Hem » Vin Skola » Ska man dekantera – eller inte?

Ska man dekantera – eller inte?

Dekantera - en man som dekanterar rött vin

Vi har kortfattat svarat på denna fråga tidigare och tänkte fördjupa oss något mer om det är med att dekantera.

Ibland kan det var lite svårt att veta om man ska dekantera eller inte. Vilka viner ska dekanteras? Det frågan återkommer alltid i detta sammanhang. En del vinentusiaster dekanterar allt, rödviner, vita viner, finviner och inte så finns viner, till och med champagne dekanteras. Sedan finns det andra som endast dekanterar äldre finviner eller unga viner som har mycket tanniner. Faktum är att inte alla viner behöver dekanteras och vi har varit på finare vinprovningar med exempelvis äldre super toscanor – utan att man dekanterat i förväg. Det gick bra det också.

Ibland kan en dekantering vara till nackdel för vinet men bland kan smaken bli bra mycket bättre. Det är från fall till fall viktigt att titta på det speciella vinet. Det betyder att ett exempelvis ett Rhônevin eller ett Bordeauxvin eller något annat vin, oavsett var det kommer ifrån, kan må bra av att dekanteras eller också inte. De man tittar på är flera parametrar som vinets årgång, druva, vingård, hur gammalt vinet är och i vilket skick det är.  Många dekanterar också för att få bort eventuella sediment. Viner kan också få en mjukare arom med dekantering, eftersom det tillför syre och på så sätt mjukar upp både syre och tanniner som iland kan smaka lite strävt.

Några vanliga frågor

Vilka viner ska dekanteras?

Det frågan återkommer alltid i dessa sammanhang. Vi skrev i början att det finns vinentusiaster som dekanterar allt från allt, rödviner, vita viner, finviner och inte så finns viner, till och med champagne dekanteras. Sedan finns det andra som endast dekanterar äldre finviner eller unga viner som har mycket tanniner.

Dubbel dekantering – vad betyder det?

Ibland pratar man om att dekantera två gånger. Oftast görs det först genom att vinet hälls i en dekanter, en särskild karaff för att senare hällas tillbaka i den nu rena vinflaskan igen. Det la man göra av tre skäl.

Dels för att ”öppna upp” vinets aromer och smaker under kort tid, eller för att ta bort en stor mängd sediment eller för att förbereda vinet för en stor grupp människor, exempelvis inför en vinprovning.

Sediment i ett vin kan ske med tiden och det kan vara allt från finare sandkorn till ibland en mörk, ful bottensats som kan vara lite bitter.  Men sediment är inget farligt alls.

Man gör det oftast med mycket komplexa finviner, italienska Barolos, Barbarescos eller franska smakfulla viner som är ekade lite beroende på årgång och stil. Det är bra om man då ger vinet minst en timme. Men vi skulle däremot inte välja att dekantera en fruktig och lätt Pinot Noir. Då räcker det säkert med att hälla upp vinet i glaset och vänta ett tag.

Dekantera - man man som dekanerar vitt vin ur karaff

Ska man dekantera vita viner?

Många tror att man endast ska dekantera röda viner, men det är helt fel. Många vita viner som är komplexa och ekade, kan faktiskt bli bättre av att dekanteras eller dubbeldekanteras. Men samma gäller där. Strunta i att dekantera lättare vita viner.

Räcker det inte med att bar dra ur korken?

Dekantera kan man göra på flera sätt, men det händer faktiskt inte så mycket med vinet om man endast drar ur korken. Man måste hälla upp vinet för att det ska få lufta ordentligt eftersom det är vinets egen rörelse som gör att luften blandas med vinet och det börjar hända saker som doft, smak och aromer.

Ska man dekantera viner med skruvkork?

Det kan man absolut göra eftersom det ibland kan bildas lite gas vid skruvkork, så det kan till och med vara bra att dekantera.

Hur länge ska man dekantera?

Att dekantera kan kräva tålamod. Allt beror på vilket vin det handlar om. En bra riktlinje kan vara upp till 3 timmar för unga viner med mycket tanniner. Men inte längre än så eftersom det kan döda vinets aromatiska egenskaper. Överdekantering kan man inte gottgöra senare. Kom ihåg att vinet fortsätter att utvecklas långsamt i ditt glas eller karaff och du kan absolut prova en lite skvätt för att kolla tiden.

Fast pratar vi om starkviner så kan och ska de dekanteras längre. Årgångsportviner, sherry och madeiraviner kan ofta med fördel dekanteras i 10 timmar och till och med mer.

Är det bra att röra om eller mixa vinet?

Vi har hört att några säger att man får in mer luftomsättning genom att exempelvis använda en handmixer på låg hastighet ska ge bra effekt. Vi tror absolut inte det och vill heller inte rekommendera något sådant!

dekantera - en man som häller vin i ett glas

Några saker som man kan tänka på för att det ska bli bra:

Häll inte bara över vinet i en karaff, utan ta god tid på dig när du häller. Dekanteringen fördröjs eller påskyndas av den luftmängd som vinet utsätts för vid dekantering av vin. Hålla långsammare = större luftmängd. Att hälla långsamt ger bättre effekt för detta är en kemisk reaktiv process som startas i vinet och det påverkar vinets egenskaper som struktur och temperatur.

Hur mottagligt vinet är för dekanteringen beror även lite grann på vilken druva vi talar om, hur gammalt vinet är och hur det har lagrats och så vidare.

Även storleken på dekanteringskaraffen kan ha en viss betydelse för de kemiska förändringarna som sker och det går då antingen snabbare eller långsammare.

Vinets temperatur har också betydelse. Om vinet är kalt, så kommer mer syre in i vinet och än om det är varmt.

Till slut är det ändå du själv som bestämmer om du tror att vinet kommer att må bättre av att dekanteras en stund. Gå på din magkänsla!

Läs mer om dekantering här:

Frågor och svar:

Vilka viner ska dekanteras?

Det beror på vinets egenskaper och personliga preferenser. Vissa dekanterar allt från rödvin till champagne, medan andra endast dekanterar äldre finviner eller viner med mycket tanniner.

Vad betyder dubbel dekantering?

Dubbel dekantering innebär att man först häller vinet i en karaff för att “öppna upp” dess aromer och smaker, och sedan häller tillbaka vinet i flaskan för att ta bort sediment eller förbereda det för en vinprovning.

Ska man dekantera vita viner?

Vissa komplexa och ekade vita viner kan bli bättre av att dekanteras, men lättare vita viner behöver oftast inte dekanteras.

Räcker det inte med att bara dra ur korken?

Nej, för att vinet ska få lufta ordentligt och blanda sig med luften behöver det hällas upp i en karaff eller glas.

Hur länge ska man dekantera?

Det beror på vinets egenskaper. Generellt kan man dekantera unga viner med mycket tanniner i upp till 3 timmar, medan starkviner som årgångsportviner kan dekanteras i upp till 10 timmar eller mer. Det är viktigt att inte överdekantera, då det kan påverka vinets aromatiska egenskaper negativt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.