Vad du bör tänka på när du väljer viner till kalkon är därför till stor del baserat på dina egna preferenser och matlagning samt tillbehör. I USA spelar naturligtvis fyllningen av kalkon också en roll. Kalkonens egen mjuka smak är lämplig för det mesta. I allmänhet kan du säga att det vin du gillar bäst och som finns på Systembolaget också är lämpligt för kalkon, men det finns några rekommendationer som du säkert kan hitta på Systembolaget i det vanliga sortimentet.


Snabbmeny för denna artikel

Tips om hur man väljer vin till kalkon

Om man tänker på middag med kalkon, så tänker man automatiskt på

 • vin till kalkon med gräddsås  
 • vin till kalkon pinot noir          
 • vin till kalkonmiddag                
 • vin till kalkonstek                      
 • vin till kalkon hel
 • kalkon i ugn
 • Chardonnay och Sauvignon Blanc med Systembolaget prices är de bästa från torra vita viner för kalkon till Systembolaget prices. Eller varför inte champagne?
 • Föredrar du lite sötare vita viner föreslås en vit Zinfandel eller en Vouvray från Loire dalen.
 • När du väljer ett rött vin är Pinot Noir ett utmärkt val för kalkonstek. Servera det aningen kylt för att få ut de mest intensiva smakinslagen.
 • Prova även viner i media som ‘bäst i test rödvin’.

kalkon vin

Man tror att anka kanske har en del gemensamt när det gäller vinval med anka, men det stämmer inte alls. Kalkonen är inte lika fet, den är mycket torrare och inte lika smakrik. Kalkonen är därför lättare att välja ett vin till. På julen gör många en stuffing till kalkonen och då serveras den med söta tillbehör som sviskon, tranbär, plommon eller dadlar.  Man kanske bör tänka på att välja ett fruktigt f vin som komplettrars tuffingen. Ett exempel skulle kunna vara en fruktig Bourgogne eller en Pinot Noir från Kalifornien. Det passar även med viner från Piemonte. Googla ‘piemonte systembolaget’.

Vinjournalens tips till kalkon


Produktbild för Château de Vimont

Château de Vimont-Graves

Vita viner från Bordeaux produceras vanligtvis av druvsorterna sauvignon blanc och sémillon. Smakrikt, fruktigt vin med rostad fatkaraktär, inslag av gula plommon, ananas, valnötter, kardemumma, brynt smör och grillad citron.

Frankrike| Bordeaux, Graves | Art 4128 | Château de Vimont | 219:-


Amerikanska druvsorter är självklara rekommendationer eftersom det är främst i det landet som vin avnjuts i kombination med kalkon. För receptförslag läs vidare.

 • Vid en traditionell kalkonrätt med svamp och sås passar ett kryddigt och mustigt rött vin som District 7 Pinot Noir som även passar som vin till kalkon i ugn.
 • Vid en modernare rätt med inslag som avokado och grapefrukt passar ett fylligt och smakrikt vitt vin som Chardonnay bättre.

Bildgalleri – Kalkon till vin 

Frågor och svar

Vad ska man para ihop med kalkon i whiskysås?

En whiskymarinerad kalkon är lämplig för ett mer fruktigt vin med en mjuk bär, till exempel en Zinfandel från Kalifornien. Det fungerar ¨ven med italienska rödviner googla ‘piemonte systembolaget’ eller District 7 Pinot Noir. Kolla även med ‘best red wine systembolaget’ eller ‘bäst i test rödvin’.

Vin till kalkon med gräddsås?

Till kalkon med gräddsås krävs ett fylligt vin med hög syra för att inte skära sig med såsen, helst en ekfatslagrad chardonnay från Russian River i Kalifornien eller till och med en god champagne.

Vilka viner att välja för kalkon med portvinsås?

Till kalkon med portvinssås passar ett medelfylligt rött vin från Systembolaget med fruktiga toner och svaga tanniner.

Vin till helstekt kalkon?

Till helstekt kalkon rekommenderar vi en smakrik Chenin Blanc på systembolagets som legat på jästfällningen.

Gott vin till kalkon?

Till kalkon är Pinot Noir en solklar favorit och som tur är det en av världens vanligaste druvor så det är bara att välja din favorit pinot noir till. Detta vin fungerar till vin till kalkon med gräddsås, vin till kalkon pinot noir, vin till kalkonmiddag, vin till kalkonstek, vin till kalkon hel och kalkon i ugn.   

Läs gärna lite mer om vin till olika fågelrätter: 

Dela med sig:

Vinjournalen.se rekomenderar

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Château de Vimont “Perin de Naudine”

Artikel:4128Volym:750 ml
Pris219 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionBordeauxÅrgång2019Druvor80% Sémillon, 20% Sauvignon BlancAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy