Marsala Vinets Historia

Som i fallet med många äldre viner, finns det ett antal alternativa historier förknippade med Marsala och hur de kom att införas i resten av världen. Den mest allmänt accepterade historien bakom dessa starkviner går tillbaka till år 1773 då en engelsk köpman vid namn John Woodhouse anlände till hamnen i Marsala på Sicilien. Det tog honom inte lång tid att upptäcka de viner som skapades i de lokala vingårdarna.

Marsala-vin åldrades i trätunnor och liknande både portvin och sherry i smak som åtnjöt en hög grad av popularitet i England under denna epok i historien. Marsala gjordes av “perpetuum” metoden, som i stort sett är samma metod för bearbetning som är i bruk idag. Denna metod är mycket lik Solera-metoden som används i Jerez, Spanien i tillverkandet av deras Sherry-viner.

Det Woodhouse noterade var att denna vinframställningsmetod inte bara höjde alkoholhalten i Marsala, utan bidrog även till att ge dem en mycket mer alkoholiserad smak, som var populärt i England. Det fanns även en annan fördel med perpetuum-vinframställningsmetoden. Denna metod innebar att vinets egenskaper kunde hålla i sig på långa sjögående resor som då skulle behövas för att ta dem från Marsala till England.

Woodhouse ansåg att på grund av populariteten av portvin och sherry, skulle Marsala bli en säker hit i hemlandet. Vad han fann var att dessa “nya” berikade Marsala-vin var inte bara blev mycket populära, men att populariteten för Marsala översteg hans vildaste drömmar. I själva verket visade Marsala sig så populär att han skulle få återvända till Marsala år 1796 och börja producera Marsala-vin i stora mängder så att han kunde börja tillgodose den snabbt växande efterfrågan i England.

År 1832 anlände en verksamhetsimpressario vid namn Vincenzo Florio till området och köpte stora landområden mellan de två största producenterna av Marsala-vin i regionen. Han etablerade sedan sina egna vingårdar tillsammans med deras respektive exklusiva druvsorter och började skapa sina egna Marsala-viner. Vid slutet av artonhundratalet hade han inte bara lyckats köpa Woodhouses vingårdar men även flera andra. Idag är de största producenterna av Marsala-vin vingårdarna Florio och Pellegrino.

I USA, upplevde Marsala en ökande popularitet under Förbudstiden. Vid denna tidpunkt sades det att flaskan som användes för Marsala liknade en hostmedicin som var lättillgänglig under den tiden. Så människor fann det mycket lättare att köpa Marsala vin utan rädsla för att åka fast av myndigheterna.

Framställning av Marsala Vin

Vita Marsala-viner är oftast gjorda av druvsorterna Damaschino, Grillo och Inzolia. Dessa druvor producerar alla Marsala i en gyllene gul färg. Röda Marsala kommer från druvsorter som Calabrese, Nerello Mascalese, Pignatello eller Nero, d’Avola. Dessa druvor producerar Marsala med en djup rubinröd färg.

Perpetuum-metod som används för att frakta Marsala, innebär placering av ett fat fyllt med det aktuella årgångsvinet. Varje år en placeras en tunna med den nya årgången som har liknande smakegenskaper, ovanför det första fatet och ansluts till den. Eftersom vinet dras från det undre fatet, ersätts denna med vin från den nya. Detta innebär tekniskt sett att alla Marsala-vin som dras från den första tunnan åtminstone har någon liten del av den ursprungliga årgången i dem.

Det finns sex klassificeringar av Marsala vin och dessa är baserade på hur länge åldrats innan de tappats på flaska för försäljning.

  • Stravecchio Marsala vin måste lagras på ekfat i minst 10 år
  • Vergine soleras Marsala vin är en blandning av flera årgångar och måste lagras i minst 5 år
  • Vergine Marsala vin måste lagras i minst fem år och kan åldras upp till 7 år i ek
  • Superiore Riserva Marsala vin måste lagras i minst 4 år i ek, några vingårdar kan gå så långt som 6 år
  • Superiore Marsala vin måste spendera minst 2 år i ek men i allmänhet inte mer än 3 år.
  • Fina Marsala vin används i allmänhet för matlagning eftersom de tillbringar minst ett år åldrandes i ek

Marsala vin klassificeras också efter färg, dessa klassificeringar är:

  • Rubino: dessa Marsala-viner har en rubinröd färg och tillverkade av röda vindruvor
  • Oro: Dessa Marsala-viner har en rik bärnstensfärg och är tillverkade av vita vindruvor
  • Ambra: dessa Marsala-viner är gula till färgen och är också tillverkade av vita vindruvor.

Du bör också inse att ju längre dessa viner åldras före buteljering ju högre är sannolikt alkoholhalten, med en start på ca 17 procent efter ett år och Marsala Fine. Även om de senaste årens Marsala-vin har betraktats mer som matlagningsvin, sker en stor satsning för att förbättra den övergripande kvaliteten på dessa viner. Som ett resultat av detta arbete, kanske du upptäcker att när du går för att köpa vin i din lokala vinbutik, att de har ett urval av mycket välsmakande Marsala i lager. Detsamma gäller när du köper vin på nätet eftersom ett antal online-återförsäljare börjar se en ökad efterfrågan på dessa starkviner.

Vill du veta mer om goda starkviner? Här kan du läsa fler artiklar:

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy