Många säger: sött vin är inget för mig, men då har de inte provat en underbart god Sauternes! Vi kan bara konstatera:  har man inte smakat en Sauternes, så har man definitivt gått miste om en av livets många fantastiska upplevelser.


Snabbmeny för denna artikel

De söta Sauternes-vinerna går tillbaka till 1700-talet. Varför det är så pass sent i tiden när vinodlingen generellt i Frankrike kan dateras från romartiden, vet man inte riktigt. Men det finns uppgifter från 17-talet, att Semillondruvor var kända för att vara infekterade av röta och att vingårdens arbetare fick separera de ruttna och de rena druvorna, men det är osäkert om man använde sig av de druvor som var angripna av röta i vinframställningen.

Var är Sauternes?

Sauternes ligger i regionen Graves i Bordeaux och är berömt för sina söta viner av druvor som av Sémillon, Sauvignon Blanc och Muscadelle som är angripna av ädelröta. Ädelrötan, som ju är en svamp, torkar ut druvorna och ger vinet en unik och tydlig smak.

Sauternes svamp

Vinjournalens tips på dessertvin


Sauvignon Blanc Vitt Vin, Chateau Menota

Château Menota

Château Menota har blivit en klassiker och ett av de mest långlivade söta vinerna i Sverige. Vinet görs på en blend av sémillon, sauvignon blanc och muscadelle, smaken är sötfruktig med inslag av torkad ananas, honung, vanilj, sultanrussin och apelsinskal.

Frankrike | Bordeaux |Art 4087 | Bordeauxslott | 99:-


Sauternes omfattar fem vinegioner: Barsac, Sauternes, Bommes, Fargues, Preignac.

Alla dess regioner får använda sig av namnet Sauternes men Barsac får dessutom märka sina viner under Barsac-appellationen. För att kvalificera sig som en Sauternesproducent måste man tillverka vin som har minst 13% alkoholhalt, det måste dessutom vara märkbart sött och bli godkänt i en provsmakning.

Sauternes kännetecknas av balansen av sötma med något syrligare druvskal. Vanliga smaker inkluderar aprikoser, honung, persikor, men med en nötig ton och allt detta är väldigt typiskt för den ädla Semillondruvan. Sauternesviner lagras vanligtvis på ekfat mellan 18 och 36 månader.

Kända vingårdar i Sauternes är bland annat:

  • Château d’Yquem
  • Chateau Guiraud
  • Chateau Lafaurie-Peyraguey
  • Chateau Suduiraut
  • Chateau Filhot
  • Chateau Villefranche

Det finns en svensk hemsida om Sauternes där du kan lära dig en hel del om vinerna, klassificeringen, skörden och och distriktet.


Bildgalleri – Vinregionen Sauternes

Frågor och svar

Vilken serveringstemperatur bör Sauternes dessertvin hålla?

Sauternes temperatur vid servering bör ligga mellan 14-18 grader. Att hålla rätt temperatur sauternesvin är viktigt för att få ut optimalt av smakupplevelsen.

Vilka druvor används i Sauternes?

I Sauternes använder man sig främst av Sémillon sen en mindre del Sauvignon Blanc och Muscadelle.

Hur lång hållbarhet har Sauternes?

En oöppnad flaska Sauternes har kan hålla i flera decennier medans en öppnad flaska sauternes klarar ca 2-4 veckor i kylskåp.

Vilken är den bästa Sauternes?

Sauternes systembolaget Château Menota har visat sig vara den bästa Sauternes systembolaget och en av svenskarnas absoluta favorit genom åren.

Vad äter man för efterrätt till Sauternes?

Pannacotta, Crème brûlée och puddingar med karamell- och vaniljsmak är en klassiker att servera till detta vin. Vinet fungerar även bra lättare söta efterrätter så som jordgubbar, maräng och grädde.

Hur avnjuter man ett sauternes?

Sauternes är fantastiskt som det är men passar även underbart ihop med söta efterrätter och mat så som gåslever och mögelostar.

Vilket var Sauternes bäst i test år 2020?

År 2020 var Château Menota vinet var bäst i test.


Vincent Arrhenius berättar i ett bildspel om Sauternes och de söta vinerna

Läs mer om dessertviner:

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Graves Supérieures Chateau Menota

Graves Supérieures Chateau Menota

Artikel:4087Volym:750 ml
Pris189/109 SEK (109 SEK för 375ml) :-

Faktaruta

Årgång2018DruvorSemillon 60%, Sauvignon blanc 30%, Muscadelle 10%Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy