Hem » Vin Skola » Så vet du hur länge ditt vin kan lagras

Så vet du hur länge ditt vin kan lagras

Det är få saker som är så tillfredsställande som att lyckas med vinlagring. Tänk dig att korka upp en flaska som har fått stå och gotta till sig under en längre tid vid ett speciellt tillfälle. Lagrade viner får en lite nötig karaktär med smak av torkad frukt, vilket är något många viner kan dra nytta av. Huruvida du vill hyra plats i en vinkällare eller lagra hemma i i källare eller vinförråd är upp till dig, men det finns fyra faktorer du bör tänka på innan du bestämmer dig för att lagra ett visst vin:

  • Vilka druvor finns i vinet?
  • Vad har vinet för struktur?
  • Vem är producenten?
  • Vad vet du om årgången?

Olika druvor ger olika karaktär och även olika lagringsvillkor. Vissa druvor, till exempel Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Tempranillo, Sangiovese, Mourvèdre osv. är ofta bra kandidater för vinlagring. Druvsorter som Malbec, Zinfandel, Pinot gris och Chardonnay är dock inte lika enkla att lagra. Det finns så klart undantag i båda kategorierna, och är du osäker bör du ta reda på fakta om producenten för att kunna bestämma.

Det är en stor fördel om du har möjligheten att smaka på vinet innan du lagrar det, till exempel på vinprovning. Då är det lättare att identifiera strukturen, annars är det bara att läsa på. Ord som syrligt, tanniner och balanserat är bra att hålla utkik efter. Både syrligheten och tanninerna bör nämligen vara kraftiga för att vinet ska kunna gynnas av lagring. Det är dock viktigt att det finns en del balanserande fruktsmaker.

Något som avgör ett vins lagringsduglighet är hur det är tillverkat. Det finns många olika tekniker och procedurer idag som kan påverka smaken, och det enklaste är helt enkelt att gå in på producentens hemsida och läsa på om hur det går till. Kolla gärna även recensioner och betyg på vinet där det ofta anges vilken tid det bör drickas.

Samma sorts vin kan skilja mycket i smaken beroende på årgång. Om ditt vins årgång beskrivs med ord som ’’varm’’ eller ’’mogen’’ kan det vara så att det bara är gott att dricka vinet ungt.

Frågor och svar:

Vilka druvor är oftast bra kandidater för vinlagring?

Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Tempranillo, Sangiovese, Mourvèdre osv.

Vilka ord är bra att hålla utkik efter när man identifierar strukturen i vinet?

Syrligt, tanniner och balanserat.

Vad är viktigt för att vinet ska kunna gynnas av lagring?

Både syrligheten och tanninerna bör vara kraftiga, men det är också viktigt att det finns en del balanserande fruktsmaker.

Vad kan påverka ett vins lagringsduglighet?

Hur det är tillverkat, olika tekniker och procedurer kan påverka smaken. Årgången kan också spela en stor roll i ett vins lagringsduglighet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

La Andera Organic Sauvignon Blanc
La Andera Organic Sauvignon Blanc
Pris:199 :-
Artikel nr:5715608
Mer information

Faktaruta

SortimentBeställning sortimentetDruvor100% Sauvignon BlancAlkohol11.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.