Hem » Vin Skola » Portugal – Ett vinland med stor variation

Portugal – Ett vinland med stor variation

De vingårdar som ligger i den norra tredjedelen av landet tenderar att vara de som mestadels sysslar med tillverkning av viner av högsta kvalitet som ofta kallas “terroir”. I de södra två tredjedelanar av landet, finns de vingårdar som producerar de mer lättillgängliga röda vinerna som är fylliga och har starka smaker. Dessa vingårdar tenderar att ge större mängder vin och därav tenderar att vara billigare.

Vinregionen Douro

Douro har, vad som ofta beskrivs inom vin-cirklar, blivit under en relativt kort tid den region där den stora majoriteten av premiumviner i Portugal görs. Man kan inte nämna nog de enorma förändringar som ägt rum i denna region och den hastighet i vilken de har inträffat. Området har länge haft en historia av vinproduktion på de branta bergssidorna, fyllda med terrasserade vinodlingar, och har alltid varit värd ett antal utmärkta Terroirs.

Ett problem har dock varit Portugals utdragna beroende av portvinhandeln av ekonomiska skäl. Men under de senaste 25 åren eller så, har det skett en stor insats för utformandet av en ny typ av premiumviner. Ett antal relativt grova bordsviner har alltid producerats i detta område. Den senaste gruppen av inspirerade vinproducenter som brinner för sitt hantverk, arbetar med att producera fina viner som de vet att vingårdarna i regionen kan producera.

Dessa vinproducenter arbetar i konkurrens med varandra för att ständigt förbättra kvaliteten på vinerna i Douro, som kan ses som viner av högsta kvalitet som kommit från de olika portugisiska vingårdarna under det senaste decenniet. Man kan förvänta sig att se många fler storartade viner från dessa vingårdar

Vinregionen Bairrada

I vad som anses mycket ovanligt för något vindistrikt i Portugal, har Bairrada satsat sin fordran till berömmelse på endast en variation av druvor. Denna är druvsorten Baga vilken ofta anses vara av en sämre kvalitet. Hela 80 % av alla viner som produceras inom Bairrada regionen är röda och de allra flesta av dem är tillverkade enbart från Baga. Dessa druvor har mycket tjocka skal och höga nivåer av tanniner.

Då du lägger till detta på det faktum att de flesta av vingårdarna här lämnar stjälkarna i jäsningsfaten, kan det leda till viner som anses vara tuffa i naturen och mycket utmanande. Men trots att vinerna från denna region tenderar att vara överdrivet koncentrerande, gör faktiskt många av de vinodlarna här fantastiska saker med dem. Kanske bör de vingårdar som inte producerar högkvalitativa viner i användning av dessa druvor, se till sina tekniker snarare än att bara skylla på druvan.

I denna region finns fantastiska 4,700 registrerade druvodlare vars genomsnittliga vingård mäter endast ett halvt tunnland. De allra flesta av dessa odlare säljer vindruvorna till ett av de många kooperativen i regionen. Tänk på att en stor andel av vingårdarna här varit i bruk i över femtio år vilket gör det lätt att se var det finns seriös potential att producera fram högkvalitativa viner. Majoriteten av viner som produceras här är också röda, men det finns även flera härliga vita mousserande viner.

Vinregionen Dão

Under de senaste tio åren har de röda viner som producerats i denna region genomgått sådana betydande förändringar vilket gör dem näst intill oigenkännliga. Fram till ungefär 1990 skapades vinerna av ett antal lågpresterande kooperativ och var ganska osympatiska för gommen med mycket garvsyra och tuffa till sin natur.

Dão ligger inåt landet där vintrarna tenderar att vara kalla och blöta. Somrarna här är torra och relativt milda i jämförelse. Vingårdarna sitter på rätt höga nivåer och odlas i granitknutna jordar. Resultatet är vindruvor med god surhetsgrad och förmågan att producera eleganta viner. Denna region har av många kallats för Portugals Bourgogne.

Vinregionen Alentejo

Alentejo anses av många vara den ledande vinregionen i revolutionen av portugisisk vintillverkning. Det finns två mycket olika stilar av vin som framträtt under de senaste tio åren, båda röda. Dessa är den traditionella typen av Alentejo-vin där ett tillbringar en del av sin jäsningstid i lerkruka, och det andra med en mer modern, framträdande fruktig stil som nästan betraktas som ett av den nya världens vin som visat sig ha en enorm kommersiell framgång.

Vinregionen Ribatejo

Länge känd för att producera stora mängder bulkviner, har denna region genomgått en metamorfos där vinproduktionen gradvis gått över till betydligt mer moderna och spännande rödviner. Mycket av dessa viners framgång kan hänföras till den alluviala jord som finns i vingårdarna, planterade längs stranden av floden Tejo där de mer kommersiellt acceptabla vinerna odlas och vidare längst med floden. Här finner du marken mycket stenigare, vilket leder till produktion av viner av mycket högre kvalitet.

Vinregionen Estremadura

Estremadura är en lång smal region längs Atlantens kust. Vinproducenter här har kämpat i många år med att övervinna det rykte de fått om dåliga kvalitetsviner gjorda av gamla trötta samverkande. Under senare år har denna region, som så många andra, börjat märka av de första spåren av förändringar genom användningen av internationella druvsorter. Liksom alla vinregioner i Portugal, börjar denna ge en mycket högre vin-kvalitet än någonsin i sin historia.

Frågor och svar:

Vilka typer av viner produceras i den norra tredjedelen av Portugal?

De producerar viner av högsta kvalitet som kallas “terroir”.

Vilken druva är mest vanligt förekommande i Bairrada regionen?

Druvsorten Baga är den vanligaste druvan i Bairrada regionen.

Vad har skett med de röda vinerna som produceras i Dão regionen under de senaste tio åren?

De har genomgått betydande förändringar och blivit mer eleganta och mindre tuffa.

Vilken region anses vara den ledande vinregionen i revolutionen av portugisisk vintillverkning?

Alentejo anses vara den ledande vinregionen i revolutionen av portugisisk vintillverkning.

Vad har bidragit till att vinproduktionen i Ribatejo regionen har gått över till mer moderna och spännande rödviner?

Den alluviala jorden längs floden Tejo har bidragit till produktionen av viner av högre kvalitet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.