Läcker kalkonburgare till en äkta, cool Zwickelbier

zwickelbier - en kalkonhamburgare med allt på

Vi ska lära känna en trevlig ölstil som kallas för Zwickelbier eller Kellerbier – Frankernas “flytande bröd” –och steka några läckra hamburgare av kalkonfärs till denna kalla naturöl som innehåller också många viktiga näringsämnen. En Zwickelbier är nog ett av världens främsta pilsner och står i en klass för sig när det gäller kvalitet och bryggerihantverk. Ni ska få läsa!

Kanske har du redan smakat en tysk Zwickelbier någon gång? Zwickel är en sorts öl som vanligtvis varken klaras eller pastöriseras och ölen har en lång tradition som funnits i flera år. Karakteristiskt för detta öl är att det är en lätt öl som är antingen topp-fermenterad som en ‘Kellerweizen’ eller som bottenfermenterad som karaktäriserar just Zwickel-stilen. Kalljäsning sker utan mottryck för att få så lite kolsyra som möjligt. Den är alltså ofiltrerad och vackert bärnstensfärgad, även lite grumlig. Tyska ölfantaster kallar denna grumlighet för ’naturtrüb’ (ty: naturligt grumlig).

Zwickelbier - en sejdel med kall öl

Den typiska Zwickel-karaktären är att

  • alkoholhalten ligger kring 5 procent
  • den är bottenfermenterad och bärnstensfärgad
  • smaken är kryddig, fruktig och fyllig
  • balanserad doft och smak mellan humle och malt
  • har en mildare smak och lite mer kolsyra än en vanlig tysk lager

Till skillnad från de flesta av dagens filtrerade och pastöriserade lageröl innehåller denna Bier mer av sin ursprungliga bryggjäst och vitaminer. Det ger ölen har en balanserad smak med en del fruktiga toner. Så den är god och frisk i smaken.

Zwickelbier, som inte är lika smakfull och humlad som en Kellerbier, kallas ändå ofta för Kellerbier – källaröl översatt från tyskan – eller också på vissa ställen för Zwickl (utan ’e’) eller Zoigl och ibland kan man också få höra namnet KellerPils. Man kan också höra namnet Lantbier, men det är egentligen ett annat namn för ett lokal bryggt öl i ett specifik hantverksbryggeri och det namnet har inget med Zwickel- eller Kellerstilen att göra.

Zickelbier - en gammal läckert målad keramik sejdel

Ordet Zwickel syftar till den lilla trätappen på öltunnan som på tyska kallas för Zwickelhahn.

Men Kellerbier och Zwickelbier anses i Tyskland vara två olika öl egentligen, även om de är nära besläktade.

Andra skillnader finns i byggningen som exempelvis att Zwickel

  • innehåller mindre alkohol och humlesmaken är lättare
  • har ett krämigt skum eller mousse – på tyska ’Blume’
  • är en hantverksöl som nästan alltid bryggs av mindre bryggerier

Namnet Zwickel skiljer sig beroende på region, men Zwickelbier har egentligen sitt ursprung i övre Pfalz eller de frankiska regionerna som den nordvästra delen av den tyska delstaten Bayern. Både Zwickel och Kellerbier bryggds antagligen redan på medeltiden, för de är så lika. Man har faktiskt upptäckt ett gammalt recept likt det för Zwickel i en sumerisk skrift. 

Idag bryggs den förstås över nästan hela Tyskland och där dricks Zwickelbier och även kusinen Kellerbier gärna på fat i gamla ölmuggar av keramik, men tappas ibland även upp på flaska.    

Zwickel Urban Chestnut – en välsmakande och äkta hallertaupils

Zwickelbier - Zwickel urban chestnut

Zwickel Urban Chestnut (1393) är en uppfriskande, mycket tolererat och kryddig smaklig lager, självklart ofiltrerad och opastöriserad i äkta tysk Zwickelstil. Och här handlar det om kvalitet, bryggeritradition, hantverk och inte minst passion!

Ägarna till bryggeriet Urban Chestnut Brewing Company (UCBC) är Florian Kuplent och David Wolfe och de började egentligen redan brygga l tillsammans 2010 i St. Louis, USA under namnet Urban Chestnut Brewing Company.  2015 öppnade man ett tyskt filialbryggeri i Wolnzach, mycket för att dessa bryggarfantaster vill hamna mitt i smeten i Tyskland och i dessutom i världens största humleproducerande region, Hallertau. Här kunde man då brygga så partier av sina smakfulla ölsorter med mängder av lokala ingredienser.

Den duktige bryggmästaren är från Bayern och heter Andres Weber och han kan det här med att brygga enligt tyska bryggeri-principer som exempelvis den tyska renhetslagen från 1516 och som fortfarande gäller för att försäkra sig om kvalitet och innehåll där ölen endast får bestå av humle, malt, vatten och idag även jäst. 

Nu har vi hittat hans unika och mycket smakrika Zwickel Urban Chestnut en personlig pilsner med fin och tydlig beska. Detta r en öl som är rund och lätt i stilen och med en mjuk och fin smakkaraktär. Titta på den och man ser att den är lite grumlig guldgul mot snyggt bärnstensfärgad i ölsejdeln.  

Denna rena naturlager har en distinkt ton av humle och i detta fall har Andres Weber använt de två smakrika och populära humlesorterna Hallertauer Mittelfrüh och Hallertauer Perle som fått utvecklats tillsammans med en söt och god karamellmalt.

Aromatiska Zwickel Urban Chestnut är medelfyllig och fruktig med toner av rostat, nybakat rustikt bröd som blandas med söt honung. De fruktiga smakerna kommer från citrus och klöver samt ett stänk av söt honung. Allt kryddat med färska örter. Precis som all Zwickel så ligger alkoholhalten på 5%.  

Zwickel Urban Chestnut kan självklart avnjutas i trevligt sällskap men ölen är också en god matkompis som passar till det mesta, till exempel är detta en mysig öl till alla sommarens grillrätter – nöt, fläsk, fågel eller fisk. Se recept på våra läckra kalkonburgare nedan.

Lennarts hemlagade och läckra kalkonburgare

Hantverksöl kräver hantverksburgare, eller hur? Detta är ett enkelt och gott recept när man vill äta lite sundare hamburgare med Guacamole. Färsblandningen fungerar också om du vi göra lättare köttbullar. 

Zwickelbier - hambugarebild igen
Homemade Healthy Turkey Burgers with Lettuce and Tomato

Hamburgare:

  • 500 g kalkonfärs
  • 1 liten röd lök, skalad och tärnad
  • 1 vitlöksklyfta, pressade
  • 8-10 champinjoner, skivade och tärnade
  • 1 ägg
  • ströbröd – se nertill

Kryddor: nypa salt och peppar, 1 msk grillsås

Blanda alla dessa ingredienser i en skål och tillsätt till sist så passa mycket ströbröd att du an forma hamburgare. Stek i kokos- eller olivolja på låg värme.

Du behöver också:

  • hamburgerbröd
  • guacamole eller någon annan salsa
  • 1 skiva ost, sallad, tomatskivor, lökskivor, 1 jalapeño, skivad för att toppa med

Servera med pommes av sötpotatis.

Mer mat och öl:

No items found

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna