Amarone-rödvinerna är resultatet av att de lokala vinmakarna i Veneto letade efter metoder att förbättra komplexiteten, fylligheten och alkoholhalten i deras röda viner. Dessa röda viner, som Garda och Valipocella, ansågs vara för lätta för att få ett anseende på den globala marknaden och fick aldrig någon större framgång.

De fem bästa årgångarna av Amarone-vin:

  • 2000 Musella Amarone della Valpolicella Riserva DOC
  • 2007 Tedeschi Amarone della Valpolicella Classico
  • 2007 Michele Castellani Colle Cristi Amarone della Valpolicella Classico
  • 2008 Masi Costasera Amarone
  • 2008 Recchia Masua di Jago Amarone della Valpolicella Classico DOCG

Amarone anses vara en skatt av vinälskare över hela världen. Dessa viner tillverkas på samma Corvina, Molinara och Rondinella-druvor som de andra röda vinerna från regionen. Skillnaderna finns i hur druvorna behandlas innan de jäses.

Alla druvor som används för att framställa Amaroneviner torkas efter skörden, detta under flera månader. Skälet för detta är att få bort druvans vätska och koncentrera smakerna och sockret. Resultatet är ett kraftfullt och fylligt rött vin med en alkoholhalt på mellan 15 och 16% och starka fruktsmaker.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy