Härliga bubblor! Allt om mousserande vin

Bubbel - två glas och en flaska

Mousserande vinets livliga bubblor bjuder in till glädje och fest och alla bubbelviner blir alltmer populärare!  Under jul och nyår dricker vi nog som allra mest av olika mousserande viner och inte bara champagne. 

Men hur framställer man mousserande viner? Och hur väljer man rätt vin till rätt tidfälle? Vad betyder alla franska ord?

Alla vet att det blir bubblor av gas i form av koldioxid som är helt färglös och det finns cirka en miljon bubblor i i exempelvis ett glas Prosecco.

De flesta mousserande vinflaskorna har alltså ett tryck, varför man oftast använder champagnekorkar eller den italienska spago-förslutningen. som förslutning och det gör också att de mousserande vinflaskorna är runda och robusta eftersom de ska hålla för ett hårt tryck, många gånger ända upp till i genomsnitt ca 6 bar och kan då skjuta ut med upp till 80 km i timmen. När man öppnar bubbel släpper det trycket ganska långsamt allt eftersom korken åker upp och till slut säger det – plopp!

Bubbel - häller upp i glas

Vad står på etiketten? 

  • Blanc de Blancs – mousserande vin som endast tillverkats av vita druvsorter
  • Blanc de Noirs – mousserande vin tillverkat av röda druvsorter
  • Mousse – skummet av ett mousserande vin
  • NV – nonvintage betyder att vinet innehåller basviner från mer än ett år
  • Frizzante – pärlande vin
  • Spumante – mousserande vin
  • Sekt – tyskt mousserande vin

Hur bir det bubblor?

Men hur kommer gasen in i flaskan till att börja med? Det kan ske på olika sätt. Antingen kan man tillsätta gasen som man gör med läsk. Eller så fångar man upp gasen redan under den första jäsningen. Men det kan också ske i den andra jäsningen då gasen bildas i det färdiga basvinet och när vinet får lagras antingen i en tank eller en flaska. Och man skiljer mellan en produktion med en andra fermentering i tank (Charmat-metoden) där alltså ett basvin får en tillsats med socker och jäst i en trycksatt tank och den andra jäsningen sker i tanken. Efter några månader filtreras och buteljeras vinet under tryck.

En andra fermentering på flaska heter traditionell metod, méthode traditionnelle eller metodo classico. Det går snabbare och det är en enklare metod att använda när man gör bubbel.

Men det är några olika sätt att göra mousserande på som påverkar både stilen och i sista hand priset på vinet. Exempelvis är de flesta Prosecco tillverkade enligt metodo classico och får en frisk och fräsch stil.

Men det är viner som under Charmat-metoden och i den andra jäsningen får en härlig mousse (bubblor) när man håller upp i glas men det är också genom jästen som vinet får smaker som påminner om bröd, brioche, kex… Det är Champagne, Crémant, Cava och andra – får man säga elegantare – mousserande viner som tillverkas på detta sätt.

Bubbel - flaskor buteljeras

Druvor och sötma

Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay är druvor som är särskilt lämpade för mousserande viner som tillverkas enligt Charmat-metoden, alltså exempelvis Champagne. Andra druvor används till den enklare metoden och i bubbel är till exempel druvan Glera i Prosecco.

Sockret i druvorna består ju av två sorters socker, glykos och fruktos. Jäsningen använder sig främst glykos. Restsockret i vin utgörs därför av fruktos. Detta restsocker sötar vinet och i vissa fall kan man tillsätta socker till druvmusten också, om man anser att sockerhalten i druvorna är för låg. Det heter att vinet har en viss dosage, så kan man skapa en vill stil på vinet och det förstås olika sötma-nivåer från Brut Nature med upp till 3 g /liter och Extra Brut som har 0-6 g / l och allt sötare eftersom till sött vin, Doux som har hela 50 g / l.

Rent praktiskt …

Bubbel ger oss alltid en festlig känsla. De är perfekta viner till aperitif eller som välkomstdrink och vi kan inte fira något speciellt tillfälle utan att öppna en flaska bubbel. Men visst går det också mycket bra att dricka mousserande till middagen och även efteråt, till söta desserter. Komplexare mousserande viner an ge rika, flerdimensionella smaker som passar mycket bra med, även med kötträtter.

Det man ska komma ihåg är att servera mousserande viner vid rätt temperatur. Om flaskan är väl kyld så blir det fler bubblor! Ställ flaskan kallt i några timmar innan du ska dricka den. En idealisk temperatur är mellan 8–10 ° eller kanske är det lite kallare i kylskåpet. Använd gärna en ishink med hälften vatten och häften is. Ställ ner flaskan en stund så blir det perfekt temperatur!

Bubbel - brucka med champagneglas

Är du rätt att korken ska flyga iväg när du öppnar bubbel? Ta bort folien och ta bort trådnätet. Se till att du har ett glas i närheten.  Sätt tummen i bottenhålet på flaskan och greppa tag om flaskans botten ordentligt. Luta flaskan snett uppåt bort från dig i cirka 45 graders vinkel.  Ta ett stadigt grepp om korken och vrid på flaskan – inte korken!  Känn hur den börjar släppa. Håll emot och låt korken jobba sig uppåt med hjälp av trycket i flaskan. När det popp lan du parera med att hålla lite i glaset som du förberett.

Det man ska komma ihåg är att servera mousserande viner vid rätt temperatur. Om flaskan är väl kyld så blir det fler bubblor! Ställ flaskan kallt i några timmar innan du ska dricka den. En idealisk temperatur är mellan 8–10 ° eller kanske är det lite kallare i kylskåpet. Använd gärna en ishink med hälften vatten och häften is. Ställ ner flaskan en stund så blir det perfekt temperatur!

Läs er om mousserande viner:

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Mousserande Vin

Land: Emilia Romagna, Italien

Alkohol: 9,5 %

Pris: 79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna