Vad är skillnaden mellan Champagne och Cava?

Den största skillnaden mellan Cava och Champagne är att det bara finns en plats på jorden där champagne produceras, Champagneregionen i Frankrike. Överallt annars heter de någonting annat. I det här fallet kommer Cava från Spanien.

Snabbmeny för denna artikel

Druvor som används för att göra Champagne vs. Cava

Champagne:

 • Chardonnay
 • Pino Noir
 • Pinot Meunier

Cava:

 • Macabeo
 • Parellada
 • Xarel-lo

Till skillnad från Frankrike, där bara en region får producera Champagne, finns det sex regioner i Spanien som producerar Cava. Oavsett om man är beredd att betala lite extra för namnet ”Champagne” på etiketten, eller om man väljer en Cava av hög kvalitet kommer man att få ett mousserat vin av världsklass, eftersom båda ländernas produktionsstandarder är noggrant kontrollerade av EU.

Du visste väl att Cava har fått en ny klassificering sedan några år?

Den spanska mousserande Cavan fick 2015 en speciell märkning på etiketten. Cava de Paraje Calificado heter den nya klassificeringen som pekar på produktionsmetoder, detaljer angående klimat och jordmån och en minsta lagringstid på jästfällningen på 36 månader. Det estimeras att det kommer att produceras 1,5 miljoner flaskor med beteckningen Cava de Paraje Calificado vilket motsvarar 1,2 % av den totala cavaproduktionen.

Sedan 2016 finns en specifik klassificering för DO av Cava – Single Estate Cavas – som skiljer sig från Spaniens Grandes Pagos de Espana-certifiering som instiftades år 2000. Den nya klassificeringen påverkar viner av druvor odlade i vingårdar som är minst 10 år gamla. Single Estate Cavas (Cava de Paraje) endast produceras som “Brut” -viner.

Vinjournalens Champagne Tips


cava

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-

Bildgalleri – Champagne och Cava

Visste du detta om Cava och Champagne?

 • Visste du att det finns ett vin som kallas Cava, ett spanskt mousserande vin som produceras på liknande sätt som Champagne men med andra druvor.
 • Visste du att Cava inte endast kan produceras i Katalonien, utan även i många andra delar av Spanien.
 • Visste du att det finns Cava som liknar Champagne som även görs med Chardonnay och Pinot Noir för att få lite franska karaktärer.
 • Visste att Macabeo, Parellada och Xarel-lo är de mest förekommande druvor i Cava.
 • Visste du att minimiåldern för jäsning på flaska för Cava vs Champagne är betydligt annorlunda där cava för är nio månader och Champagne är 18 månader.

Film om Champagne och Cava

Frågor och svar

Var produceras Champagne och Cava?

Champagne produceras endast i Champagneregionen i Frankrike, medan Cava kommer från Spanien, främst från området Penedès nära Barcelona.

Vilka druvor används för att göra Champagne och Cava?

Champagne görs vanligtvis av Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, medan Cava görs av Macabeo, Parellada och Xarel-lo.

Finns det någon speciell klassificering för Cava?

Ja, sedan 2015 har Cava fått en speciell märkning på etiketten kallad Cava de Paraje Calificado, som indikerar produktionsmetoder, klimat och jordmån samt en minsta lagringstid på 36 månader på jästfällningen.

Hur skiljer sig karboniseringsmetoden för Cava och Champagne?

I prosecco tillsätts koldioxid under tryck, medan både Cava och Champagne görs med den traditionella metoden där den andra jäsningen sker i flaskan.

Vilka är de mest populära mousserande vinerna?

De fem mest populära mousserande vinerna är Champagne, Cava, Prosecco, Moscato d’Asti och Crémant.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.