Brunello di Montalcino, ett prestige docg i Italien
Enligt de enda kända dokumenten framställdes de första röda vinerna här under den första delen av 1300-talet. De Brunello di Montalcino-viner som vi idag är bekanta med började inte tillverkas förrän 1800-talets senare hälft. Detta skedde strax efter Il Risorgimento, det stora enandet, då Italien äntligen blev en enad nation.
Regler som styr framställandet av Brunello di Montalcino-viner:
- Alla Brunello di Montalcino-viner måste göras på 100% Sangiovese-druvor.
- De måste lagras i minst 4 år, 5 om de ska bli en Riserva.
- Av dessa fyra år måste två vara på ekfat.
Mycket av vad Brunello di Montalcino-vinerna är idag har tillkommit tack vare en mans slit och kärlek. Den mannen var Ferruccio Biondi-Santi som, efter att ha tjänstgjort i Garibaldis armé, kom hem för att ta över sin farfars vingård Fattoria del Greppo.
Under sin tid skulle Biondi-Santi komma att utveckla en rad olika vinframställningstekniker, som förändrade sättet man producerade vin i hela den toskanska vinregionen. Många av teknikerna används än idag för att skapa de fantastiska Brunello di Montalcino-vinerna.
Frågor och svar:
De första röda vinerna framställdes här under den första delen av 1300-talet, men de Brunello di Montalcino-viner som vi känner till idag började tillverkas först under 1800-talets senare hälft.
Alla Brunello di Montalcino-viner måste göras på 100% Sangiovese-druvor.
Brunello di Montalcino-viner måste lagras i minst 4 år, 5 om de ska bli en Riserva.
Av de fyra åren som Brunello di Montalcino-viner måste lagras måste två vara på ekfat.
Ferruccio Biondi-Santi var en man som utvecklade en rad olika vinframställningstekniker som förändrade sättet man producerade vin i hela den toskanska vinregionen. Många av teknikerna används än idag för att skapa de fantastiska Brunello di Montalcino-vinerna.