Chardonnay Barrique – vad är det?
Idag väljer många vinproducenter att fortsätta att jäsa på detta sätt, och inte bara på grund av traditionen. Det största skälet till att man fortsätter att använda sig av ekfat är att smakerna och aromen av faten påverkar vinet när det jäses.
Bland smakerna som framkommer i Chardonnay Barrique finns:
- Lagrad ek
- Vanilj
- Kryddor
- Rök
Det är också värt att notera att ekfatslagrade Chardonnay-viner har en mjuk, krämig textur. Chardonnay-viner lagrade på ekfat är också rundare och djärvare i smaken. Under senare år har trenden varit att inte lagra på ekfat, då konsumenterna har varit mer intresserade av fruktiga viner, som är mindre djärva i smaken.
Det må vara fallet, men vinexperter menar att Chardonnay Barrique-vinernas smaker inte förändras av ekfatslagringen, utan snarare förstärks. I slutändan måste varje enskild vindrickare själv avgöra om de föredrar den lena, krämiga smaken av en Chardonnay Barrique, eller om den krispiga smaken av en Chardonnay som inte har lagrats på ekfat är bättre.