Just nu känns det som om det är väldigt mycket månad kvar i slutet av pengarna. Januari är notoriskt en tuff ekonomiskt jobbig månad och nu behöver man hålla i pengarna hårt. Men en italiensk billig middag verkar inte helt fel och lite vin och lite pasta.
Du får smarta tips på ett bra och mycket prisvänliga viner under 70 kr, viner som förresten också står sig mycket bra även efter löning…. Vårt billiga mattips till detta idag är en god Fattigmans-pesto!
Alto Pina Reserva , 2014
- Område: Portugal Península de Setúbal
- Producent: Vinko
- Druva: Castelão, Aragonez och Touriga Nacional
- Art nr: 6024
- Pris: 70 kr
Gott rött vin på inhemska portugisiska druvor i en mix på 40% Castelão, 40% Aragonez och 20% Touriga Nacional ger ett fruktigt vin med smaker av plommon och mörka körsbär som förenas med fina toner av örter som lavendel och med en lätt kryddighet av lakrits och kryddnejlika. Ett vin med fin fatkaraktär som trots priset är ganska balanserat bra och har en mogen eftersmak.
Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico , 2014
- Område: Italien, Marche , Verdicchio dei Castelli di Jesi
- Producent: Moncaro
- Druva: Verdicchio
- Art nr: 22424
- Pris: 69 kr
En vit och torr italienare på druvan Verdicchio med härliga gulmogna frukter som typiska smaker och aromer för området, som gula päron, honungsmelon och nötig mandel. Vinet har en hög fruktsyra som smälter skönt i munnen. Livligt och friskt vin som är harmoniskt lätt och milt med bra egenskaper och imponerande kraft om man ser till riset.
Mattips: Fattigmanspesto – lätt som en plätt!
Är du en pestoentusiast och har dessutom kvar lite nötter sedan i julas? En billig pesto men ändå god och nyttig – allt du behöver är persilja, olja och några nötter.
Du behöver
- stor bukett persilja
- malda nötter (exempelvis valnötter, hasselnötter, mandel)
- 1.5 dl olivolja
- lite salt
- torkade kryddor (basilika, oregano)
Använd stavmixer eller blender för att göra en skön pesto av ingredienserna och spä eventuellt med lite vatten för att få rätt konsistens.