen. Det finns också en hel del små familjevingårdar som i genomsnitt endast är ca ett halvt tunnland stora. De flesta viner som görs i Bairrada är röda, men idag producerar man alla typer av viner, även vita och rosé samt mousserande viner.

Marquês de Marialva Reserva – kritikerrosat in från Bairrade DOC

80 % av alla viner som produceras i det portugisiska vindistriktet framställs av Bairradas signaturdruva som heter Baga. Denna klassiska druva växer överallt området och ger en riklig skörd. Druvan ger därefter karaktärsfulla, komplexa viner med mycket temperament som är mörkt röda och täta i färgen, viner som har en bra balans mellan den distinkta syran och den mogna, saftiga frukten av körsbär, plommon med nyanser av tobak och kaffe. Dessa viner tar de läckra tanninerna till helt nya nivåer.  Druvan används både för stilla och för mousserande viner. Gissa om dessa viner är excellenta matviner! Visste du att en häpnadsväckande del av Baga-druvan används exempelvis i det populära och halvsöta Mateus Rosé?

Baga skördas alltid sent men luftfuktigheten i vinregionens maritima klimat längs Portugals atlantiska kust, innebär att vinodlarna står inför ett viktigt dilemma om exakt när druvorna ska skördas. Att plocka av druvorna tidigare hjälper till att undvika röta men det i sig medför samtidigt en risk för att vinerna kan bli alltför rika på tanniner och beska. Men plockas druvorna senare så kan de hinna mogna helt men då även drabbas av fuktiga höstregn och eventuella angrepp av röta. 

Marquês-de-Marialva-Reserva- Baga

Braga kan även kallas för Tinta Bairrada, Tinta Fina, Tinta Poeirinha. Namnet Baga betyder ”droppe”. Druvan är känd för tjocka skal men har relativt små bär som på klasen ser ut som små droppar. Baga är mycket motståndskraftig, till exempel mot mögel och röta men kräver ändå en del omsorg och uppmärksamhet i vingården. Bagas vinrankor blir fulla av klasar, vilket gör att man kan tillverka mycket vin, både bulkviner och högkvalitativa viner med fin struktur och balans.

Osvaldo Amado, vinmakare
Osvaldo Amado, vinmakare

Men de portugisiska vinmakarna verkar tycka om tuffa utmaningar. Man lämnar ofta stjälkarna kvar under jäsningen, som också är en risk för att vinerna kan bli för kraftiga och tanninrika, men vinmakarna kan sin sak och de vet exakt hur länge stjälkarna ska ligga kvar.

Marquês de Marialva Reserva 2015

Marquês de Marialva Reserva 2015 (SB nr 2540) är ett riktigt snyggt portugisiskt rödvin från regionen Bairrada DOC och det stora, kända vinkooperativet Adega Cooperativa de Cantanhede som fått sitt namn efter den kända frihetshjälten markisen av Marialva som kämpade för Portugals oberoende från Spanien under 1700-talet.

Marquês de Marialva Reserva är ett läckert, aromatiskt och runt rödvin framställt på tre av regionens Bairradas lokala signaturdruvor Baga, Arangonez och Touriga Nacional.  Druvorna är förstås handskördade och noggrant utvalda och lagrat på franska ekfat som förstås ger vinet en fin och lite rökig karaktär fat.  

Marquês de Marialva Reserva är ett fylligt, mycket mjukt och fruktigt vin med en trevlig och komplicerad smakpalett. Det finns blommiga aromer av viol, plommon, björnbär och blåbär samt toner av lakrits, mustig vanilj, viol, mörk choklad. Kryddigt, mineraliskt, smidigt och elegant med sköna tanniner.

Bakom vinet står en av Portugals främsta oenologer, den kände vinmakaren Osvaldo Amado. Osvaldo har ett flertal gånger korats till Winemaker of the Year och han har fått fler än 500 priser för sina viner bara under de senaste 10 åren. 

Marquês-de-Marialva-Reserva-mat

Rostat marinerat lamm med färska örter och rödvinssås

Ugnsrostade örtdoftande lammracks med rödvinssås passar alldeles utmärkt till det härliga portugisiska reserva-vinet Marquês de Marialva. Laga en rödvinssås på samma vin som du dricker eller välj ett neutralt vin som inte är lika mustigt och komplext och som inte dominerar.

Rostade lammracks

  • ca 400 g styckade lammracks för 2 personer 
  • 2 klyftor pressad vitlök 
  • ½ dl färsk timjan, hackad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • salt och malen svartpeppar
  • färska kvistar timjan och mynta för garnering

Marinad

Blanda timjan, pressad vitlök, salt, peppar, vinägern och olivoljan i en skål och häll sedan marinaden i en förslutningsbar påse tillsammans med lammracks. Marinera i rumstemperatur helst i 2 timmar och vänd på påsen då och då.

För- och ugnsstek

Bryn racks på båda sidor några minuter i en stekpanna vid ganska hög värme och ställ sedan in i ugnen på 180° i en ugnsfast form för att efterstekas. Sött i en termometer om du har. När racks har en innertemperatur ungefär till 60°, så brukar de vara klara, lagom röda och saftiga.

Rödvinssås 

  • 3 dl rödvin
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 2 lagerblad
  • 1 kvist timjan, plocka bladen
  • lite salt och vitpeppar 
  • 1,5 msk fond, exempelvis ekologiska Bong
  • 1 rejäl klick smör 
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk maizena

Häll rödvin i en kastrull och tillsätt schalottenlök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Reducera såsen till hälften och tillsätt maizena samt fond. Rör om väl. Tillsätt lite rödvinsvinäger och smör. Sila av. 

Läs mer om Portugal:

Falco Vinho Verde

En ungdomlig och fruktdriven vinho verde perfekt till skaldjur, fisk och sallader.

Artikelnummer: 2277

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Portugal, Vinho Verde

Alkohol: 11,5 %

Pris: 79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna