Super Toscanare – vi berättar om vinerna och provar!

Super Toscanare - glas med rött vin på rad

Har du någonsin druckit en Super Toscanare? Eller undrat det ens står för? Vi förklarar vad en Super Toscanare är, berättar om kända producenter och tipsar om var du får tag i nästa Super-Toscanare till ett bra pris!

Vad skiljer en Super Toscanare från en Chianti?

I Toscana har druvan Sangiovese alltid varit regionens signaturdruva och allt med Super Toscanare bottnade förmodligen i att man ville göra ett extra gott vin, ett vin något utöver det vanliga Chianti vinet och kanske mer åt Bordeaux hållet.

Alltså började allt när några vinmakare på 40-talet i Toscana – och vi kan kalla dem rebeller men det var renommerade vinproducenter med flera hundra års erfarenhet av vinmakeri. De började med en ”äventyrlig vinframställning” och en experimentanda med franska druvor främst med Cabernet Sauvignon med Sangiovese.

På 90-talet, produceras de flesta Super Toscanare under den geografiska klassificeringen IGT (Indicazione Geografica Tipica) och numera kan Super Toscanare ha IGT-, DOC- eller DOCG-status. Till exempel har Bolgheri Sassicaia DOC, Bolgheri DOC, regionen där Super Toscanare produceras, egen beteckning.

Vinförfattaren Burt Anderson lär ha varit den första som kallade dessa viner för “Super Tuscans” på 70-talet.

De första vinmakarna och producenterna var Antinori, Ornellaia, Tua Rita, Tenuta San Guido och Le Macchiole för att nämna några. Man gick vidare och provade blandningar med franska druvor och då med druvor som till exempel Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah …  Super Toscanare kan idag även till ursprungliga druvorna i Chianti-blandningen med exempelvis 100 % Sangiovese eller 100 % av någon traditionell blanddruva i Chianti viner.

På 90-talet, produceras de flesta Super Toscanare under den geografiska klassificeringen IGT (Indicazione Geografica Tipica) och numera kan Super Toscanare ha IGT-, DOC- eller DOCG-status. Till exempel har Bolgheri Sassicaia DOC, Bolgheri DOC, regionen där Super Toscanare produceras, egen beteckning.

Men trogna Vinjournalen läsare vet att enligt Chiantis egna DOCG-regler får endast 15% bestå av en annan druva än Sangiovese. Det fanns alltså ingen klassificering för Super Toscanare utom möjligtvis som den allra enklaste bordsvinerna med klassificering ”Vino da tavola”. Att göra vin utanför DOC: s riktlinjer innebar att dessa Super Toscanare enbart skulle märkas med Vino Da Tavola och det gick verkligen inte an för dessa fina viner.

Super Toscanare - en flaska

Viner som är exklusiva

Den som smakade på dessa ”olagliga” viner blev förälskade omedelbart. Ryktet spreds snabbt och fanklubben för Super Toscanare växte, en trend som håller i sig än idag. Intensiva, utomordentligt smakfulla viner, hög alkohol, av goda Bordeaux-druvor, franska små ekfat, så kallade barriques och tillverkade med italiensk anda, precision och skicklighet. Det kunde inte bli bättre. Media var snabbt med på noterna och kallade vinerna för Super Toscanare. Så småningom på 80-talet fick Super Toscanare en stark internationell publik främst i USA.

Hur smakar då en Super Toscanare? Super Toscanare varierar i stil, med distinkta Bordeaux influenser med italienska finess, rika och fylliga viner med välintegrerade tanniner och tung subtil frukt som körsbär och plommon, kryddor som ek, tobak, vanilj och viner som kan åldras i årtionden. Ju äldre, desto dyrare, vi pratar vinauktioner här.  Det finns även vita Super Toscanare, men det är oftast de röda vinerna som man tänker på i första hand. 

Några kända Super Toscanare

  • Sassicaia från Tenuta San Guido
  • Tignanello, Guado al Tasso och Solaia från Marchesi Antinori
  • Redigaffi från Tua Rita
  • Flaccianello della Pieve från Fontodi
  • Messorio från Le Macchiole
  • La Tensione, Le Serrre Nuove, Le Volte och Masseto från Tenuta dell’ Ornellaia
  • L’Apparita från Castello di Ama
  • Vigorello från Agricola San Felice
  • Lodovico från Tenuta di Biserno
  • Exklusiv provning av Super Toscanare

Vi provar!

Vinjournalen hade nöjet att nyligen bli inbjudna till en mycket spännande provning av Ornellaias Super Toscanare ”Le Serre Nuove dell’ Ornellaia genom tiderna” och fick prova årgångar av just denna Super Toscanare sedan 1998. 

De årgångar vi fick prova av Le Serre Nuove dell’ Ornellaia Bolgheri DOC Rosso, vilket är Ornellaias “andra vin”, var 1998, 2002 209, 2010, 2012, 2015, och 2017.  De var mycket intressant att se hur ett vin kan utvecklas över tid och tål att lagras så pass länge. Men Super Toscanare är ju generellt lagringsdugliga, ofta i upp till 20 år.

Genomgående används Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot i olika delar i olika årgångar. De tidiga vinerna hade en blend av enbart Merlot och Cabernet Sauvignon.

Super Toscanare - glas inför provning med en mapp framför

Generellt om vinet, oavsett åtgång:

Alla vinet var fantastiska och gjorda med stor passion för vinmakeriet. De äldsta årgångarna 1998 och 2002 har stått till sig och blivit ytterst smakfulla, runda, fylliga, mustiga men ändå behållit sin fräschör.

Jag tyckte om alla årgångar men årgångar som jag blev lite extra svag för

2002

Elegant vin med söta mycket strukturerade dofter. 75% Cabernet Sauvignon och 25% Merlot. Smakrikt vin med både läckra mörka frukter och riktigt härliga sekundära aromer och kryddiga, örtiga toner. Extremt gott!

2012

Välbalanserat, fräscht vin med fin struktur och kropp. Smaker av mogna mörka plommon, örter, choklad och lakrits. Ett mycket mogen och smakfull Super Toscanare med strama tanniner och ett suveränt avslut. Mycket njutbart vin!

Vill du också prova en Super Toscanare?

Observera att följande viner är eftersökta och de endast kommer i ett begränsat parti, så det gäller att ta nummer eller spinga till på Systembolaget det lanseringsdatumet som vi ger nedan.

Super Toscanare - våra tre vintips

Vinerna är olika prisklasser, finns både i ordinarie sortiment eller att beställa. Två viner finns som helflaska eller större 1 ½ literflaska.

Le Serre Nuove dell’ Ornellaia Bolgheri DOC Rosso 2017

Druvor: 54% Merlot, 26% Cabernet Sauvignon, 14% Cabernet Francoch 6% Petit Verdot

Fräscht och elegant vin!

Vinet från provningen! Trots 2017 nog var det hetaste och torraste året någonsin är slutresultatet fantastiskt! Denna Super Toscanare uppvisar en tät och mörkröd färg i glaset. Superelegant vin som doftar björnbär och plommon med inslag av balsamtoner, läder, örter, choklad och vanilj. Fortfarande ungt som givetvis kan drickas nu men har potential att växa, men lagra i minst 4 år. Snyggt balanserat medelfylligt med tydliga tanniner som blir mjukare med åren och vinet har ett gott avslut.

750 ml, nr 92392, 600 flaskor, 22 november, 459 kr

Ornellaia La Tensione Bolgheri DOC Superiore 2016

Druvor: 51% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 18% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot

Lyxigt höjdarvin!  

Superårgång med mycket solsken med utan överdriven värme. Ett vin som fått skyhögs betyg 98/100 av både James Suckling, Wine Advocate och Wine Spectator och ett härligt, frodigt och fyligt vin som är både smakfullt och har en komplex bouquet av svarta bär, kryddor och cederträ. Rikt och stramt vin som är aromatiskt, välbalanserat och bra struktur och med sköna, fasta tanniner. Långt njubart avslut.

750 ml, nr 95476, 480 flaskor, 22 november, 1599 kr

1500 ml, nr 9553606, 18 flaskor, 28 november, 3799 kr

Le Volte dell’ Ornellaia Toscana IGT Rosso 2017

Druvor: 50% Merlot, 30% Sangiovese och 20% Cabernet Sauvignon

Mycket gott!

Rubinröd i färgen och en trevlig aromatisk fyllig bouquet av röda mogna frukter som mörka plommon och moreller, peppar med balsamörter och vaniljtoner. Frist vin med god struktur och bra balans mellan syra och frukt. Djärva, torra, släta tanniner och en mysig finish. Kan drickas idag och kan lagras i 4 år. Finns i ordinarie sortimentet men den större flaskan måste beställas.

750 ml, nr 32472, 169 kr

1500 ml, nr 75751, 449 kr

Mer om Toscana:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Crémant du Jura

Torr, mycket frisk Cremant från Jura

Artikelnummer:

Typ: Mousserande Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12,5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna