Experten svarar: hur du får ut det bästa av portvins hållbarhet

En av de saker som skiljer portviner från alla andra typer av viner är att de alla har betydligt högre alkoholhalt. I själva verket har portvin i genomsnitt en alkoholhalt på mellan 19% och 20% jämfört med de flesta viner som har mellan 12% och 15%. Dessa är också mycket mörkare i färgen och har en tendens att vara mycket söta i smaken, men sötman varierar från ett till ett annat beroende på de olika typerna av portvin och vilken vingård som producerat det. Läs mer i den här artikeln

Namnet Portvin är ett direkt resultat av det faktum att dessa viner, under artonhundratalet, skeppades från hamnstaden Porto där de levererades till många andra länder i Europa. Idag på grund av installationen av ett antal kraftverksdammar på floden Douro levereras nu portvinerna på många andra sätt, bland annat med tankbil.

Hur olika typer av port ska lagras beror på vilken typ av port det är, så först en introduktion av de olika sorterna.

 

    • Ruby Port: en enklare form av port som lagrats på ekfat några år och därefter buteljerats för omedelbar konsumtion.

 

    • Tawny Port: lagras på små ekfat i minst sju år och har såledest en ljusare färg och tydliga fatinslag.

 

    • Colheita Port (skördeår): av Tawnykaraktär men kommer från en angiven årgång.

 

  • Late Bottled Vintage Port (LBV): Port som lagras på ekfat under ett antal år för att utvecklas tillräckligt för att bli drickfärdigt.

Lagring och om druvorna kommer från en speciell årgång är det som urskiljer olika portvin och deras hållbarhet.

    • Ruby och LBV har en hållbarhet på ungefär 5-9 dagar efter du har öppnat en flaska.

 

    • Tawny och Colheita Port håller utan problem minst en månad när du väll har öppnat en flaska.

 

  • Samtliga portviner lagras väl så länge flaskan inte har öppnat. Alltså inga problem att lagra en flaska 1 år eller 100 år så länge du ser dill att förvara flaskan under jämn temperatur i jordkällare eller liknande lokal.

Portvinets hållbarhet när den är oöppnad är oändlig, men så fort flaskan öppnas bör vinet konsumeras inom rimlig tid. Ett vin som dock även håller när flaskan är öppen är Madeira som håller sig fräsch i upp till sex månader i öppen flaska.

 

Vill du lära dig lite mer om sherry?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •