Hem » Vin Skola » Syrah: Den mytomspunna druvan med djup

Syrah: Den mytomspunna druvan med djup

Syrah är framför allt uppskattad för sin kraftiga smak och fylliga karaktär. Det kanske mest specifika draget hos druvan är den tydliga pepparsmaken. Dricker du ett fylligt rödvin med kryddig pepparsmak är chanserna stora att det är syrah du smakar. Övriga aromer är följande:

  • Mörka bär och frukter
  • lakrits
  • viol
  • choklad
  • kaffe

Smakerna varierar naturligtvis mellan olika ursprungsregioner. Kommer vinet från en plats med varmt klimat som till exempel Barossa Valley i Australien tenderar vinet att vara fylligare med mjukare tanniner och ha vissa läder- och tobaksaromer än de som kommer från något kyligare klimat som Rhônedalen eller Washington, USA. I dessa regioner har syrah ofta en något mintigare och ibland lättare karaktär. Det bör dock nämnas att vin som är tillverkat på syrah i regel aldrig blir lättare än medelfylligt. I Australien och vissa delar av USA är det vanligt att man blandar druvan med cabernet sauvignon, vilket resulterar i den populära blandningen cabernet-syrah.

Det är inte bara smaken som är spännande när det gäller syrah: druvans historia är nämligen mycket mytomspunnen. Det sägs att den har sitt ursprung i Persien och fått sitt namn efter staden Shiraz. Shiraz var under den akemenidiska perioden (mellan 556 och 330 f.Kr) känt för sina fantastiska viner. Detta är dock troligen endast en myt, men en populär sådan, eftersom den fortfarande sprids än idag.

Den kanske mindre spännande men mer troliga versionen går ut på att ursprungsplatsen är just Rhônedalen. Vetenskapliga DNA-tester har i alla fall kunnat bekräfta det franska ursprunget, och man har även kommit fram till att syrah är en korsning mellan druvorna mondeuse blanche och dureza. Trots att myten om Persien förmodligen inte är sann kan vi med säkerhet säga att syrah är en druva som med sitt förtrollande, kryddiga djup lyckas trollbinda många vinälskare världen över.

Frågor och svar:

Vilken är den mest specifika smaken hos syrah?

Den mest specifika smaken hos syrah är den tydliga pepparsmaken.

Vilka andra aromer kan man hitta i syrah-vin?

Andra aromer som kan finnas i syrah-vin inkluderar mörka bär och frukter, lakrits, viol, choklad och kaffe.

Hur varierar smaken hos syrah-vin beroende på ursprungsregion?

Vin från varmare klimat tenderar att vara fylligare med mjukare tanniner och ha vissa läderoch tobaksaromer, medan vin från kyligare klimat kan ha en något mintigare och lättare karaktär.

Vilken är den vanligaste blandningen med syrah?

Den vanligaste blandningen med syrah är cabernet sauvignon, vilket resulterar i den populära blandningen cabernet-syrah.

Vad är den mytomspunna historien bakom syrah-druvan?

En myt säger att syrah-druvan har sitt ursprung i Persien och fått sitt namn efter staden Shiraz, men den mer troliga versionen är att ursprungsplatsen är Rhônedalen i Frankrike. DNA-tester har bekräftat det franska ursprunget och att syrah är en korsning mellan druvorna mondeuse blanche och dureza.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Domaine des Pasquiers
Domaine des Pasquiers
Detta ekologiska, fylliga vin har en markant doft av röda bär och örter. Dofterna bär även över till smaken av vinet som har en kryddig, ren fruktdriven karaktär, med inslag av skogshallon, plommon, svartpeppar och lagerblad samt en lång eftersmak.
Mer information
Årgång2020Druvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
9 /12
Smakintensitet
9 /12
Strävhet
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.