Vad är skillnaden mellan Champagne och Cava?

Den största skillnaden mellan Cava och Champagne är att det bara finns en plats på jorden där champagne produceras, Champagneregionen i Frankrike. Överallt annars heter de någonting annat. I det här fallet kommer Cava från Spanien.

Druvor som används för att göra Champagne vs. Cava

Champagne:

  • Chardonnay
  • Pino Noir
  • Pinot Meunier

Cava:

  • Macabeo
  • Parellada
  • Xarel-lo

Till skillnad från Frankrike, där bara en region får producera Champagne, finns det sex regioner i Spanien som producerar Cava. Oavsett om man är beredd att betala lite extra för namnet ”Champagne” på etiketten, eller om man väljer en Cava av hög kvalitet kommer man att få ett mousserat vin av världsklass, eftersom båda ländernas produktionsstandarder är noggrant kontrollerade av EU.

Du visste väl att Cava har fått en ny klassificering sedan några år?

Den spanska mousserande Cavan fick 2015 en speciell märkning på etiketten. Cava de Paraje Calificado heter den nya klassificeringen som pekar på produktionsmetoder, detaljer angående klimat och jordmån och en minsta lagringstid på jästfällningen på 36 månader. Det estimeras att det kommer att produceras 1,5 miljoner flaskor med beteckningen Cava de Paraje Calificado vilket motsvarar 1,2 % av den totala cavaproduktionen.

Sedan 2016 finns en specifik klassificering för DO av Cava – Single Estate Cavas – som skiljer sig från Spaniens Grandes Pagos de Espana-certifiering som instiftades år 2000. Den nya klassificeringen påverkar viner av druvor odlade i vingårdar som är minst 10 år gamla. Single Estate Cavas (Cava de Paraje) endast produceras som “Brut” -viner.

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent:Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol:9,5 %

Pris:79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna