Den största skillnaden mellan Cava och Champagne är att det bara finns en plats på jorden där champagne produceras, Champagneregionen i Frankrike. Överallt annars heter de någonting annat. I det här fallet kommer Cava från Spanien.
Snabbmeny för denna artikel
- Vinjournalens Champagne Tips
- Frågor och svar
- Bildgalleri – Champagne och Cava
- Visste du detta om Cava och Champagne?
- Film om Champagne och Cava
Druvor som används för att göra Champagne vs. Cava
Champagne:
- Chardonnay
- Pino Noir
- Pinot Meunier
Cava:
- Macabeo
- Parellada
- Xarel-lo
Till skillnad från Frankrike, där bara en region får producera Champagne, finns det sex regioner i Spanien som producerar Cava. Oavsett om man är beredd att betala lite extra för namnet ”Champagne” på etiketten, eller om man väljer en Cava av hög kvalitet kommer man att få ett mousserat vin av världsklass, eftersom båda ländernas produktionsstandarder är noggrant kontrollerade av EU.
Du visste väl att Cava har fått en ny klassificering sedan några år?
Den spanska mousserande Cavan fick 2015 en speciell märkning på etiketten. Cava de Paraje Calificado heter den nya klassificeringen som pekar på produktionsmetoder, detaljer angående klimat och jordmån och en minsta lagringstid på jästfällningen på 36 månader. Det estimeras att det kommer att produceras 1,5 miljoner flaskor med beteckningen Cava de Paraje Calificado vilket motsvarar 1,2 % av den totala cavaproduktionen.
Sedan 2016 finns en specifik klassificering för DO av Cava – Single Estate Cavas – som skiljer sig från Spaniens Grandes Pagos de Espana-certifiering som instiftades år 2000. Den nya klassificeringen påverkar viner av druvor odlade i vingårdar som är minst 10 år gamla. Single Estate Cavas (Cava de Paraje) endast produceras som ”Brut” -viner.
Bildgalleri – Champagne och Cava
Visste du detta om Cava och Champagne?
- Visste du att det finns ett vin som kallas Cava, ett spanskt mousserande vin som produceras på liknande sätt som Champagne men med andra druvor.
- Visste du att Cava inte endast kan produceras i Katalonien, utan även i många andra delar av Spanien.
- Visste du att det finns Cava som liknar Champagne som även görs med Chardonnay och Pinot Noir för att få lite franska karaktärer.
- Visste att Macabeo, Parellada och Xarel-lo är de mest förekommande druvor i Cava.
- Visste du att minimiåldern för jäsning på flaska för Cava vs Champagne är betydligt annorlunda där cava för är nio månader och Champagne är 18 månader.