Himmelsk chokladtårta med rödvinsglasyr
Tycker du om choklad? Sitt still i stolen för här kommer en himmelsk god tårta av mörk bitter choklad, med smör och med en fantastisk rödvinsglasyr. Riktigt lyxigt och inte svår att göra. Att ett rött smakfullt vin ger ett intressant och gott djup åt mörk choklad har vi vetat länge. Här har vi dessutom brutit det bittra med söta, mogna sommarbär.
Använd gärna en mörk kvalitetschoklad som är len och har fin fyllighet. Som vin till glasyren har vi använt en Pinot Noir, District 7 Pinot Noir (6478), som har den rätta fylliga stunsen. Prova, så får du se hur gott det är!
Kakan
- 250 g osaltat smör
- 1 +2/3 dl vetemjöl
- 225 g bittersöt choklad, exvis Lindt excellence dark (minst 70%)
- 2,5 dl socker
- 4 ägg
- 2 kryddmått gourmetsalt
Värm ugnen till 170 grader. Skär smöret i kuber och dela chokladen i mindre bitar.
Smör och bröa en kakform, gärna med löstagbar botten. Smält choklad, socker och smör över ett vattenbad.
Ta sedan bort från värmen och låt kallna helt. Blanda i äggen, ett ägg åt gången och vispa med elvisp.
Konsistensen ska se ut som en mousse. Ta ner hastigheten och tillsätt mjölet. Fortsätt mixa.
Lägg över kakblandningen i formen och jämna till med spatel. Ställ in i ugnen i en timme. Testa sedan kakan med en sticka.
Ställ kakan på ett galler och låt kallna innan du lossar eventuell ram runt om.
Rödvinsglasyr
- 225 g bittersöt choklad, exvis Lindt excellence dark 70%
- 50 g osaltat smör, skuren i små bitar
- 1/2 tsk salt
- 1 dl pudersocker
- 1 dl rött vin District 7 Pinot Noir (SB 6478)
Värm choklad, smör och salt i ett vattenbad. Riktigt smör blir bäst till rödvinsglasyr.
Rör om några minuter tills choklad och smör har smält ihop. Vispa i pudersockret.
Under tiden värmer du sakta Pinot Noir en annan liten kastrull. Ta bort chokladblandningen från värmen och vispa i vinet.
Låt allt svalna och låt allt få en tjockare konsistens och vispa med en slickepott sådär 10 minuter.
Häll glasyr över kakan på gallret och jämna till den på toppen med en spatel. Låt kakan stå i rumstemperatur i 3 timmar tills glasyren stelnat.
(Man kan baka kakan och glasera den 2 dagar innan. Ställ den kallt men ta ut den i rumstemperatur innan servering.)
Här har vi skrivit mer om choklad!
- Krämig chokladfondant och lite bubbel
- Glassbollar med mörk choklad och en god likör
- Tips för hur du bäst parar choklad och vin