Hem » Vin Skola » 3 saker som du bör göra för att få den perfekta vinupplevelsen

3 saker som du bör göra för att få den perfekta vinupplevelsen

#1 Dekantera vinet

En långsam dekantering av ett årgångsvin eller mustigt rödvin ser till att allt sediment stannar kvar i flaskan. Även unga viner bör gärna lufta en timme så att tanninerna lägger sig lite samtidigt som fruktsmaken blir ännu mer dominant.

#2 Snurra på glaset

Precis som dekantering så luftas vinet lite extra om du snurrar på glaset och då träder smaken fram bättre och aromerna blir mer intensiva. Så snurra på glaset så att vinet kommer i kontakt med syre och öppnar sig.

#3 Sörpla vinet ljudligt

Nja, i alla fall den första klunken för att inte framstå som alltför nördig. Ta en klunk i munnen blås försiktigt upp kinderna. Rulla runt vinet på tungan och dra in lite luft i gommen. Du kommer att se att du smakar mer och smakerna kanske även blir tydligare.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att dekantera vinet?

En långsam dekantering av ett årgångsvin eller mustigt rödvin ser till att allt sediment stannar kvar i flaskan och unga viner bör luftas en timme så att tanninerna lägger sig lite samtidigt som fruktsmaken blir ännu mer dominant.

Vad händer om man snurrar på glaset när man dricker vin?

Precis som dekantering så luftas vinet lite extra om du snurrar på glaset och då träder smaken fram bättre och aromerna blir mer intensiva.

Varför ska man sörpla vinet ljudligt?

Första klunken bör sörplas ljudligt för att inte framstå som alltför nördig. Ta en klunk i munnen blås försiktigt upp kinderna. Rulla runt vinet på tungan och dra in lite luft i gommen. Du kommer att se att du smakar mer och smakerna kanske även blir tydligare.

Vilken typ av vin bör luftas en timme innan servering?

Unga viner bör luftas en timme så att tanninerna lägger sig lite samtidigt som fruktsmaken blir ännu mer dominant.

Varför är det viktigt att allt sediment stannar kvar i flaskan vid dekantering?

En långsam dekantering av ett årgångsvin eller mustigt rödvin ser till att allt sediment stannar kvar i flaskan och undviker att det hamnar i glaset och påverkar smaken negativt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.