Hem » Vin Fakta » Hur blev den svarta tuppen – Gallo Nero – symbol för vindistriktet Chianti?

Hur blev den svarta tuppen – Gallo Nero – symbol för vindistriktet Chianti?

Har du någonsin undrat varför det finns en svart tupp på Chianti-etiketten?

Producenterna i det underbara vindistriktet Chianti i regionen Toscana och som framställer det berömda Chianti Classico är mycket stolta över sin svarta tupp – Gallo Nero. Man berättar gärna om den urgamla legenden från 1300-talet och hur symbolen av tuppen fick en stor betydelse för vindistriktet.

Allt tilldrog sig för 700 år sedan efter att de två städerna Florens och Siena länge hade kämpat om rättigheterna till vindistriktet Chianti och var gränserna dem emellan skulle dras.

chianti1

Nu beslutade sig för att få saken ur världen en gång för alla genom att arrangera en tuppgala där två riddare skulle få kämpa om saken.

På galans morgon skulle dessa riddare starta från respektive punkt, Florens i norr och Siena i söder, och rida mot varandra. Där de sedan möttes, där skulle gränsen för distriktet gå. Startskottet i både Siena och Florens skulle vara att när tuppen började gala, då skulle man börja rida iväg i motsatt håll.

Sagt och gjort. Sienna valde en vit välgödd tupp, men Florentinarna var listigare. De valde en svart och mycket hungrig tupp. När solen gick upp i Siena började den vita tuppen att gala. Den svarta hungriga tuppen i Florens började givetvis gala mycket tidigare än i gryningen. Han var ju hungrig! Detta gav förstås Florens ett avsevärt försprång. Riddaren från Siena kom inte alls särskilt långt och tävlingen avgjordes genom att nästan hela Chiantidistriktet tillföll Florens.

Och det är därför som vi fortfarande kan se den stolta svarta tuppen på vinetiketten.

Sant eller inte? Vem vet. Gränser definierades i alla fall år 1716 av ett påbud som utfärdades av storhertig Cosimo III av Medici.

Rött vin har man dock producerat i området sedan 1000-talet. Namnet Chianti Classico tillhör det äldsta och mest kända området i regionen Chianti och sträcker sig mellan Florens och Siena med 14 vinområden:

  • Chianti Classico – det ursprungliga Chiantiområdet i hjärtat av Chianti
  • Chianti Rufina – nordöst om Chianti Classico, rakt österut om Florens. Prestigeområde som till huvuddel utgör lagringsbara viner
  • Chianti Colli Senesi – området i bergen väster om Siena
  • Chianti Colli Fiorentini – direkt söder om Florens
  • Chianti Colli Pisane – nordväst om Chianti Classico längre mot kusten
  • Chianti Colli Arentini – öster om Chianti Classico
  • Chianti Montalbano – nordväst om Florens

Chianti Classico, som är ett DOCG-vin, är ett av de mest kända och uppskattade vinerna i Italien och den svarta tuppen – Gallo Nero – har alltsedan 1924 då konsortiet Chianti Classico grundades, varit en symbol på flaskan. För att ett Chiantivin ska kunna kallas “Classico” måste druvsammansättningen bestå av minst 80% av druvan Sangiovese och 20% av andra inhemska druvor som Canaiolo eller Colorino eller av internationella sorter som Cabernet Sauvignon och Merlot.

På kvalitetspyramiden står Chianti Classico Gran Selezione högst, producerat av inhemska druvor som odlas på plats, minsta lagring 30 månader varav 3 månader på flaska. Därefter följer Chianti Classico Reserva med en minsta lagring på 24 månader och till sist, Chianti Classio Annata.

Frågor och svar:

Varför är den svarta tuppen – Gallo Nero – en symbol för Chianti-vindistriktet?

Enligt en legend från 1300-talet användes en tuppgala för att avgöra gränserna mellan Florens och Siena, och den svarta tuppen från Florens vann. Sedan dess har den svarta tuppen varit en symbol för Chianti-vindistriktet.

När definierades gränserna för Chianti-vindistriktet?

Gränserna för Chianti-vindistriktet definierades år 1716 av storhertig Cosimo III av Medici.

Vilka är de olika vinområdena inom Chianti-vindistriktet?

Det finns 14 vinområden inom Chianti-vindistriktet, inklusive Chianti Classico, Chianti Rufina, Chianti Colli Senesi, Chianti Colli Fiorentini, Chianti Colli Pisane, Chianti Colli Arentini och Chianti Montalbano.

Vilken druvsammansättning krävs för att ett Chiantivin ska kunna kallas “Classico”?

Ett Chiantivin måste bestå av minst 80% Sangiovese-druvor och 20% andra inhemska eller internationella druvor för att kunna kallas “Classico”.

Vilket Chiantivin står högst på kvalitetspyramiden?

Chianti Classico Gran Selezione står högst på kvalitetspyramiden och produceras av inhemska druvor som odlas på plats, med minst 30 månaders lagring varav 3 månader på flaska.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.