Den största skillnaden mellan Cava och Champagne är att det bara finns en plats på jorden där champagne produceras, Champagneregionen i Frankrike. Överallt annars heter de någonting annat. I det här fallet kommer Cava från Spanien.

Snabbmeny för denna artikel

Druvor som används för att göra Champagne vs. Cava

Champagne:

 • Chardonnay
 • Pino Noir
 • Pinot Meunier

Cava:

 • Macabeo
 • Parellada
 • Xarel-lo

Till skillnad från Frankrike, där bara en region får producera Champagne, finns det sex regioner i Spanien som producerar Cava. Oavsett om man är beredd att betala lite extra för namnet ”Champagne” på etiketten, eller om man väljer en Cava av hög kvalitet kommer man att få ett mousserat vin av världsklass, eftersom båda ländernas produktionsstandarder är noggrant kontrollerade av EU.

Du visste väl att Cava har fått en ny klassificering sedan några år?

Den spanska mousserande Cavan fick 2015 en speciell märkning på etiketten. Cava de Paraje Calificado heter den nya klassificeringen som pekar på produktionsmetoder, detaljer angående klimat och jordmån och en minsta lagringstid på jästfällningen på 36 månader. Det estimeras att det kommer att produceras 1,5 miljoner flaskor med beteckningen Cava de Paraje Calificado vilket motsvarar 1,2 % av den totala cavaproduktionen.

Sedan 2016 finns en specifik klassificering för DO av Cava – Single Estate Cavas – som skiljer sig från Spaniens Grandes Pagos de Espana-certifiering som instiftades år 2000. Den nya klassificeringen påverkar viner av druvor odlade i vingårdar som är minst 10 år gamla. Single Estate Cavas (Cava de Paraje) endast produceras som “Brut” -viner.

Vinjournalens Champagne Tips


cava

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 279 :-

Frågor och svar

När gjordes den första cavan?

Cava tillverkades första gången 1872 av Josep Raventós, som tog med sig méthode champenoise från Frankrike, där vingårdar drabbades av en plåga av phylloxera-löss. Detta innebar att vinmakarna i Katalonien hade goda förutsättningar att fylla luckor i utbudet.

Kommer cava från någon särskild region i Spanien?

Cava tillverkas i Katalonien i nordöstra Spanien och den stora majoriteten kommer där från området Penedès nära Barcelona, den är uppkallad efter stenkällarna där den åldras.

Är Cava lika fint som annat mousserande eller champagne?

Cava är både ett populärt och prisvärt mousserande vin och man läser ofta om hantverksproducenter som tillverkar sin cava i läckra gamla flaskor för att ge vinet en unik stil, men vi tycker också att det klarar sig fint alldeles själv med bara smakerna och cavans delikata, komplexa smaker och aromer av subtila fruktiga smaker med nötaktiga brioche-toner.

Kan man jämföra cava med prosecco?

Man kan jämföra med inte jämställa alla mousserande viner. Den viktigaste skillnaden mellan cava och prosecco och vissa andra mousserande viner är metoden för karbonisering. I prosecco tillsätter man koldioxid under tryck. Men cava görs ju som champagne även om metoden heter ’traditionella metoden’ i Katalonien och inte champagnemetoden.

Vilket är det populäraste mousserande vinet?

De fem mest populära mousserande vinerna är
* Champagne
* Cava
* Prosecco
* Moscato d’Asti
* Crémant

Bildgalleri – Champagne och Cava

Visste du detta om Cava och Champagne?

 • Visste du att det finns ett vin som kallas Cava, ett spanskt mousserande vin som produceras på liknande sätt som Champagne men med andra druvor.
 • Visste du att Cava inte endast kan produceras i Katalonien, utan även i många andra delar av Spanien.
 • Visste du att det finns Cava som liknar Champagne som även görs med Chardonnay och Pinot Noir för att få lite franska karaktärer.
 • Visste att Macabeo, Parellada och Xarel-lo är de mest förekommande druvor i Cava.
 • Visste du att minimiåldern för jäsning på flaska för Cava vs Champagne är betydligt annorlunda där cava för är nio månader och Champagne är 18 månader.

Film om Champagne och Cava

Vinjournalen.se rekomenderar

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Champagne Charles Ellner Grand Reserve

Artikel:796001Volym:750 ml
Pris319 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2015Druvor60 % Chardonnay 40 % Pinot NoirAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy