Hem » Vin Skola » Varför använda en vinkaraff?

Varför använda en vinkaraff?

Medan många vinkännare kan sitta och debattera användningen av vinkaraffer timmar i sträck, är det faktiskt så att noggrann användning av rätt vinkaraff, kan bidra till att nästan alla viner smakar bättre. Medan vissa använder sig av vinkaraff för att göra sina viner godare, andra dekantera vin för att få en mer presentabel behållare och ytterligare andra kan välja att dekantera för att dölja den typ av vin de serverar, men det handlar även om så mycket mer.

Hur Förbättras Vinet Då Det Dekanteras?

För den oinvigde kan idén att använda vinkaraff verka lite överflödig, eftersom vinerna redan kommer i lätthanterliga behållare. Men visst finns det mer att använda en vinkaraff till än att bara hälla ditt vin från flaskan in i karaffen. Den enkla handlingen att överföra vinet från flaskan till vinkaraffen kan inte vara allt. Det finns i huvudsak två skäl till varför vi använder vinkaraff, snarare än att servera vinet direkt ur flaskan.

Det är viktigt att inse att varje flaska vin, oavsett om det är vitt, rött eller rosévin, har en viss mängd sediment i vätskan. Om du lämnar dessa sediment i vinet när du serverar det, kommer detta ge ditt vin en kärv eller bitter smak som ingen direkt kommer att njuta av. Genom att använda en vinkaraff kan du ta bort dessa sediment och lämna dem där de hör hemma, i flaskan, och servera dina gäster ett vin som smakar som producenten tänkt.

Det andra skälet till att vi använder vinkaraff är att låta vinet andas. När du försiktigt häller ditt vin från flaskan i karaff, kommer vinet beblandas med syret i luften. Blandningen av syre intensifierar vinet ytterligare då det blir mer stimulerat under hällningsprocessen. Användningen av vinkaraff hjälper vinet att utveckla sin fulla smak och arompotential. De flesta vinexperter är överens om att du alltid bör dekantera unga viner, annars kommer du aldrig smaka dem när dem är som bäst.

Hur Använder Du En Vinkaraff?

Det finns olika sätt att använda vinkaraff utifrån vinet du planerar att dekantera. Vin som är mycket ungt är det enklaste av alla viner att dekantera. Det enda du behöver oroa dig för när du skall dekantera denna typ av vin, är att se till att du inte missar karaffen. Försök att låta ditt vin stå i minst tjugo minuter innan du provar det eller serverar dina gäster. Chanserna är goda att även efter denna korta tid kommer du att se en skillnad i komplexitet och subtilitet i ditt vin. Ju längre du har råd att lämna vinet stående i vinkaraff, desto mer tid får smakerna på sig att utvecklas, ett par timmar är en bra idé då smaker och dofter kommer att utvecklas och förbättras.

Tänk på att inte lyssna på så kallade vinexperter som försöker tala om för dig att du bara behöver använda vinkaraff för specifika vindruvsorter, så som Bordeaux, och att för andra, som en god Bourgogne, är det inte nödvändigt. Den bästa tumregeln är att helt enkelt använda vinkaraff för alla vin du planerar att dricka.

Å andra sidan kräver dekantering av äldre vin, med hjälp av en vinkaraff, viss skicklighet. Här måste du ha i åtanke att dessa viner fått sin beskärda del av tid till åldring redan i flaskan. Om du lämnar dem i din vinkaraff för länge, kommer du överexponera dem för, för mycket syre vilket kan förstöra ditt vin långt innan du faktiskt haft en chans att servera det. Med detta i åtanke bör du dekantera vinet precis när du är helt redo att servera det och inte en stund innan.

Avlägsnandet av Sediment Med Hjälp av Vinkaraff

Om du har gott om tid, låt säga flera dagar, kan du ställa flaskan upprätt och låta sedimenten falla till botten av flaskan innan du försiktigt häller upp vinet i din karaff. Men om du är som de flesta människor, har du förmodligen dina viner lagrade i vinställ och väljer ut det du vill dekantera några minuter till några timmar innan det ska serveras.

När du behöver dekantera vin som har suttit i ställ eller är nyinköpt från din favoritvinbutik, behöver du din favoritvinkaraff och en ljuskälla såsom en ficklampa eller ännu bättre ett levande ljus, och du kommer också behöva en vinvagga, utformad för att hålla din flaska i tjugo grader horisontellt med halsen riktandes nedåt. Med lite övning kan du enkelt öppna ditt vin i denna vinkel, utan att spilla en droppe.

Efter att ha kontrollerat att munnen och halsen på flaskan är ren, använder du dig av vaggan för att sakta rotera flaskan och hälla vinet i din vinkaraff. Medan vinet långsamt hälls i karaffen, använder du din ljuskälla för att se om sedimentet samlas i halsen, istället för att följa med ned i karaffen. När du ser att sedimentet börjar krypa upp i halsen, sluta hälla. På detta sätt blir vinet i karaffen klart och rent från de sediment som så lätt kan förstöra smaken.

När du nått denna punkt och ditt vin är i karaffen, kan du filtrera det sista glaset i pappersfilter eller kaffefilter eller en cheesecloth. Även om det kanske inte är lika bra som vinet i din karaff, kommer det fortfarande bli ett gott glas vin som du kan avnjuta eller använda för att förbättra din smak.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att använda en vinkaraff när man serverar vin?

För att ta bort sediment och undvika en kärv eller bitter smak i vinet.
För att låta vinet andas och utveckla sin fulla smak och arompotential.

Vilka typer av vin bör man alltid dekantera?

Unga viner bör alltid dekanteras för att utveckla sin smak och doft.

Vilken skicklighet krävs för att dekantera äldre vin med hjälp av en vinkaraff?

Man måste ha i åtanke att äldre vin redan har åldrats i flaskan och inte bör exponeras för för mycket syre. Man bör dekantera precis när man är redo att servera vinet.

Hur kan man avlägsna sediment från vinet med hjälp av en vinkaraff?

Genom att låta flaskan stå upprätt i flera dagar så att sedimentet faller till botten, eller genom att använda en vinvagga och ljuskälla för att se till att sedimentet stannar i flaskan när man häller vinet i karaffen.

Vilken tumregel bör man följa när det gäller att använda vinkaraff?

Man bör helt enkelt använda vinkaraff för alla vin man planerar att dricka.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Buena Vista Carneros Chardonnay
Buena Vista Carneros Chardonnay
Pris:151 :-
Artikel nr:624001
Smak apelsin, fruktig, kardemumma, mango, rostad, vanilj, brynt smör, gula päron, fatkaraktär, ananas
Arom ananas, apelsin, fatkaraktär, kardemumma, mango, rostad, vanilj, gula päron, brynt smör, fruktig
Färg gul
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
lamm
Mer information
SortimentBeställning sortimentetÅrgång2019DruvorChardonnayAlkohol14.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.