Jordgubbar kan ha olika sötmanivåer, och man bör anpassa vinet därefter. Jordgubbar och champagne är en klassisk kombination som fungerar utmärkt om man bara får till den här biten. Bra alternativ till mogna jordgubbar som äts naturella eller med lite strösocker är följande mousserande viner:

  • Moscato d’Asti/Asti
  • Demi-sec Champagne
  • Vit Zinfandel
  • Australiensiskt rosé

Vinjournalen tips om vin till jordgubbar


Moscato d’Asti

Moscato d’Asti från Piemonte är ett perfekt alternativ till en lite hetare curry. Vinet är lätt mousserat, blommigt, sött, med smak av fläder, päron, honung, gröna äpplen och lime.


Italien | Piemonte | Art. 7873 | San Martino di Soave Ernesto | 95 :-


När det gäller jordgubbar med grädde kan man tänka på att detta är mer som en klassisk efterrätt, och därför passar dessertviner bra till. Sauternes och Muscat-de-Beumes-de-Venise är då goda alternativ.
Efterrätter som är baserade på framför allt jordgubbar som mousse, kakor och suffléer passar bra med demi-sec och rosé i kategorin mousserande viner. Pajer och kakor med jordgubbar som har en söt deg kräver sötare viner, så här är det bäst att gå tillbaka till dessertviner med druvor som Semillon och Sauvignon.

Lite mer syrliga viner som samtidigt är söta passar bra ihop med luftiga desserter som jordgubbsglass och pavlova. Här är Riesling en tänkbar matchning, men även cocktails baserade på mousserande vin och någon form av likör, till exempel klassikern kir royale.

Jordgubbar med mörk choklad är en annan klassiker på desserbordet. Här gäller det dock att tänka främst på chokladen och matcha därefter, eftersom denna smak är mer dominant. Ett sött ”vin doux naturel” ger här en perfekt balans.


Frågor och svar

Går det att dricka vin till jordgubbar?

Självklart! Alla typer av mousserande viner passar till jordgubbar.

Hur väljer jag vin till jordgubbar?

Sauternes och Muscat-de-Beumes-de-Venise är goda viner jordgubbar och grädde.

Hur väljer jag dessertvin?

Det beror lite på desserterns karaktär. Till en söt dessert passar vin av druvorna Semillon och Sauvignon bäst.

Snittar till bubbel och jordgubbar?

Torrt bubbel passar till sötare snittar och sött bubbel passar till salta snittar.

Varför passar jordgubbar och champagne så bra ihop?

Den torra champagnen lyfts av de söta jordgubbarna och tvärtom.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy