Hem » Vin Skola » Super Toscanare – vi berättar om vinerna och provar!

Super Toscanare – vi berättar om vinerna och provar!

Super Toscanare - glas med rött vin på rad

Har du någonsin druckit en Super Toscanare? Eller undrat det ens står för? Vi förklarar vad en Super Toscanare är, berättar om kända producenter och tipsar om var du får tag i nästa Super-Toscanare till ett bra pris!

Vad skiljer en Super Toscanare från en Chianti?

I Toscana har druvan Sangiovese alltid varit regionens signaturdruva och allt med Super Toscanare bottnade förmodligen i att man ville göra ett extra gott vin, ett vin något utöver det vanliga Chianti vinet och kanske mer åt Bordeaux hållet.

Alltså började allt när några vinmakare på 40-talet i Toscana – och vi kan kalla dem rebeller men det var renommerade vinproducenter med flera hundra års erfarenhet av vinmakeri. De började med en ”äventyrlig vinframställning” och en experimentanda med franska druvor främst med Cabernet Sauvignon med Sangiovese.

På 90-talet, produceras de flesta Super Toscanare under den geografiska klassificeringen IGT (Indicazione Geografica Tipica) och numera kan Super Toscanare ha IGT-, DOC- eller DOCG-status. Till exempel har Bolgheri Sassicaia DOC, Bolgheri DOC, regionen där Super Toscanare produceras, egen beteckning.

Vinförfattaren Burt Anderson lär ha varit den första som kallade dessa viner för “Super Tuscans” på 70-talet.

De första vinmakarna och producenterna var Antinori, Ornellaia, Tua Rita, Tenuta San Guido och Le Macchiole för att nämna några. Man gick vidare och provade blandningar med franska druvor och då med druvor som till exempel Cabernet Franc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah …  Super Toscanare kan idag även till ursprungliga druvorna i Chianti-blandningen med exempelvis 100 % Sangiovese eller 100 % av någon traditionell blanddruva i Chianti viner.

På 90-talet, produceras de flesta Super Toscanare under den geografiska klassificeringen IGT (Indicazione Geografica Tipica) och numera kan Super Toscanare ha IGT-, DOC- eller DOCG-status. Till exempel har Bolgheri Sassicaia DOC, Bolgheri DOC, regionen där Super Toscanare produceras, egen beteckning.

Men trogna Vinjournalen läsare vet att enligt Chiantis egna DOCG-regler får endast 15% bestå av en annan druva än Sangiovese. Det fanns alltså ingen klassificering för Super Toscanare utom möjligtvis som den allra enklaste bordsvinerna med klassificering ”Vino da tavola”. Att göra vin utanför DOC: s riktlinjer innebar att dessa Super Toscanare enbart skulle märkas med Vino Da Tavola och det gick verkligen inte an för dessa fina viner.

Super Toscanare - en flaska

Viner som är exklusiva

Den som smakade på dessa ”olagliga” viner blev förälskade omedelbart. Ryktet spreds snabbt och fanklubben för Super Toscanare växte, en trend som håller i sig än idag. Intensiva, utomordentligt smakfulla viner, hög alkohol, av goda Bordeaux-druvor, franska små ekfat, så kallade barriques och tillverkade med italiensk anda, precision och skicklighet. Det kunde inte bli bättre. Media var snabbt med på noterna och kallade vinerna för Super Toscanare. Så småningom på 80-talet fick Super Toscanare en stark internationell publik främst i USA.

Hur smakar då en Super Toscanare? Super Toscanare varierar i stil, med distinkta Bordeaux influenser med italienska finess, rika och fylliga viner med välintegrerade tanniner och tung subtil frukt som körsbär och plommon, kryddor som ek, tobak, vanilj och viner som kan åldras i årtionden. Ju äldre, desto dyrare, vi pratar vinauktioner här.  Det finns även vita Super Toscanare, men det är oftast de röda vinerna som man tänker på i första hand. 

Några kända Super Toscanare

  • Sassicaia från Tenuta San Guido
  • Tignanello, Guado al Tasso och Solaia från Marchesi Antinori
  • Redigaffi från Tua Rita
  • Flaccianello della Pieve från Fontodi
  • Messorio från Le Macchiole
  • La Tensione, Le Serrre Nuove, Le Volte och Masseto från Tenuta dell’ Ornellaia
  • L’Apparita från Castello di Ama
  • Vigorello från Agricola San Felice
  • Lodovico från Tenuta di Biserno
  • Exklusiv provning av Super Toscanare

Vi provar!

Vinjournalen hade nöjet att nyligen bli inbjudna till en mycket spännande provning av Ornellaias Super Toscanare ”Le Serre Nuove dell’ Ornellaia genom tiderna” och fick prova årgångar av just denna Super Toscanare sedan 1998. 

De årgångar vi fick prova av Le Serre Nuove dell’ Ornellaia Bolgheri DOC Rosso, vilket är Ornellaias “andra vin”, var 1998, 2002 209, 2010, 2012, 2015, och 2017.  De var mycket intressant att se hur ett vin kan utvecklas över tid och tål att lagras så pass länge. Men Super Toscanare är ju generellt lagringsdugliga, ofta i upp till 20 år.

Genomgående används Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot i olika delar i olika årgångar. De tidiga vinerna hade en blend av enbart Merlot och Cabernet Sauvignon.

Super Toscanare - glas inför provning med en mapp framför

Generellt om vinet, oavsett åtgång:

Alla vinet var fantastiska och gjorda med stor passion för vinmakeriet. De äldsta årgångarna 1998 och 2002 har stått till sig och blivit ytterst smakfulla, runda, fylliga, mustiga men ändå behållit sin fräschör.

Jag tyckte om alla årgångar men årgångar som jag blev lite extra svag för

2002

Elegant vin med söta mycket strukturerade dofter. 75% Cabernet Sauvignon och 25% Merlot. Smakrikt vin med både läckra mörka frukter och riktigt härliga sekundära aromer och kryddiga, örtiga toner. Extremt gott!

2012

Välbalanserat, fräscht vin med fin struktur och kropp. Smaker av mogna mörka plommon, örter, choklad och lakrits. Ett mycket mogen och smakfull Super Toscanare med strama tanniner och ett suveränt avslut. Mycket njutbart vin!

Vill du också prova en Super Toscanare?

Observera att följande viner är eftersökta och de endast kommer i ett begränsat parti, så det gäller att ta nummer eller spinga till på Systembolaget det lanseringsdatumet som vi ger nedan.

Super Toscanare - våra tre vintips

Vinerna är olika prisklasser, finns både i ordinarie sortiment eller att beställa. Två viner finns som helflaska eller större 1 ½ literflaska.

Le Serre Nuove dell’ Ornellaia Bolgheri DOC Rosso 2017

Druvor: 54% Merlot, 26% Cabernet Sauvignon, 14% Cabernet Francoch 6% Petit Verdot

Fräscht och elegant vin!

Vinet från provningen! Trots 2017 nog var det hetaste och torraste året någonsin är slutresultatet fantastiskt! Denna Super Toscanare uppvisar en tät och mörkröd färg i glaset. Superelegant vin som doftar björnbär och plommon med inslag av balsamtoner, läder, örter, choklad och vanilj. Fortfarande ungt som givetvis kan drickas nu men har potential att växa, men lagra i minst 4 år. Snyggt balanserat medelfylligt med tydliga tanniner som blir mjukare med åren och vinet har ett gott avslut.

750 ml, nr 92392, 600 flaskor, 22 november, 459 kr

Ornellaia La Tensione Bolgheri DOC Superiore 2016

Druvor: 51% Cabernet Sauvignon, 27% Merlot, 18% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot

Lyxigt höjdarvin!  

Superårgång med mycket solsken med utan överdriven värme. Ett vin som fått skyhögs betyg 98/100 av både James Suckling, Wine Advocate och Wine Spectator och ett härligt, frodigt och fyligt vin som är både smakfullt och har en komplex bouquet av svarta bär, kryddor och cederträ. Rikt och stramt vin som är aromatiskt, välbalanserat och bra struktur och med sköna, fasta tanniner. Långt njubart avslut.

750 ml, nr 95476, 480 flaskor, 22 november, 1599 kr

1500 ml, nr 9553606, 18 flaskor, 28 november, 3799 kr

Le Volte dell’ Ornellaia Toscana IGT Rosso 2017

Druvor: 50% Merlot, 30% Sangiovese och 20% Cabernet Sauvignon

Mycket gott!

Rubinröd i färgen och en trevlig aromatisk fyllig bouquet av röda mogna frukter som mörka plommon och moreller, peppar med balsamörter och vaniljtoner. Frist vin med god struktur och bra balans mellan syra och frukt. Djärva, torra, släta tanniner och en mysig finish. Kan drickas idag och kan lagras i 4 år. Finns i ordinarie sortimentet men den större flaskan måste beställas.

750 ml, nr 32472, 169 kr

1500 ml, nr 75751, 449 kr

Mer om Toscana:

Frågor och svar:

Vad är en Super Toscanare och vad skiljer den från en Chianti?

En Super Toscanare är ett vin från Toscana som skiljer sig från en Chianti genom att den ofta görs med franska druvor som Cabernet Sauvignon och Merlot, istället för enbart Sangiovese som används i Chianti.

Vilka är några kända producenter av Super Toscanare?

Några kända producenter av Super Toscanare inkluderar Antinori, Ornellaia, Tua Rita, Tenuta San Guido och Le Macchiole.

Hur smakar en Super Toscanare?

Super Toscanare varierar i stil, men de är generellt sett rika och fylliga viner med välintegrerade tanniner och smaker av körsbär, plommon, ek, tobak och vanilj. De kan åldras i årtionden och blir oftast bättre med åren.

Vilka är några rekommenderade Super Toscanare att prova?

Några rekommenderade Super Toscanare att prova inkluderar Sassicaia från Tenuta San Guido, Tignanello, Guado al Tasso och Solaia från Marchesi Antinori, Redigaffi från Tua Rita, Flaccianello della Pieve från Fontodi och Messorio från Le Macchiole.

Var kan man få tag i en Super Toscanare till ett bra pris?

Super Toscanare kan vara exklusiva och eftertraktade viner, men de finns både i ordinarie sortimentet på Systembolaget och kan även beställas. Det är bäst att hålla koll på lanseringsdatum och vara snabb för att få tag i dem.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.