Till skillnad från många andra röda viner från Venetoregionen, som bara lagras i 3 till 5 år, lagras Amaroneviner i minst 7 till 15 år innan de släpps till försäljning. 

Amarone framställs enligt den så kallade Appassimento-metoden. Druvorna lufttorkas i två till fem månader på trägaller eller halmmattor. Eftersom endast en liten mängd must kan pressas ur de torkade druvorna behövs nästan dubbelt så många druvor för att producera en Amarone.

Det är därför som många fina viner i världen har ett tappningsdiagram som är till stor hjälp. I diagrammet samlas betyd och tillgängliga data om vinet för just den årgången.  

Tänk på att vi ofta smakar gamla årgångar Amarone della Valpolicella som lagras hos vingårdar, dvs under de bästa förutsättningarna som ska bevaras under åren. Dessa smakfyllda viner är det perfekta komplementet till rätter som grytor, stekar och vilt.

De bästa årgångarna den senaste decennierna av Amarone är dessa viner:

  • 1988 Amarone Della Valpolicella Classico ”Vignetto Monte Sant’Urbano” DOC
  • 1990 Amarone Della Valpolicella Classico ”Mazzano” DOC
  • 1995 Amarone Della Valpolicella Classico DOC
  • 1995 Quintarelli Giuseppe Amarone Della Valpolicella Classico Superiore
  • 1997 Amarone Della Valpolicella Classico Tommasi
  • 1998 Amarone Della Valpolicella Classico Riserva ”Sergio Zenato” DOC
  • 2003 Quintarelli Giuseppe Amarone Della Valpolicella Classico Riserva
  • 2004 Ernesto Ruffo Basaltico Amarone Della Valpolicella
  • 2007 Ernesto Ruffo Amarone Della Valpolicella Riserva
  • 2007 Farina Amarone
  • 2009 Conati Amarone Della Valpolicella Classico
  • 2010 Franchini Amarone Della Valpolicella Classico
  • 2011 Brunelli Campo Inferi Amarone Della Valpolicella Classico Riserva
  • 2012 Incanto Amarone Della Valpolicella DOCG
  • 2012 Brunelli Campo Del Titari Amarone Della Valpolicella Classico Riserva
  • 2013 Spadieri Amarone Della Valpolicella

Vinjournalens Valpolicella tips!


Tenuta Vignega

Denna ekologiska Ripasso från Valpolicella i Italien är gjort på corvina, rondinella, molinara och oseleta. Smaken är kryddig med inslag av fat, mörka körsbär, russin, peppar, plommon och lakrits.


Italien | Venetien, Valpolicella | Art. 3040 | Azienda Agricola Bettili Cristiana | 149 :-


Amaroneviner tillverkas bara de år som vinmästarna anser att druvorna är av tillräckligt bra kvalitet. Det enda sättet att veta om så är fallet är att vänta tills att de har fullgjort torkningscykeln. Då testas safterna och det slutgiltiga beslutet om man ska göra Amaroneviner på dem eller inte fattas.

Det går att dricka Amaroneviner när de är unga, men experterna är överens om att de bli bättre med åren. Efter 30 år får de en djup granitfärg och utvecklar smaker av len lakrits, fikon och den bitterhet de är så kända för.

Internationella länkar om Valpolicella och Amarone:

Mer artiklar om Amarone hittar du här:

Frågor och svar om gamla årgångar och Amarone

Vilka är de bästa amarone årgångar?

Allt handlar ju om smak men av de bäst ansedda årgångarna är Incanto Amarone Della Valpolicella DOCG från 2013.

Vilket är den bästa amarone?

En av de bästa är 2008 Masi Costasera Amarone

Var hittar jag en årgångstabell amarone?

Antingen på Vinjournalen.se eller med hjälp av en snabb googling.

Vad kännetecknar amaroneviner?

Alla amaroneviner lagras mellan 7 och 15 år innan de släpps till försäljning. Vinerna är fylliga och har en unik bitterhet.

Vad ska jag tänka på om jag vill lagra amarone?

Se till att ha en vinkällare med optimala förhållanden och ju längre lagring desto bättre.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy