Hem » Vin & Mat » Formaggio e vino!
Vin & Mat

Formaggio e vino!

26_itemthemeimage_5088-jpg

Efterfrågan på vin ökade kraftigt i Rom vid 300 AD. Romarna älskade sitt vin och drack det vid varje måltid. På den tiden föredrog man sött vin och konstigt var det vita vinet allra populärast. Det bästa området för att odla vin var i trakten av Neapel. Därefter lagrade man vinet i amforor gjorda av lera. Idag har Italien kommit långt fån lerkrukorna och eftersom det finns tjugo olika vinregioner, finns det otroligt många sorter och druvor att välja emellan.

Vin och ost har alltid gått hand i hand och de italienska ostarna har gjort en liknande resa. Hårdostar, fårostar, mjukostar, lagrade och milda ostar. Det säger sig själv att det nästan är det godaste att bjuda på några italienska ostar tillsammans med vin. Det finns heller inget som säger att det bara måste vara ett rött vin heller. Numera har vi blivit ganska flexibla i vårt val av vin till osten. Det är snarare en tuff uppgift att göra bra val på grund av det stora utbudet – både när det gäller ost och vin.

Att para ihop ost och vin från samma region fungerar nästan alltid bra. Du kan exempelvis välja en ost från Piemonte och servera en siciliansk Chardonnay eller Rabiolo, också den från Piemonte.
Men för dig som ändå känner dig osäker finns en enkel lathund över de viner som passar till de vanligaste italienska ostarna som ofta har en given plats på ostbrickan:

Gorgonzola Dolce en krämig blåmögelost med stor doft varför inte njuta av mousserande Prosecco eller Spumante till?

Tallegio en lagrad len och lite syrlig färskost och alpost från mjöl av bergskor. Barbera och Nebbiolo är goda röda druvor som passar till eller Sauvignon Blanc och Chardonnay när det gäller vita.

Pecorino en saltig och lagrad hårdost gjord på fårmjölk. Du väljer du gärna ett fruktigt vin som Chianti eller Merlot eller det vita Pinot Grigio.

Parmesan den torra, världspopulära, börsnoterade hårdosten med lång eftersmak passar också utmärkt ihop med Chianti eller varför inte en Shiraz?

Fontina de´Aousta en hårdost som liknar Tallegio gjord på opastöriserad komjölk. Servera Chianti (Sangiovese), Barolo eller Barbaresco som alla baseras på Nebbiolo.

Grana Padano är en intensiv parmesanliknande hårdost som kan åtnjutas med de röda Barolo, Barbaresco, Brunello eller det vita Sauvignon.

Provolone Italiens ”herrgårdsost” och har en liknande nötig smak men också kan ha olika smakfyllningar. Här passar Chardonnay eller Chianti Classico bra.

…. och ta gärna ett ugnsbakat fikon till!

Frågor och svar:

När ökade efterfrågan på vin i Rom?

Efterfrågan på vin ökade kraftigt i Rom vid 300 AD.

Vilken typ av vin föredrog man i Rom vid den tiden?

Vid den tiden föredrog man sött vin och det vita vinet var allra populärast.

Vilket område var det bästa för att odla vin?

Vid den tiden föredrog man sött vin och det vita vinet var allra populärast.

Vilket område var det bästa för att odla vin?

Det bästa området för att odla vin var i trakten av Neapel.

Vilka är de vanligaste italienska ostarna som oftast har en given plats på ostbrickan?

De vanligaste italienska ostarna som oftast har en given plats på ostbrickan är Gorgonzola Dolce, Tallegio, Pecorino, Parmesan, Fontina de´Aousta, Grana Padano och Provolone.

Vilka viner passar bra till Gorgonzola Dolce?

Mousserande Prosecco eller Spumante passar bra till Gorgonzola Dolce.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.