Hem » Vin Fakta » Brunello di Montalcino, ett prestige docg i Italien

Brunello di Montalcino, ett prestige docg i Italien

26_itemthemeimage_4266-jpg

Enligt de enda kända dokumenten framställdes de första röda vinerna här under den första delen av 1300-talet. De Brunello di Montalcino-viner som vi idag är bekanta med började inte tillverkas förrän 1800-talets senare hälft. Detta skedde strax efter Il Risorgimento, det stora enandet, då Italien äntligen blev en enad nation.

Regler som styr framställandet av Brunello di Montalcino-viner:

  • Alla Brunello di Montalcino-viner måste göras på 100% Sangiovese-druvor.
  • De måste lagras i minst 4 år, 5 om de ska bli en Riserva.
  • Av dessa fyra år måste två vara på ekfat.

Mycket av vad Brunello di Montalcino-vinerna är idag har tillkommit tack vare en mans slit och kärlek. Den mannen var Ferruccio Biondi-Santi som, efter att ha tjänstgjort i Garibaldis armé, kom hem för att ta över sin farfars vingård Fattoria del Greppo.

Under sin tid skulle Biondi-Santi komma att utveckla en rad olika vinframställningstekniker, som förändrade sättet man producerade vin i hela den toskanska vinregionen. Många av teknikerna används än idag för att skapa de fantastiska Brunello di Montalcino-vinerna.

Frågor och svar:

När började man tillverka Brunello di Montalcino-viner?

De första röda vinerna framställdes här under den första delen av 1300-talet, men de Brunello di Montalcino-viner som vi känner till idag började tillverkas först under 1800-talets senare hälft.

Vilken druva används för att göra Brunello di Montalcino-viner?

Alla Brunello di Montalcino-viner måste göras på 100% Sangiovese-druvor.

Hur länge måste Brunello di Montalcino-viner lagras?

Brunello di Montalcino-viner måste lagras i minst 4 år, 5 om de ska bli en Riserva.

Hur länge måste Brunello di Montalcino-viner lagras på ekfat?

Av de fyra åren som Brunello di Montalcino-viner måste lagras måste två vara på ekfat.

Vem var Ferruccio Biondi-Santi och vilken roll spelade han för Brunello di Montalcino-vinerna?

Ferruccio Biondi-Santi var en man som utvecklade en rad olika vinframställningstekniker som förändrade sättet man producerade vin i hela den toskanska vinregionen. Många av teknikerna används än idag för att skapa de fantastiska Brunello di Montalcino-vinerna.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Brunello di Montalcino Fattoi
Brunello di Montalcino Fattoi
Pris:291 :-
Artikel nr:309701
Smak kakao, kanel, korinter, pinjenötter, tobak, utvecklad, mörka körsbär, fatkaraktär, kryddig, skogsbär
Arom fatkaraktär, kakao, kanel, korinter, kryddig, mörka-körsbär, pinjenötter, skogsbär, tobak, utvecklad
Färg mörk, röd, tegelröd
Mat som passar
lamm
nöt
vilt
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2017DruvorBrunelloAlkohol14 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
10 /12
Smakintensitet
10 /12
Strävhet
10 /12
Syra
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.