Hem » Vin Tips » Prova en torr sherry, den hetaste vintrenden

Prova en torr sherry, den hetaste vintrenden

Trots att båda heter sherry finns det två olika grundsorter av vinet. Den första är Fino, ett vin som anses vara exceptionellt torrt och med en lätt kropp. Det andra är Oloroso, även det ett torrt vin, men fylligare i både kropp och smak.

Typer av torr sherry:

  • Pedro Ximénes: Ett supersött vin som passar perfekt till glass.
  • Söt Sherry: Sherryvin med extra Pedro Ximénes tillagt för extra sötma.
  • Cream Sherry: Gjord på Pedro Ximénes och antingen Oloroso eller Amontadillo för en len, söt struktur.
  • Palo Cotado: Den här sherryn är extremt sällsynt och börjar som en Fino, lagras tills den blir en Amontadillo och slutar som en Oloroso.
  • Oloroso: Mycket smakrik och mörk i färgen och är det perfekta valet till mäktig mat.
  • Amontadillo: Något halvtorr, blek och det bästa valet till kyckling.
  • Manzanilla: Mycket torr med en blek färg, en Fino-sherry från Sambuca.
  • Fino: Den här sherryn är halmfärgad och är så torr att munnen känns som en öken.

Torra sherryviner har en alkoholhalt på mellan 14 och 20%, beroende på hur mycket extra alkohol har lagts till i förstärkningsprocessen. Till skillnad från de flesta viner, som innehåller druvor från en specifik årgång, framställs sherry med hjälp av en väldigt specifik blandningsprocess.

För att framställa sherryviner arrangeras tunnorna så att de äldsta vinerna buteljeras först. De yngre vinerna blandas in bit för bit i den första tunnan. Varje år flyttas en del av varje tunnan ner i lagringslinjen, så att blandningen är så konsekvent som möjligt. Resultatet är ett vin av konsekvent kvalitet som ingen annan metod av vintillverkning kan uppnå.

Frågor och svar om Sherry

Var kan man köpa torr Sherry?

Det finns olika torr sherry systembolaget att välja på i olika prisklasser. Sherry systembolaget prisutbud varierar mellan 100 kronor för en krämig sherry till till 1300kr för en riktigt fin torr torr cherry.

Varifrån kommer Sherry?

Sherry tillverkas i Spanien, mer specifikt runt omkring städerna Jerez, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda i provinsen Cádiz, i Andalusien i södra Spanien.

Kan man använda en torr Sherry i matlagning?

Torr sherry matlagning är väldigt vanligt speciellt i såser och svampsoppor. Huvudsakligen är det halvtorr och sherry torr som ofta används, men även Fino och manzanilla går att använda i till exempel asiatisk wok och tomatsåser.

Vad är skillnaden mellan Sherry vin och Portvin?

Det som skiljer sherry från portvin är tillverkningsmetoden. Sherryn får jäsa till ett torrt basvin innan man tillsätter druvsprit, medans man i ett portvin tillsätter spriten innan vinet jäst klart. På så sätt blir sherry torrare än ett portvin.

Till vilka maträtter använder man Sherry fino?

Man kan använda Fino som en ersättning till risvin i asiatisk matlagning. Fino passar även väldigt bra ihop med tomatsåser.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.