Experten tipsar: Vin till kalkon

Som annars också baseras valet av vin till kalkon till stor del på tillagning och tillbehör. Kalkonens egna mjuka smak passar till det mesta. Generellt kan man säga att det vinet man gillar bäst passar även till kalkon, men vissa rekommendationer finns det.

  • Torra vita viner som passar till är Chardonnay och Sauvignon Blanc.
  • Föredrar du lite sötare vita viner föreslås en vit Zinfandel eller en Vouvray från Loire dalen.
  • Vid val av rött vin passar Pinot Noir utmärkt till. Servera det aningen kylt för att få ut de mest intensiva smakinslagen.

Amerikanska druvsorter är självklara rekommendationer eftersom det är främst i det landet som vin avnjuts i kobination med kalkon. För receptförslag läs vidare.

Man tror att anka kanske har en del gemensamt när det gäller vinval med anka, men det stämmer inte alls. Kalkonen är inte lika fet, den är mycket torrare och inte lika smakrik. Kalkonen är därför lättare att välja ett vin till. På julen gör många en stuffing till kalkonen och då serveras den med söta tillbehör som sviskon, tranbär, plommon eller dadlar.  Man kanske bör tänka på att välja ett fruktigt f vin som komplettrars tuffingen. Ett exempel skulle kunna vara en fruktig Bourgogne eller en Pinot Noir från Kalifornien.

  • Vid en traditionell kalkonrätt med svamp och sås passar ett kryddigt och mustigt rött vin som Pinot Noir.
  • Vid en modernare rätt med inslag som avokado och grapefrukt passar ett fylligt och smakrikt vitt vin som Chardonnay bättre.

Vad du ska tänka på vid valet av vin till kalkon är följaktligen till största delen baserat på egna preferenser och tillagning samt tillbehör. I USA spelar såklart också kalkonens fyllning roll.

Läs gärna lite mer om vin till olika fågelrätter: 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vinjournalen Nyhetsbrev

Jag godkänner villkoren

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •