Syrah är framför allt uppskattad för sin kraftiga smak och fylliga karaktär. Det kanske mest specifika draget hos druvan är den tydliga pepparsmaken. Dricker du ett fylligt rödvin med kryddig pepparsmak är chanserna stora att det är syrah du smakar. Övriga aromer är följande:

  • Mörka bär och frukter
  • lakrits
  • viol
  • choklad
  • kaffe

Smakerna varierar naturligtvis mellan olika ursprungsregioner. Kommer vinet från en plats med varmt klimat som till exempel Barossa Valley i Australien tenderar vinet att vara fylligare med mjukare tanniner och ha vissa läder- och tobaksaromer än de som kommer från något kyligare klimat som Rhônedalen eller Washington, USA. I dessa regioner har syrah ofta en något mintigare och ibland lättare karaktär. Det bör dock nämnas att vin som är tillverkat på syrah i regel aldrig blir lättare än medelfylligt. I Australien och vissa delar av USA är det vanligt att man blandar druvan med cabernet sauvignon, vilket resulterar i den populära blandningen cabernet-syrah.

Det är inte bara smaken som är spännande när det gäller syrah: druvans historia är nämligen mycket mytomspunnen. Det sägs att den har sitt ursprung i Persien och fått sitt namn efter staden Shiraz. Shiraz var under den akemenidiska perioden (mellan 556 och 330 f.Kr) känt för sina fantastiska viner. Detta är dock troligen endast en myt, men en populär sådan, eftersom den fortfarande sprids än idag.

Den kanske mindre spännande men mer troliga versionen går ut på att ursprungsplatsen är just Rhônedalen. Vetenskapliga DNA-tester har i alla fall kunnat bekräfta det franska ursprunget, och man har även kommit fram till att syrah är en korsning mellan druvorna mondeuse blanche och dureza. Trots att myten om Persien förmodligen inte är sann kan vi med säkerhet säga att syrah är en druva som med sitt förtrollande, kryddiga djup lyckas trollbinda många vinälskare världen över.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy