Mousserande vinets livliga bubblor bjuder in till glädje och fest och alla bubbelviner blir alltmer populärare!  Under jul och nyår dricker vi nog som allra mest av olika mousserande viner och inte bara champagne. 

Men hur framställer man mousserande viner? Och hur väljer man rätt vin till rätt tidfälle? Vad betyder alla franska ord?

Alla vet att det blir bubblor av gas i form av koldioxid som är helt färglös och det finns cirka en miljon bubblor i i exempelvis ett glas Prosecco.

De flesta mousserande vinflaskorna har alltså ett tryck, varför man oftast använder champagnekorkar eller den italienska spago-förslutningen. som förslutning och det gör också att de mousserande vinflaskorna är runda och robusta eftersom de ska hålla för ett hårt tryck, många gånger ända upp till i genomsnitt ca 6 bar och kan då skjuta ut med upp till 80 km i timmen. När man öppnar bubbel släpper det trycket ganska långsamt allt eftersom korken åker upp och till slut säger det – plopp!

Bubbel - häller upp i glas

Vad står på etiketten? 

  • Blanc de Blancs – mousserande vin som endast tillverkats av vita druvsorter
  • Blanc de Noirs – mousserande vin tillverkat av röda druvsorter
  • Mousse – skummet av ett mousserande vin
  • NV – nonvintage betyder att vinet innehåller basviner från mer än ett år
  • Frizzante – pärlande vin
  • Spumante – mousserande vin
  • Sekt – tyskt mousserande vin

Hur bir det bubblor?

Men hur kommer gasen in i flaskan till att börja med? Det kan ske på olika sätt. Antingen kan man tillsätta gasen som man gör med läsk. Eller så fångar man upp gasen redan under den första jäsningen. Men det kan också ske i den andra jäsningen då gasen bildas i det färdiga basvinet och när vinet får lagras antingen i en tank eller en flaska. Och man skiljer mellan en produktion med en andra fermentering i tank (Charmat-metoden) där alltså ett basvin får en tillsats med socker och jäst i en trycksatt tank och den andra jäsningen sker i tanken. Efter några månader filtreras och buteljeras vinet under tryck.

En andra fermentering på flaska heter traditionell metod, méthode traditionnelle eller metodo classico. Det går snabbare och det är en enklare metod att använda när man gör bubbel.

Men det är några olika sätt att göra mousserande på som påverkar både stilen och i sista hand priset på vinet. Exempelvis är de flesta Prosecco tillverkade enligt metodo classico och får en frisk och fräsch stil.

Men det är viner som under Charmat-metoden och i den andra jäsningen får en härlig mousse (bubblor) när man håller upp i glas men det är också genom jästen som vinet får smaker som påminner om bröd, brioche, kex… Det är Champagne, Crémant, Cava och andra – får man säga elegantare – mousserande viner som tillverkas på detta sätt.

Bubbel - flaskor buteljeras

Druvor och sötma

Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay är druvor som är särskilt lämpade för mousserande viner som tillverkas enligt Charmat-metoden, alltså exempelvis Champagne. Andra druvor används till den enklare metoden och i bubbel är till exempel druvan Glera i Prosecco.

Sockret i druvorna består ju av två sorters socker, glykos och fruktos. Jäsningen använder sig främst glykos. Restsockret i vin utgörs därför av fruktos. Detta restsocker sötar vinet och i vissa fall kan man tillsätta socker till druvmusten också, om man anser att sockerhalten i druvorna är för låg. Det heter att vinet har en viss dosage, så kan man skapa en vill stil på vinet och det förstås olika sötma-nivåer från Brut Nature med upp till 3 g /liter och Extra Brut som har 0-6 g / l och allt sötare eftersom till sött vin, Doux som har hela 50 g / l.

Rent praktiskt …

Bubbel ger oss alltid en festlig känsla. De är perfekta viner till aperitif eller som välkomstdrink och vi kan inte fira något speciellt tillfälle utan att öppna en flaska bubbel. Men visst går det också mycket bra att dricka mousserande till middagen och även efteråt, till söta desserter. Komplexare mousserande viner an ge rika, flerdimensionella smaker som passar mycket bra med, även med kötträtter.

Det man ska komma ihåg är att servera mousserande viner vid rätt temperatur. Om flaskan är väl kyld så blir det fler bubblor! Ställ flaskan kallt i några timmar innan du ska dricka den. En idealisk temperatur är mellan 8–10 ° eller kanske är det lite kallare i kylskåpet. Använd gärna en ishink med hälften vatten och häften is. Ställ ner flaskan en stund så blir det perfekt temperatur!

Bubbel - brucka med champagneglas

Är du rätt att korken ska flyga iväg när du öppnar bubbel? Ta bort folien och ta bort trådnätet. Se till att du har ett glas i närheten.  Sätt tummen i bottenhålet på flaskan och greppa tag om flaskans botten ordentligt. Luta flaskan snett uppåt bort från dig i cirka 45 graders vinkel.  Ta ett stadigt grepp om korken och vrid på flaskan – inte korken!  Känn hur den börjar släppa. Håll emot och låt korken jobba sig uppåt med hjälp av trycket i flaskan. När det popp lan du parera med att hålla lite i glaset som du förberett.

Det man ska komma ihåg är att servera mousserande viner vid rätt temperatur. Om flaskan är väl kyld så blir det fler bubblor! Ställ flaskan kallt i några timmar innan du ska dricka den. En idealisk temperatur är mellan 8–10 ° eller kanske är det lite kallare i kylskåpet. Använd gärna en ishink med hälften vatten och häften is. Ställ ner flaskan en stund så blir det perfekt temperatur!

Läs er om mousserande viner:

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy