Italienska söta viner – tips!

omslagsbild häller upp i glas

Italien har en bred palett av söta viner med olika smak och stilar, från inhemska varianter från norra delen av landet ända ner till den steniga södern och ön Pantelleria, som ligger mellan Sicilien och Afrika. Och precis som med de goda, torra italienska vinerna, som vi alla älskar så mycket, finns det många regionala specialiteter som garanterar att det alltid finns något nytt att upptäcka. Eftersom det finns så många olika stilar, så finns det garanterat något som passar antingen som aperitif, din middag, unika smak eller speciella efterrätt. Vi tittar lite närmare på de allra populäraste söta italienska vinerna, så att du kan söka dig vidare om blir sugen och vill veta mer. Vi ger dig även några söta italienska vintips som finns på Systembolaget.

Båda stilla och mousserande

Söta viner i Italien finns både som rött, rosé eller vitt. Övergripande kan sött italienskt vin delas in i mousserande viner som exempelvis spumante eller frizzante eller naturligt sött stilla vin, vad man kallar för passito, som görs av torkade druvor eller ett mer alkoholberikat druvvin. Varje italiensk region har sina egna stilar, tekniker och typer av viner och de skiljer sig framför allt beroende på vilka druvor som man använder.  

De naturligt söta vinerna är gjorda av druvor av särskilda aromatiska sorter som bracchetto eller moscato, där jäsningen stoppas för att få fram den söta smaken. Sedan finns det söta viner där druvorna plockas sent och på så sätt redan får en hög sockerkoncentration.

De stilla passito-viner görs i stället med druvor som torkas, antingen på själva vinrankan eller så plockas druvorna och så låter man druvorna torka efter skörd. Då blir druvorna mycket koncentrerade och söta. Eller så kan man vänta och plocka druvorna när de angripits av ädelröta, Botrytis eller muffa nobile på italienska. Då får druvorna en karaktäristisk sötma och de blir ofta intensivt aromatiska, söta och rika av en fruktintensitet och gula i färgen.

söta viner och ostbord

Några kända stilar

I norra Italien finns det många goda söta viner av hög kvalitet. I Piemonte har Moscato d’Asti, Passito di Moscato, och Malvasia di Casorzo. I Toscana producerar man stora vita söta viner som Vin Santo och Moscadello. I Valpolicella görs bland annat Recioto della Valpolicella av torkade amaronedruvor och i Friuli Venezia Giulia finns fantastiska söta viner, bland dem Passito Ramandolo, Verduzzo och Picolit.

Dessertviner produceras förstås även i södra Italien. I Campania fantstiska viner som Falanghina, Phileno Passito, Sannio Moscato och Castel San Lorenzo Moscato. I Puglia finns söta viner som Primitivo, Moscato di Trani och Aleatico di Puglia. Och på Sicilien finns det berömda topasfärgade och mycket fruktiga Marsala. Här görs även en trevlig Moscato och sedan har vi förstås pärlan, Passito di Pantelleria.

Vi ska se närmare på två av alla dessa fantastiska viner: Moscato d’Asti från Piemonte och en Passito di Pantelleria från Sicilien.

söta viner i olika färg

Vad är Passito?

Passito, är ett ord som används för att beskriva en metod för framställning av söta viner men så heter också vinet Passito om det tillverkats med Passito metoden, där druvor plockas och delvis torkas oftast på mattor eller ibland genom att hänga dem i klasar. Torkningsprocessen kallas för appassimento och tar ca 3 till 4 månader. Under den tiden når sockret en nivå på 30-40%. Passito-viner är söta och mycket alkoholrika.

Olika passito-viner är exempelvis sammetslena Recioto della Valpolicella som kan lagras hur länge som helst och Vinsanto och Passito di Pantelleria.

Vad är Moscato?

Moscato är det italienska namnet på druvan Muscat Blanc, en av de äldsta vindruvorna i världen och det görs olika varianter över hela Italien. Moscato är känt för sina fruktiga toner och görs både som sparkling (mousserande), semi-sparkling (pärlande) och som stilla vin. Den tillverkas som Pink Moscato, Asti Spumante, Moscato d’Asti. Generellt har Moscato en ganska låg alkoholhalt på mellan 5-7%. Den mest populära och berömda Mocato är nog Moscato d’Asti från Piemonte.

Två söta tips!

serapias

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019

Detta sammetslena vin görs av muskatdruvan, på Sicilien även kallad Zibibbo, som växer på torra, men bördiga sluttningar på vulkanön Pantelleria mellan Sicilien och Tunisien. Här finns fortfarande aktiva underjordiska vulkaner, med varma källor och ångande gejsrar. Där i lavajorden växer druvan. Kan det bli mer intensivt och dramatiskt smakfullt? Här används också en urgammal vinodlingsmetod, som kallas Pantelleria alberello och metoden finns på Unescos skyddade världsarv.

Producenten heter Mandrarossa som ingår i det stora vinkooperativet Settesoli som grundades på 50-talet. Veganvänliga och fylliga Serapias Passito di Pantelleria är ett mineraliskt vin och bjuder på ljuvliga dofter av vita blommor, torkad frukt och söta apelsiner. Trevlig lång finish och gott till lagrade ostar!

  • Beställ: nr 50294
  • Volym: 500 ml
  • Pris: 299 kr
Moscato

Castiôn Moscato d’Asti DOCG 2020 

Ett charmigt pärlande vin från producenten San Martino di Soave Ernesto som grundades 1996 och som ligger i Piemonte, i nordvästra Italien. Vinet är gjort till 100% av kvalitetsdruvan Muscat Blanc à Petits Grains eller Moscato Bianco som italienarna själva kallar den, en smakfull druva som tillhör muskatfamiljen, dessutom med angenämt lite alkohol.

Blommigt, pärlande och livligt friskt är denna Moscato frisk med aromatisk sötma och mycket druvtypiskt. Full av härliga gråpäron och limeskal, med blommiga toner av liljekonvalj. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga, spritsiga sötman är i perfekt balans. Servera till asiatiskt, fisk och skaldjur.

  • Butik: nr 7873
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 95 kr

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →
No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna