Ska man dekantera – eller inte?

Dekantera - en man som dekanterar rött vin

Vi har kortfattat svarat på denna fråga tidigare och tänkte fördjupa oss något mer om det är med att dekantera.

Ibland kan det var lite svårt att veta om man ska dekantera eller inte. Vilka viner ska dekanteras? Det frågan återkommer alltid i detta sammanhang. En del vinentusiaster dekanterar allt, rödviner, vita viner, finviner och inte så finns viner, till och med champagne dekanteras. Sedan finns det andra som endast dekanterar äldre finviner eller unga viner som har mycket tanniner. Faktum är att inte alla viner behöver dekanteras och vi har varit på finare vinprovningar med exempelvis äldre super toscanor – utan att man dekanterat i förväg. Det gick bra det också.

Ibland kan en dekantering vara till nackdel för vinet men bland kan smaken bli bra mycket bättre. Det är från fall till fall viktigt att titta på det speciella vinet. Det betyder att ett exempelvis ett Rhônevin eller ett Bordeauxvin eller något annat vin, oavsett var det kommer ifrån, kan må bra av att dekanteras eller också inte. De man tittar på är flera parametrar som vinets årgång, druva, vingård, hur gammalt vinet är och i vilket skick det är.  Många dekanterar också för att få bort eventuella sediment. Viner kan också få en mjukare arom med dekantering, eftersom det tillför syre och på så sätt mjukar upp både syre och tanniner som iland kan smaka lite strävt.

Några vanliga frågor

Vilka viner ska dekanteras?

Det frågan återkommer alltid i dessa sammanhang. Vi skrev i början att det finns vinentusiaster som dekanterar allt från allt, rödviner, vita viner, finviner och inte så finns viner, till och med champagne dekanteras. Sedan finns det andra som endast dekanterar äldre finviner eller unga viner som har mycket tanniner.

Dubbel dekantering – vad betyder det?

Ibland pratar man om att dekantera två gånger. Oftast görs det först genom att vinet hälls i en dekanter, en särskild karaff för att senare hällas tillbaka i den nu rena vinflaskan igen. Det la man göra av tre skäl.

Dels för att ”öppna upp” vinets aromer och smaker under kort tid, eller för att ta bort en stor mängd sediment eller för att förbereda vinet för en stor grupp människor, exempelvis inför en vinprovning.

Sediment i ett vin kan ske med tiden och det kan vara allt från finare sandkorn till ibland en mörk, ful bottensats som kan vara lite bitter.  Men sediment är inget farligt alls.

Man gör det oftast med mycket komplexa finviner, italienska Barolos, Barbarescos eller franska smakfulla viner som är ekade lite beroende på årgång och stil. Det är bra om man då ger vinet minst en timme. Men vi skulle däremot inte välja att dekantera en fruktig och lätt Pinot Noir. Då räcker det säkert med att hälla upp vinet i glaset och vänta ett tag.

Dekantera - man man som dekanerar vitt vin ur karaff

Ska man dekantera vita viner?

Många tror att man endast ska dekantera röda viner, men det är helt fel. Många vita viner som är komplexa och ekade, kan faktiskt bli bättre av att dekanteras eller dubbeldekanteras. Men samma gäller där. Strunta i att dekantera lättare vita viner.

Räcker det inte med att bar dra ur korken?

Dekantera kan man göra på flera sätt, men det händer faktiskt inte så mycket med vinet om man endast drar ur korken. Man måste hälla upp vinet för att det ska få lufta ordentligt eftersom det är vinets egen rörelse som gör att luften blandas med vinet och det börjar hända saker som doft, smak och aromer.

Ska man dekantera viner med skruvkork?

Det kan man absolut göra eftersom det ibland kan bildas lite gas vid skruvkork, så det kan till och med vara bra att dekantera.

Hur länge ska man dekantera?

Att dekantera kan kräva tålamod. Allt beror på vilket vin det handlar om. En bra riktlinje kan vara upp till 3 timmar för unga viner med mycket tanniner. Men inte längre än så eftersom det kan döda vinets aromatiska egenskaper. Överdekantering kan man inte gottgöra senare. Kom ihåg att vinet fortsätter att utvecklas långsamt i ditt glas eller karaff och du kan absolut prova en lite skvätt för att kolla tiden.

Fast pratar vi om starkviner så kan och ska de dekanteras längre. Årgångsportviner, sherry och madeiraviner kan ofta med fördel dekanteras i 10 timmar och till och med mer.

Är det bra att röra om eller mixa vinet?

Vi har hört att några säger att man får in mer luftomsättning genom att exempelvis använda en handmixer på låg hastighet ska ge bra effekt. Vi tror absolut inte det och vill heller inte rekommendera något sådant!

dekantera - en man som häller vin i ett glas

Några saker som man kan tänka på för att det ska bli bra:

Häll inte bara över vinet i en karaff, utan ta god tid på dig när du häller. Dekanteringen fördröjs eller påskyndas av den luftmängd som vinet utsätts för vid dekantering av vin. Hålla långsammare = större luftmängd. Att hälla långsamt ger bättre effekt för detta är en kemisk reaktiv process som startas i vinet och det påverkar vinets egenskaper som struktur och temperatur.

Hur mottagligt vinet är för dekanteringen beror även lite grann på vilken druva vi talar om, hur gammalt vinet är och hur det har lagrats och så vidare.

Även storleken på dekanteringskaraffen kan ha en viss betydelse för de kemiska förändringarna som sker och det går då antingen snabbare eller långsammare.

Vinets temperatur har också betydelse. Om vinet är kalt, så kommer mer syre in i vinet och än om det är varmt.

Till slut är det ändå du själv som bestämmer om du tror att vinet kommer att må bättre av att dekanteras en stund. Gå på din magkänsla!

Läs mer om dekantering här:

Sam Miranda Sangiovese Barbera

En fruktdriven Italiensk druvblend från King Valley, Australien.

Artikelnummer: 2481

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Australien, King Valley, Victoria

Alkohol: 14 %

Pris: 119 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna