5 oväntade platser i världen där man tillverkar vin
Vad sägs om att prova ett vin från Bali, Hawaii eller varför inte Tunisien? Även om inte alla världens viner går att köpa på Systembolaget i nuläget är det värt att hålla koll på vad som händer i industrin. Här kommer en genomgång av de 5 kanske mest oväntade vinområdena:
- Bali
- Tahiti
- Tunisien
- Kenya
- Vietnam
På Bali finns det en enda vingård, Hatten Winery. Indonesien är ett muslimskt land, och sedan 1990 har det varit förbjudet att starta upp nya företag som producerar alkoholhaltiga drycker. Hatten Winery fanns dock innan förbudet infördes och står därför för all produktion av det enda inhemska druvvinet på ön. Druvor som används är probolinggo som fördes dit av holländarna, franska alphonse-lavallée, och belgia som är en variant av muscat.
Vin de Tahiti är en av få vingårdar som ligger på Tahiti. Vingården ligger på en plats där klimatet är torrare än det övriga tropiska klimatet, vilket är anledningen till att det faktiskt går att göra vin här. Vita viner och rosé baserat på carignan och muscat är det mest uppskattade inhemska vinet. Det finns inget kallt klimat på Tahiti, och därför blir det två skördar per år.
Tunisien har en vintradition som går tusentals år tillbaka i tiden, men under det arabiska styret mellan 800-talet och fram tills fransmännen tog makten på 1800-talet stannade vinproduktionen av. Idag odlas en rad franska druvor som syrah, grenache, cinsault och carignan i sju olika appellationer.
Kenya huserar två vingårdar, Rift Valley Winery och Yatta Wines. Vinerna här är odlade med hjälp av importerade sticklingar från Sydafrika.
Trots det franska inflytandet i Vietnam har man bara odlat vin sedan runt 20 år tillbaka. Idag finns Dalat Beco, ett samarbete mellan Daniel Carsol och Dalat Beverage Company som odlar merlot, cabernet sauvignon och syrah.