Hem » Vin Tips » Marsala – ett unikt vin från Sicilien

Marsala – ett unikt vin från Sicilien

26_itemthemeimage_4982-jpg - Vinjournalen.se

Marsalavinet är uppkallat efter hamnstaden Marsala i provinsen Trapani på västra Sicilien och det är här man gör dessa goda dessert- och aperitifviner sedan 1700-talet.  Egentligen var det sjöfarande engelsmän som blandade in druvsprit i det lokala vinet eftersom man tog med sig sprit för att hälla sig varme på fartygen. Idag produceras Marsala genom att man tillsätter sprit och ibland tillsammans med koncentrerad druvmust.

Eftersom marsalavin är så vanligt i matlagning är det många som tror att det är ett sötsliskigt vin som inte passar för att dricka bart. Men faktum är att denna typ av vin ofta är mycket underskattade och finns i torra stilar utöver de söta.

Även om det inte finns några heltorra marsalaviner, så finns det några stilar som känns ganska torra. De söta marsalavinerna är nästan sirapsliknande viner som är otroligt söta men är goda när de serveras väl kylda.

Dessutom används både torra och vita viner i matlagning, beroende på vilka kvaliteter man är ute efter. Tycker du om Madeira är chanserna stora att du också kommer att uppskatta marsalavin eftersom de två har en del gemensamma egenskaper. De vanligaste smakerna i Marsala är:

  • Aprikos
  • Vanilj
  • Farinsocker

Även om det inte finns något heltorrt marsalavin så finns det stilar som är ganska nära. På den söta sidan av skalan går de ända till de sötaste, nästan sirapsliknande vinerna. Drycken serveras helst något kyld, det räcker med att sätta in flaskan i kylen någon halvtimme innan den avnjuts.

Det som är unikt med marsalavin är att det endast består av inhemska sicilianska druvor. Tillverkningsprocessen är också ganska komplicerar och unik för sitt slag. Bland annat förstärks vinet endast med konjak eller dylikt gjord på inhemska druvor, och en kokt druva som kallas mosto cotto tillsätts och ger drycken sin bruna färg. Dessa druvor koks under 36 timmar. Ett särskilt lagringssystem tillämpas också, detta kallas soleras.

Även i färgen kan marsalavin variera från vitt till brunt och rött. Det vita har en torrare stil, det bruna är halvtorrt medan röd marsala är söt. Vinet är också lagringsdugligt och kan vara allt från 1 till 10+ år vid försäljning.

Vill du läsa mer om starkvin:

Frågor och svar om Marsala

Vad är marsalavin?

Marsala är ett dessertvin från Sicilien, namngivet efter hamnstaden Marsala i provinsen Trapani och framställs genom att tillsätta sprit eller koncentrerad druvmust till vinet. Marsalavin används ofta i matlagning där den ger en rik och söt kolasmak till rätterna. Vinet framställs till största delen av druvorna catarratto, grillo och inzolia.

Var kan jag köpa masalavin?

Om du letar efter marsalavin systembolaget så hittar du Florio Marsala Superiore Dolce år 2018, i två olika storlekar; 750ml och 375ml.

Kan man använda marsalavin i matlagning?

Både torra och söta marsalaviner används i matlagning. Om du behöver hitta ett marsalavin alternativ så kan du byta ut det mot Madeira, torr sherry eller balsamicovinäger som reduceras tillsammans med brunt socker.

Hur avnjuter man ett marsala vin?

Marsala kan anvjutas på egen hand och finns både som torra och söta viner. Marsala temperatur för servering bör ligga mellan 14-16°C för de torra varianterna och väl kylda för de söta varianterna.

Hur smakar ett Marsalavin?

Ett Marsalavin har ofta smak av aprikos, vanilj och farinsocker. Vinet har en knäckig, söt smak ofta med fatkaraktär. Andra vanliga smakprofiler är muscovadosocker, torkade aprikoser, hasselnötter, sultanrussin, dadlar och apelsinskal.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Rött Vin - Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore artikel nummer 304001 från producenten Azienda Agricola Bettili Cristiana från området Italien - Vinjournalen.se
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.