Trots att båda heter sherry finns det två olika grundsorter av vinet. Den första är Fino, ett vin som anses vara exceptionellt torrt och med en lätt kropp. Det andra är Oloroso, även det ett torrt vin, men fylligare i både kropp och smak.
Typer av torr sherry:
- Pedro Ximénes: Ett supersött vin som passar perfekt till glass.
- Söt Sherry: Sherryvin med extra Pedro Ximénes tillagt för extra sötma.
- Cream Sherry: Gjord på Pedro Ximénes och antingen Oloroso eller Amontadillo för en len, söt struktur.
- Palo Cotado: Den här sherryn är extremt sällsynt och börjar som en Fino, lagras tills den blir en Amontadillo och slutar som en Oloroso.
- Oloroso: Mycket smakrik och mörk i färgen och är det perfekta valet till mäktig mat.
- Amontadillo: Något halvtorr, blek och det bästa valet till kyckling.
- Manzanilla: Mycket torr med en blek färg, en Fino-sherry från Sambuca.
- Fino: Den här sherryn är halmfärgad och är så torr att munnen känns som en öken.
Torra sherryviner har en alkoholhalt på mellan 14 och 20%, beroende på hur mycket extra alkohol har lagts till i förstärkningsprocessen. Till skillnad från de flesta viner, som innehåller druvor från en specifik årgång, framställs sherry med hjälp av en väldigt specifik blandningsprocess.
För att framställa sherryviner arrangeras tunnorna så att de äldsta vinerna buteljeras först. De yngre vinerna blandas in bit för bit i den första tunnan. Varje år flyttas en del av varje tunnan ner i lagringslinjen, så att blandningen är så konsekvent som möjligt. Resultatet är ett vin av konsekvent kvalitet som ingen annan metod av vintillverkning kan uppnå.