Hem » Vin Skola » Varför dekanterar man vin?
Vin Skola

Varför dekanterar man vin?

decanter-with-red-wine-and-glass-on-a-old-stone-background - Vinjournalen.se

Genom att dekantera vinet kan sommeliern (eller du) hälla upp vinet på ett sätt som lämnar kvar bottensatsen i flaskan. Bottensatsen är idag mycket mindre än för några år sedan, då filtreringsprocessen har förbättrats. Det är dock fortfarande lika viktigt att lämna bottensatsen i flaskan oavsett om man dekanterar ett ungt eller gammalt vin.

Tre viktiga skäl till att dekantera vin:

  • Tar bort bottensatsen då den lämnas kvar i flaskan.
  • Rör om i vinet och frigör aromerna.
  • Hjälper till att syresätta och fräscha upp vinet innan servering.

När man dekanterar vin låter man vinet andas bara genom att hälla det från flaskan till dekanen. I processen blandas syret i luften med vinet, något som hjälper vinets bouquet att utvecklas till fullo.

Om man serverar ett yngre vin är det ännu viktigare att dekantera det. Yngre viner har inte haft tid att utvecklas helt. Genom att dekantera det och låta det andas kan vinet utveckla sina smaker och aromer mer än de kan i flaskan.

Frågor och svar:

Varför är det viktigt att lämna bottensatsen i flaskan när man dekanterar vin?

Det är viktigt att lämna bottensatsen i flaskan för att undvika att den hamnar i glaset och påverkar smaken av vinet.

Vilka är de tre viktigaste skälen till att dekantera vin?

De tre viktigaste skälen till att dekantera vin är att ta bort bottensatsen, frigöra aromerna och syresätta vinet.

Vad händer när man dekanterar vin?

När man dekanterar vin blandas syret i luften med vinet, vilket hjälper vinets bouquet att utvecklas till fullo.

Varför är det extra viktigt att dekantera yngre viner?

Det är extra viktigt att dekantera yngre viner eftersom de inte har haft tid att utvecklas helt. Genom att dekantera och låta dem andas kan de utveckla sina smaker och aromer mer än de kan i flaskan.

Vilken roll spelar dekantering i att fräscha upp vinet innan servering?

Dekantering hjälper till att syresätta vinet och fräscha upp det innan servering, vilket kan förbättra smaken och doften av vinet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Mousserande Vin - Vinyes de Can Sala Brut Nature 2015 artikel nummer 9354701 från producenten Agricola Casa Sala S.A från området Spanien - Vinjournalen.se
Vinyes de Can Sala Brut Nature 2015
Pris:399 :-
Artikel nr:9354701
Smak halm, komplex, smör, utvecklad, gula plommon, rostat bröd, rökig mineral, grillad citron, dill, kaprifol
Arom halm, kaprifol, komplex, smör, gula plommon, rostat bröd, utvecklad, rökig mineral, grillad citron, dill
Färg gul
Mat som passar
aperitif
fisk
skaldjur
Mer information
SortimentTillfälligt sortimentetÅrgång2015Alkohol12.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
6 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.