Hem » Vin Tips » Nyfunnen kvalitet på Sicilien

Nyfunnen kvalitet på Sicilien

26_itemthemeimage_4803-jpg - Vinjournalen.se

Vin har tillverkats på Sicilien ända sedan runt 1000 f.Kr. Som dåvarande grekisk koloni blev ön troligen influerad av vinets ursprungsland, Grekland. 23 DOC och ett DOCG finns på Italiens, och för den delen Medelhavets, största ö. De allra bästa vinerna märks dock oftast med IGT (Indicazione Geografica Tipica). Exempel på blå druvor som används i Siciliens rödviner är följande:

  • nero d’avola
  • frappato
  • calabrese
  • barbera
  • cabernet franc
  • sangiovese
  • mascalese
  • nerello mantellato
  • perricone

Sicilianska rödviner har tidigare präglats av en tung, mustig karaktär, medan de vita ofta upplevts som platta och tråkiga. Idag har de röda fått en lättare karaktär med mer finess, fräschör och livlighet, och de vita har blivit mer smakrika än tidigare. Vinexperter världen över kan enas om att Sicilien just nu är ett av världens mest spännande vinområden. Särskilt intressanta är de viner som odlas runt vulkanen Etna.

Så vad beror denna ökade popularitet på? Varför har Siciliens viner förbättrats så mycket på sistone? En orsak är att den nya generationen vinodlare har ett annat tankesätt än deras föregångare. Till skillnad från dem, och många andra vinodlare världen över, har man omfamnat de inhemska druvorna istället för att koncentrera på internationella storsäljare som chardonnay, merlot och cabernet sauvignon. Dessa druvsorter används i viss utsträckning, men då ofta tillsammans med någon inhemsk druva.

Samtidigt som Siciliens vinodlare valt att arbeta med de traditionella druvsorterna och därigenom omfamnat sitt kulturarv tycks världens smaklökar ha förflyttats i samma riktning. Nuförtiden är vin en smakupplevelse som i sinnet kan förflytta en från ett land till ett annat, och vi har lärt oss att uppskatta viner med en viss originalitet och känsla. Ett lyckligt sammanträffande är förstås också att vi numera föredrar lätta, eleganta och friska viner – en beskrivning som stämmer väl in på Siciliens smakprofil.

Frågor och svar:

Vilka druvor används i Siciliens rödviner?

Exempel på blå druvor som används i Siciliens rödviner är nero d’avola, frappato, calabrese, barbera, cabernet franc, sangiovese, mascalese, nerello mantellato och perricone.

Hur har Siciliens rödviner förändrats på senare tid?

De har fått en lättare karaktär med mer finess, fräschör och livlighet.

Varför är Sicilien ett av världens mest spännande vinområden just nu?

Vinexperter världen över kan enas om att Sicilien just nu är ett av världens mest spännande vinområden, särskilt intressanta är de viner som odlas runt vulkanen Etna.

Varför har Siciliens viner förbättrats så mycket på sistone?

En orsak är att den nya generationen vinodlare har ett annat tankesätt än deras föregångare. Till skillnad från dem, och många andra vinodlare världen över, har man omfamnat de inhemska druvorna istället för att koncentrera på internationella storsäljare som chardonnay, merlot och cabernet sauvignon.

Vad är en annan anledning till Siciliens ökade popularitet som vinområde?

Vi numera föredrar lätta, eleganta och friska viner – en beskrivning som stämmer väl in på Siciliens smakprofil.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.