Hur tillverkas torrt vitt vin?

Man bör också ta hänsyn till det faktum att ett torrt vitt vin åldras mycket snabbare än någon annan variation av vin och kan buteljeras på så kort tid som sex månader efter det att druvorna har skördats. Det genomsnittliga torra vitvinet är jäst efter det att skalet tagits bort från druvorna eftersom de inte bidrar till att skapa färg på vinet som produceras. Med detta sagt, finns det några av de mer fylliga torra vita vinerna där skalen faktiskt lämnas i saften en tid för att hjälpa smaken att utvecklas.

Jäsandet av torrt vitt vin

När du talar med någon, ansluten till jäsandet av ett torrt vitt vin, kommer denne säga att det bästa torra vitvinet är det som lagrats på ekfat. Detta görs för att förbättra komplexiteten i vinet genom att ge det en mer jäst och brödig smak. Användningen av ekfat i jäsning av torra vita viner ökar också deras livslängd betydligt mer.

Beroende på det speciella torra vitvin du är intresserad av, till exempel en Chardonnay, kanske du upptäcker att fatjäsningsprocessen avslutas med åldrandet “Sur Lie” (bottensats) där sediment faller till botten av ekfatet efter det att jäsningen har slutförts. Genom att göra detta kommer det torra vitvinet utveckla en betydligt rikare smak. Om du köper vin och söker ett torrt vitt vin med en riktigt fyllig smak, leta efter ett som lagrats på detta sätt.

Eftersom även de finaste torra vitvinerna endast åldras mellan sex och arton månader från den tidpunkt då druvorna skördats, har de en mycket kortare livslängd än ett rött vin som kan lagras under flera år innan det släpps på marknaden.

De allra bästa torra vita vinerna jäses två gånger om

Medan alla viner måste genomgå en jäsningsprocess för att bli vin, genomgår det bästa torra vitvinet, särskilt Chardonnay, en andra jäsningsprocess. Detta kallas malolaktisk jäsning och görs med användning av en andra uppsättning av fat. Detta görs för att omvandla surhetsgraden från grönt äpple som finns i torrt vitt vin, till mjölksyra. I dessa typer av vin ger mjölksyran en smak som liknar den hos färskt smör eller grädde.

Malolaktisk jäsning är den enda process genom vilken en bra Chardonnay kan uppnå smörig rik smak som dessa typer av vin är så välkända för. Om du köper ett torrt vitt vin i din favorit vinbutik eller på nätet, kan du finna det svårt att hitta ett torrt vitt vin, speciellt en Chardonnay, som har denna speciella smak. Anledningen till detta är att mycket få vingårdar innefattar det faktum att de fermenterar vin på detta sätt, varken på den främre eller bakre etiketten på sina flaskor.

Det finns dock ett sätt du kanske kan upptäcka ett torrt vitt vin som har gjorts med hjälp av malolaktiska jäsningen metod som du köper vin. Detta är att jämföra priserna på de torra vita druvsorter som du tittar på. Eftersom denna andra jäsning ökar kostnaden för att producera vin hittar du de tenderar att betinga ett betydligt högre pris än de som gjorts med en enda jäsning.

Det finns dock ett sätt där du kanske kan upptäcka ett torrt vitt vin som gjorts med hjälp av denna malolaktiska jäsningsmetod när du köper vin. Detta är genom att jämföra priserna på de torra vita druvsorterna du tittar på. Eftersom denna andra jäsning ökar kostnaden för att producera vin, finner du att de tenderar att betinga ett betydligt högre pris än de som gjorts med en enda jäsning.

Vin är en mycket speciell och unik dryck

Om du just börjat njuta av ett glas gott torrt vitt vin, bör du inse att vin är en mycket unik och speciell dryck. Även om det är tillverkat av syror, alkohol och tannings, kan dessa enkla ingredienser ge ett fantastiskt utbud av smaker. Eftersom ett bra torrt vitt vin är gjort av vita druvor som inte bara innehåller äppelsyra och vinsyra, men också en hög nivå av citronsyra som kan tendera att smaka som en citrusfrukt och har doft av citroner och även limefrukter.
När dessa typer av vin jäst med den malolaktiska jäsningsprocessen, som lägger till den unika smöriga smaken, får du ett torrt vitt vin som kan smaka som gott citronsmör. Detta är en av anledningarna till att så många finsmakare väljer en Chardonnay till många olika typer av fisk och skaldjur.

Ekfatlagrad torrt vitt vin ehöver inte smaka ek

Ingen seriös vindrickare vill att hans vin att smaka ek, men att använda ekfat för att uppnå ett smörigt eller krämigt fyllig torrt vitt vin är något som många som köper vin till sin huvudrätt definitivt uppskattar. Med tanke på den relativt höga kostnaden för att använda ekfat i jäsandet av ett torrt vitt vin, kommer många vinproducenter grunda sitt beslut om att använda dem eller inte på kvaliteten på druvorna i en given årgång. De kan också använda fat för användning av druvor som kommer från en viss vingård.

Under senare år har ett antal USA-baserade vinproducenter börjat använda förkolnade ekfat i produktionen av deras torra vitviner, som Chardonnay. Tyvärr bidrog detta till en bränd ek-smak i vinet, vilket inte är mycket tilltalande. Detta är något du behöver vara medveten om, speciellt när du köper vin på nätet. Om du inte är säker på vilka vinproducenter som använder dessa fat, bör du fråga om det innan du köper ditt vin.

Kan torrt vitt vin vara fruktigt?

Många vindrickare går under missuppfattningen att endast söta vita viner kan ha en fruktig smak. Egentligen är det så att ett torrt vitt vin eller ett torrt rött faktiskt kan ha en fruktig smak. För de flesta av oss betecknar begreppet fruktig smaken av någon av många olika frukter, inbegripet röda frukter som körsbär eller jordgubbar, björnbär, blåbär eller kanske en tropisk frukt som ananas. Det kan även betyda citrus-smaker så som grapefrukt, citron eller lime.

När du talar om ett torrt vitt vin och fruktig smak, kan du lika gärna hänvisa till aromen som kan likna snittblommor eller en smak av riktigt bra gröna druvor. För att, inte bara kontrollera denna smak genom åldrande i fat, även ställa in nivån av sötma, måste producenten bestämma hur länge jäsningsprocessen skall fortgå. Genom att stoppa processen tidigt, kommer alla naturliga sockerhalter i druvorna inte förvandlas till koldioxid eller alkohol av jästen under processen.

Med detta i bagaget kan ett torrt vitt vin vara så torr som sand då det inte innehåller några som helst kvarvarande sockerlag efter jäsningsprocessen, vilket är mycket populärt bland de typer av vin som görs i Bordeaux. De kan också vara av medelhög torrhet vilket du finner i en bra Riesling när du köper ett torrt vitt vin. Sedan finns det Sauternes som är bland de sötaste vita vinerna du hittar när du köper vin på nätet eller i din lokala vinbutik.

Att välja rätt torrt vitt vin

Om du är osäker på vilken torrt vitvin som kommer att passa inte bara din smak, utan även måltiderna du planerar att servera det med, är det bästa du kan göra att prova flera olika viner. Ta dig tid att se dig om i hyllorna i din lokala vinbutik och se vilka som du kan överväga att köpa. Sedan antecknar du de olika typerna av vin och börjar leta efter det bästa stället att köpa vin online.

Du kanske upptäcker att genom att köpa vin på nätet, kan du spara tillräckligt med pengar på varje flaska torrt vitt vin så du kan köpa flera olika typer av vin samtidigt. Så allt du behöver göra är att ha en egen festlig vinprovning som kan hjälpa dig att bestämma sig för vilken av dem du föredrar och kommer att gå bra ihop med den måltid som du planerar. Det sista du vill göra är att servera ett torrt vitt vin till dina gäster du inte är åtminstone något bekant med, bara för att upptäcka att det inte är vad du förväntat det att vara.

Four Cousins Crisp White

Populärt och lätt sydafrikanskt vitt vin från Van Loveren Family Vineyards med mängder av grönfruktiga inslag och låg alkoholhalt. En ren smakupplevelse som balanseras fint i gommen.

Artikelnummer: 5150

Typ: Vin, Vitt Vin

Land: Robertson, Sydafrika

Alkohol: 9,5 %

Pris: 69 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna