Italien har en bred palett av söta viner med olika smak och stilar, från inhemska varianter från norra delen av landet ända ner till den steniga södern och ön Pantelleria, som ligger mellan Sicilien och Afrika. Och precis som med de goda, torra italienska vinerna, som vi alla älskar så mycket, finns det många regionala specialiteter som garanterar att det alltid finns något nytt att upptäcka. Eftersom det finns så många olika stilar, så finns det garanterat något som passar antingen som aperitif, din middag, unika smak eller speciella efterrätt. Vi tittar lite närmare på de allra populäraste söta italienska vinerna, så att du kan söka dig vidare om blir sugen och vill veta mer. Vi ger dig även några söta italienska vintips som finns på Systembolaget.

Snabbmeny för denna artikel

Båda stilla och mousserande

Söta viner i Italien finns både som rött, rosé eller vitt. Övergripande kan sött italienskt vin delas in i mousserande viner som exempelvis spumante eller frizzante eller naturligt sött stilla vin, vad man kallar för passito, som görs av torkade druvor eller ett mer alkoholberikat druvvin. Varje italiensk region har sina egna stilar, tekniker och typer av viner och de skiljer sig framför allt beroende på vilka druvor som man använder.  

De naturligt söta vinerna är gjorda av druvor av särskilda aromatiska sorter som bracchetto eller moscato, där jäsningen stoppas för att få fram den söta smaken. Sedan finns det söta viner där druvorna plockas sent och på så sätt redan får en hög sockerkoncentration.

De stilla passito-viner görs i stället med druvor som torkas, antingen på själva vinrankan eller så plockas druvorna och så låter man druvorna torka efter skörd. Då blir druvorna mycket koncentrerade och söta. Eller så kan man vänta och plocka druvorna när de angripits av ädelröta, Botrytis eller muffa nobile på italienska. Då får druvorna en karaktäristisk sötma och de blir ofta intensivt aromatiska, söta och rika av en fruktintensitet och gula i färgen.

söta viner och ostbord

Några kända stilar

I norra Italien finns det många goda söta viner av hög kvalitet. I Piemonte har Moscato d’Asti, Passito di Moscato, och Malvasia di Casorzo. I Toscana producerar man stora vita söta viner som Vin Santo och Moscadello. I Valpolicella görs bland annat Recioto della Valpolicella av torkade amaronedruvor och i Friuli Venezia Giulia finns fantastiska söta viner, bland dem Passito Ramandolo, Verduzzo och Picolit.

Dessertviner produceras förstås även i södra Italien. I Campania fantstiska viner som Falanghina, Phileno Passito, Sannio Moscato och Castel San Lorenzo Moscato. I Puglia finns söta viner som Primitivo, Moscato di Trani och Aleatico di Puglia. Och på Sicilien finns det berömda topasfärgade och mycket fruktiga Marsala. Här görs även en trevlig Moscato och sedan har vi förstås pärlan, Passito di Pantelleria.

Vi ska se närmare på två av alla dessa fantastiska viner: Moscato d’Asti från Piemonte och en Passito di Pantelleria från Sicilien.

söta viner i olika färg

Vad är Passito?

Passito, är ett ord som används för att beskriva en metod för framställning av söta viner men så heter också vinet Passito om det tillverkats med Passito metoden, där druvor plockas och delvis torkas oftast på mattor eller ibland genom att hänga dem i klasar. Torkningsprocessen kallas för appassimento och tar ca 3 till 4 månader. Under den tiden når sockret en nivå på 30-40%. Passito-viner är söta och mycket alkoholrika.

Olika passito-viner är exempelvis sammetslena Recioto della Valpolicella som kan lagras hur länge som helst och Vinsanto och Passito di Pantelleria.

Vad är Moscato?

Moscato är det italienska namnet på druvan Muscat Blanc, en av de äldsta vindruvorna i världen och det görs olika varianter över hela Italien. Moscato är känt för sina fruktiga toner och görs både som sparkling (mousserande), semi-sparkling (pärlande) och som stilla vin. Den tillverkas som Pink Moscato, Asti Spumante, Moscato d’Asti. Generellt har Moscato en ganska låg alkoholhalt på mellan 5-7%. Den mest populära och berömda Mocato är nog Moscato d’Asti från Piemonte.

Två söta tips!

serapias

Mandrarossa Serapias Passito di Pantelleria DOC 2019

Detta sammetslena vin görs av muskatdruvan, på Sicilien även kallad Zibibbo, som växer på torra, men bördiga sluttningar på vulkanön Pantelleria mellan Sicilien och Tunisien. Här finns fortfarande aktiva underjordiska vulkaner, med varma källor och ångande gejsrar. Där i lavajorden växer druvan. Kan det bli mer intensivt och dramatiskt smakfullt? Här används också en urgammal vinodlingsmetod, som kallas Pantelleria alberello och metoden finns på Unescos skyddade världsarv.

Producenten heter Mandrarossa som ingår i det stora vinkooperativet Settesoli som grundades på 50-talet. Veganvänliga och fylliga Serapias Passito di Pantelleria är ett mineraliskt vin och bjuder på ljuvliga dofter av vita blommor, torkad frukt och söta apelsiner. Trevlig lång finish och gott till lagrade ostar!

  • Beställ: nr 50294
  • Volym: 500 ml
  • Pris: 299 kr
Moscato

Castiôn Moscato d’Asti DOCG 2020 

Ett charmigt pärlande vin från producenten San Martino di Soave Ernesto som grundades 1996 och som ligger i Piemonte, i nordvästra Italien. Vinet är gjort till 100% av kvalitetsdruvan Muscat Blanc à Petits Grains eller Moscato Bianco som italienarna själva kallar den, en smakfull druva som tillhör muskatfamiljen, dessutom med angenämt lite alkohol.

Blommigt, pärlande och livligt friskt är denna Moscato frisk med aromatisk sötma och mycket druvtypiskt. Full av härliga gråpäron och limeskal, med blommiga toner av liljekonvalj. Här känns också nyanser av honungsmelon och fläder. Fusionen mellan den skyhöga syran och den frodiga, spritsiga sötman är i perfekt balans. Servera till asiatiskt, fisk och skaldjur.

  • Butik: nr 7873
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 95 kr

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine Laffitte

Domaine Laffitte

Artikel:2698Volym:3000 ml
Pris243 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2021Druvor70 % sauvignon blanc, 15 % petit manseng, 15 % gros mansengAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy