Hem » Vin Fakta » Sanningen bakom alkoholhalter i vin

Sanningen bakom alkoholhalter i vin

Trender inom vin kommer och går som det mesta i livet. Just nu tycks det vara populärt att dricka torra viner med kraftiga smaker och de fina recensionerna innehåller ofta ord som ”frodigt”, ”moget” och ”rikt”. När man tittar på vilka viner som är på tal har de inte sällan runt 14 % alkoholhalt. Vad det beror på har två huvudförklaringar:

  • Alkohol gör ett vin fylligare och djupare
  • Söta viner är inte populära just nu, vilket gör att alkohol ersätter sockret

För ett par år sedan var oförstärkta viner som översteg 13 % mycket sällsynta. Detta berodde på att jästen som konverterade druvornas socker till alkohol dog vid högre alkoholhalt. Forskare har dock kommit på ett sätt att hindra detta genom att ta fram en jästsort som klarar högre koncentrationer av alkohol. Detta var främst av intresse eftersom man fick slänga hela satser av vin om jästen dog i förtid. Förutom att de nya jästsorterna har bättre motståndskraft kan de även hjälpa till att utveckla en rad olika intressanta smakämnen.

Man har under ett bra tag talat om högalkoholhaltiga viner som något positivt, men faktum är att dessa har funnits på marknaden i omkring tio års tid. Vad man dock bör tänka på är att hög alkoholhalt inte behöver indikera att vinet är fint eftersom massproducenter hållit den ”nya” jästsorten hemlig under flera års tid för att kunna stoltsera med starkare viner.

Huruvida det är positivt med starkare viner eller inte är helt upp till dig. Det är inget fel på tillverkningsmetoden och den nyare typen av jäst är likvärdig med den gamla. Oavsett vad du föredrar kan du vara säker på att trenderna inom vin kommer att ändras precis som de gjort i alla tider.

Frågor och svar:

Varför har många av de viner som är på tal just nu runt 14 % alkoholhalt?

Det beror på att alkohol gör vinet fylligare och djupare, och söta viner är inte populära just nu, vilket gör att alkohol ersätter sockret.

Varför var oförstärkta viner som översteg 13 % alkoholhalt mycket sällsynta för ett par år sedan?

Det berodde på att jästen som konverterade druvornas socker till alkohol dog vid högre alkoholhalt.

Hur har forskare löst problemet med jästen som dog vid högre alkoholhalt?

Forskare har tagit fram en jästsort som klarar högre koncentrationer av alkohol.

Varför har massproducenter hållit den nya jästsorten hemlig under flera års tid?

För att kunna stoltsera med starkare viner.

Är det positivt med starkare viner eller inte?

Det är upp till var och en att avgöra, men det är inget fel på tillverkningsmetoden och den nyare typen av jäst är likvärdig med den gamla.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.