Idag väljer många vinproducenter att fortsätta att jäsa på detta sätt, och inte bara på grund av traditionen. Det största skälet till att man fortsätter att använda sig av ekfat är att smakerna och aromen av faten påverkar vinet när det jäses.

Bland smakerna som framkommer i Chardonnay Barrique finns:

  • Lagrad ek
  • Vanilj
  • Kryddor
  • Rök

Det är också värt att notera att ekfatslagrade Chardonnay-viner har en mjuk, krämig textur. Chardonnay-viner lagrade på ekfat är också rundare och djärvare i smaken. Under senare år har trenden varit att inte lagra på ekfat, då konsumenterna har varit mer intresserade av fruktiga viner, som är mindre djärva i smaken.

Det må vara fallet, men vinexperter menar att Chardonnay Barrique-vinernas smaker inte förändras av ekfatslagringen, utan snarare förstärks. I slutändan måste varje enskild vindrickare själv avgöra om de föredrar den lena, krämiga smaken av en Chardonnay Barrique, eller om den krispiga smaken av en Chardonnay som inte har lagrats på ekfat är bättre.

Vinjournalen.se rekomenderar

Caveau des Jacobins Chardonnay

Caveau des Jacobins Chardonnay

Artikel:2292Volym:750 ml
Pris125 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJura och SavoieÅrgång2020ProducentCaveau des Jacobins/Chateau BéthanieDruvor100 % ChardonnayAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy