Ett rött Rhônevin till läckra portobelloburgare med tryffel

Vårt första vin- och mattips för i år är ett Rhônevin, Domaine des Pasquiers Plan de Dieu och till detta goda ekologiska vin kommer vi att välja en portobelloburgare med tryffel och vit salsa.

Domaine des Pasquiers | Frankrike, Côtes de Rhône | art.nr 2298 | 119 kr

Familjen Lambert har i flera generationer varit fårfarmare och jordbrukare, där vinodling egentligen varit en bisyssla. Men på 60-talet tog vinintresset över när man tog sig an större vingårdar. Idag ägs vingården av 60-talisterna och bröderna Jean Claude och Philippe som driver familjeföretaget som ekologisk odling sedan 8 år. Deras röda Domaine des Pasquiers Plan de Dieu har fått superfin kritik världen över. Dels är det en mycket trevlig druvblend där de tre druvorna Grenache, Mourvèdre och Syrah samsas i en härlig kombination. Det ger ett fruktigt, fylligt rhônevin med en generös fruktkompott av mogna röda bär där skogshallon och mörka plommon dominerar i smaken. Här kommer de riktiga röda Rhônevinernas toner som svartpeppar och lagerblad till sin rätt och ett stänk av lakrits och ger en härlig, lång eftersmak. Domaine des Pasquiers Plan de Dieu är ett perfekt vin till våra Portobello och tryffelburgare men som annars också är ett vin som självklart även passar bra till köttbiten och pastan.

Och det är inte bara vi som gillar Domaine des Pasquiers:

“Fynd!”  Allt om Mat

“4/5”  Dagens Nyheter

“4/5”  Göteborgs-Posten

 

En undersökning som Axfood gjorde förra året,  visar att 24%, alltså nästan var fjärde svensk, planerar att minska på köttet under nästa år till förmån för att äta mera grönt. Många börjar med att bli flexitarianer och att varva mellan att äta kött och vegetariskt, kan bli en bra början.

Även Vinjournalen har fått feedback på våra recept och det finns en hel del läsare som gärna vill få ett vegetariskt recept då och då. Vi behöver också klargöra vilken typ av vegomat det handlar om. Att alla vegetarianer varken äter kött, fisk och fågel torde vara klart men sedan finns det

  • Laktovegetarian – äter och dricker mejeriprodukter
  • Ovo-vegetarian – äter ägg men inga mejeriprodukter
  • Lakto-ovo-vegetarian – äter både ägg och mejeriprodukter
  • Vegan – äter inget som kommer från djur, varken mejeri eller ägg
  • Pescetarian även kallad Stockholmsvegetarian – äter inga djur men ändå fisk och skaldjur
  • Flexitarian – varvar mellan att äta vegomat och kött

Idag ska vi laga en läcker burgare av Portobello och den är vegansk, alltså utan ägg. Glöm alla färdigfrysta burgare. Dessa blir så väldigt mycket godare. Här är det bönorna som gör ”ägg-jobbet” och håller ihop burgaren.

6 Portobelloburgare med tryffel och vit salsa

  • 1 msk rapsolja
  • 1 liten hackad lök
  • 1 klyfta pressad vitlök
  • 3 tunt skivade vårlökar
  • 4 stora portobello skurna i småbitar
  • 1 burk inlagda pintobönor eller svarta bönor
  • Kryddor: ½ tsk rökt paprika, 1 msk hackad persilja, salt och svartpeppar, 4-5 droppar vit tryffelolja
  • 2 msk rapsolja

Stek lök, vitlök, vårlök i några minuter tills löken blivit mjuk. Tillsätt portobellon och stek på i några minuter tills svampen är klar. Ställ undan svamp/lökblandningen och låt kallna.

Lägg bönor i en sil och låt rinna av. Skölj. Mosa bönorna ordentligt, antingen med en gaffel eller i en matberedare.

Blanda nu lök/svamp och bönorna och krydda med paprika, salt och peppar samt persilja. Rör ihop allt ordentligt.

Forma nu burgare som är 2-2,5 cm tjocka och stek dessa i olja c:a 3 minuter p varje sida. Självklart kan du också grilla burgarna om du vill.

Vit salsa

  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk mjölfritt smör
  • 1 msk fint hackad inlagd gurka
  • 3 msk vegansk majonnäs
  • lite salt

Blanda smör och vitlök i en liten kastrull över värme tills smöret smält. Rör i den inlagda hackade gurkan och låt kallna.
Därefter rör du i den veganska majonnäsen och blandar tills allt är krämigt.

 

Letar du efter fler vegorecept så titta här:

  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Château Haut Brandey

Ett ekologiskt, modernt och för ursprunget generöst fruktigt vin med inslag av körsbär, svarta vinbär, vanilj, choklad och örter. Vinet kommer från vingårdar som ligger bland kullar av lera och kalksten inom Entre-Deux-Mers i byn Sainte-Radegonde, ca 45 km öster om staden Bordeaux

Artikelnummer: 3156

Typ: Rött Vin, Vin

Producent:Chateau Haut Brandey

Land: Bordeaux, Frankrike (Bordeaux)

Alkohol:12,5 %

Pris:90 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •