Hem » Vin Skola » Starkviner del 2: Vi pratar om Sherry!

Starkviner del 2: Vi pratar om Sherry!

sherry - 2 glas sherry

Nu blir det sherry! Här kommer artikel del 2 om starkviner och nu handlar det om sherry. Upptakten till dessa två delar om starkviner var vår populära sherryprovning som du kan läsa om här ”Selected by Vinjournalen – en exklusiv provning av sherry” och den mängd med frågor som vi fick kring starkviner generellt.  Del 1 om Portvin publicerade vi torsdags den 20 februari ”Starkviner del 1: Vi pratar om Port! ”

Det råder en hel del begreppsförvirring när det kommer till komplexa starkviner som sherry och portvin. Man måste hålla isär olika vinstilar och karaktärer, hur långa lagringstiderna är och kvalitetsklassifikationerna. Och även om mycket är likt, så skiljer det sig mellan portvin, sherry och även andra viner som madeira, marsala och andra starkviner när det gäller till exempel smak, doft, aromer och det är i synnerhet hur den tillverkats som bestämmer sherryns kvalitet.  Även om tillverkningsprocessen är komplicerad hittar man unika dofter och smaker i sherry som är omöjliga att hitta i andra viner.

Den 2:a delen handlar om sherry!   

Sherry är ett spanskt starkvin och kommer ursprungligen från Andalusien där sherryn gjort succé både som aperitif, dessertvin och ostvin och den har tagit världen med storm. Spanjorerna säger att sherry har charm och alla sorter och stilar är som små mästerverk komponerade av duktiga vinmakare. Det finns många sherryfrälsta vinentusiaster och de flesta har nog sina egna, speciella sherryfavoriter. Det finns dessutom en hel del spännande information att få reda på om sherry om man har lite tålamod och vill läsa på.

sherry - flera glas sherry och lite nötter

Sherry är en mycket speciell dryck med en unik karaktär. Dels är det smakvariationen för det finns så många olika sorter av sherry och dels är det smaken och de speciella fruktiga tonerna som man hittar i sherry. 

Sherry, ett engelskt namn och syftar till den äkta sherryn som kommer från Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María, små städer i Andalusien, nära Gibraltar, där det finns olika kalkrika jordar där druvorna trivs extra bra. Redan på 1400-talet blev sherryn poppis bland sjöfarare från hela välden och i synnerhet bland engelsmännen som blev stora sherryentusiaster och är det än idag. Sherry blev också det första spanska vinet som fick en DO-klassifikation för ursprung och med det krångliga officiella namnet D.O. Jerez-Xérèz-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda. 

Sherry görs på tre druvsorter: den och viktigaste är den vita druvan Palomino, och sedan Pedro Ximénez samt Moscatel. Men sedan beror det på vilken profil sherryn ska få till slut. Sherry från druvan Palomino får ofta en fullständig jäsning och en mycket komplex sherry, medan druvorna Pedro Ximénez och Muscatel används för sötare viner.

Sherry är ett komplext vin och klassas främst i 7 olika typer av sherry och som antingen torra ljusa Fino eller som den mer robusta och mörkare typen, Oloroso som finns både söta och torra.  Men sedan varierar dessa förstås i både smak och ålder.

sherry - sherryflaskor med glas

Några av de olika Sherryvarianter som finns

Den finessrika, torra och bleka Fino Sherry, en klass av sherry som kanske den mest förnämliga som har fått ett åldras naturligt i en typisk behållare, en ‘solera’. Njuts ung och kyld. Manzanilla Sherry är också en Fino och görs främst i Sanlúcar de Barrameda och åldras också i en solera. Serveras omedelbart efter buteljering och väl kyld då den håller sig fräsch i endast några dagar efter att man öppnat flaskan. De halvtorra Amontillado Sherry tillhör också Fino-familjen men är något mörkare i färgen och smakar av hasselnötter. En torr Amontillado kallas oftast för Palo Cortado Sherry och börjar nära sig Oloroso-klassen och då den har åldrats under lång tid och fått en koncentrerad och krämig struktur.

Den mörka Oloroso Sherryn smakar av rostade aromer och torkad frukt. Alkoholhalten ligger mellan 18% och 20%.  Vinet har en robust struktur och en söt eller halvsöt karaktär. Torra Oloroso är sällsynt. Engelmännens populära sherry, Cream Sherry är mycket söt och har komplexa smaker av choklad, lakrits, sylt och torkad frukt. Till sist finns den täta och söta Pedro Ximénez Sherry som görs på Pedro Ximénez-druvor. Mycket komplex och robust. Perfekt till söta desserter.

sherry - sherry tunnor med text

Matcha port med ….

Du som nu läst del 1 och del 2 av vår serie om starkviner kanske undrar när man ibland ska välja Sherry eller Port. Låt oss säga så här: ett ungt Portvin kan man nästan para med både som aperitif, med ost eller till en dessert eftersom det passar till nästan vad som helst.  Men om det är en åldrad Port, så bör man komma ihåg att dekantera då den eventuellt kan innehålla en hel del bottensediment.

Även om många tycker att Port passar bra som dessertvin eller som aperitif, så är portvin mycket mer komplext än så och kan därför även matchas med krämiga eller salta maträtter och beroende på vilken port det är. Fungerar också bra tillsammans med choklad och ost eller godis och salta tilltugg.

Matcha sherry med …

Precis som portvinet har sherryn en bred flora av smaker och nyanser. En torr och ung Sherry Fino eller en Manzanilla fungerar till nästan all mat utan något större problem. En åldrad Sherry som en Amontillado eller en Oloroso är så pass komplex att de helst bör serveras solo som en aperitif. En söt åldrad sherry kan även passa bra till söta och fruktiga efterrätter.

Läs mer om Sherry här:

Frågor och svar:

Varifrån kommer sherry?

Sherry kommer från Andalusien i Spanien, närmare bestämt från städerna Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda och El Puerto de Santa María.

Vilka druvsorter används för att göra sherry?

Sherry görs på tre druvsorter: Palomino, Pedro Ximénez och Moscatel.

Vilka är de olika typerna av sherry?

Sherry klassas främst i 7 olika typer: Fino, Manzanilla, Amontillado, Palo Cortado, Oloroso, Cream och Pedro Ximénez.

Vilken typ av sherry passar till nästan all mat?

En torr och ung Sherry Fino eller en Manzanilla fungerar till nästan all mat utan något större problem.

Vad är skillnaden mellan en torr och en söt sherry?

En torr sherry är ljusare i färgen och har en mer frisk och nötig smak, medan en söt sherry är mörkare i färgen och har en mer koncentrerad och robust smak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.