Ett vin som har påtagliga tanniner, fruktighet och syra är ibland ett vin som mår bra av att lagras. Från och med att man satt korken i flaskan fortsätter dessa smaker att utvecklas och integreras för att skapa mer komplexa aromer och sekundära smaker. Eftersom det kostar mycket för vinproducenterna att förvara flaskor för lång lagring är det mycket billigare om du köper vinerna när de först kommer ut på marknaden, runt 18 månader efter buteljering. De viner som kan må bra av lång lagring är bland annat följande:
- Årgångschampagne
- Söta viner
- Fina vita Bourgogneviner
- Riesling
- Chenin Blanc från Loire
- Röda viner från Bordeaux, Bourgogne och Rhône
- Fina italienska viner som Barolo
När du valt ut ett vin och köpt hem det kommer nästa problem: Hur ska man förvara det? Tyvärr är det inte många hus som är kompletta med en vinkällare, och bor man i lägenhet är utrymmet ofta begränsat. Men det finns sätt att lösa det på. Det allra viktigaste är temperaturen. Denna måste vara stabil eftersom svängningar kan göra att korken ökar och minskar i storlek, vilket kan skapa läckage och oxidation. Tänk på att ju varmare temperatur, desto snabbare mognar vinet, och du vill inte att det ska gå för snabbt, för då kan vinet förstöras.
Har du ingen möjlighet för vinet att förvaras i ett temperaturkontrollerat klimat hemma hos dig kan du förvara vinerna professionellt. Det finns tjänster som erbjuder uthyrning av förvaringsutrymmen som är anpassade efter vinets optimala temperatur.
Om du ändå vill förvara vinet hemma finns det några olika alternativ; att installera en vinkällare, ett temperaturkontrollerat vinskåp eller förvandla ett utrymme eller rum du redan har hemma till en vinkällare. Då måste du se till att rummet är mörkt och att du har någon slags luftkonditionering som gör att temperaturen är kontrollerad. Vilket du än väljer – tänk bara på att om du köpt ett fint vin är det värt att förvara det på rätt sätt!