Läcker kalkonburgare till en äkta, cool Zwickelbier
Vi ska lära känna en trevlig ölstil som kallas för Zwickelbier eller Kellerbier – Frankernas ”flytande bröd” –och steka några läckra hamburgare av kalkonfärs till denna kalla naturöl som innehåller också många viktiga näringsämnen. En Zwickelbier är nog ett av världens främsta pilsner och står i en klass för sig när det gäller kvalitet och bryggerihantverk. Ni ska få läsa!
Kanske har du redan smakat en tysk Zwickelbier någon gång? Zwickel är en sorts öl som vanligtvis varken klaras eller pastöriseras och ölen har en lång tradition som funnits i flera år. Karakteristiskt för detta öl är att det är en lätt öl som är antingen topp-fermenterad som en ’Kellerweizen’ eller som bottenfermenterad som karaktäriserar just Zwickel-stilen. Kalljäsning sker utan mottryck för att få så lite kolsyra som möjligt. Den är alltså ofiltrerad och vackert bärnstensfärgad, även lite grumlig. Tyska ölfantaster kallar denna grumlighet för ’naturtrüb’ (ty: naturligt grumlig).
Den typiska Zwickel-karaktären är att
- alkoholhalten ligger kring 5 procent
- den är bottenfermenterad och bärnstensfärgad
- smaken är kryddig, fruktig och fyllig
- balanserad doft och smak mellan humle och malt
- har en mildare smak och lite mer kolsyra än en vanlig tysk lager
Till skillnad från de flesta av dagens filtrerade och pastöriserade lageröl innehåller denna Bier mer av sin ursprungliga bryggjäst och vitaminer. Det ger ölen har en balanserad smak med en del fruktiga toner. Så den är god och frisk i smaken.
Zwickelbier, som inte är lika smakfull och humlad som en Kellerbier, kallas ändå ofta för Kellerbier – källaröl översatt från tyskan – eller också på vissa ställen för Zwickl (utan ’e’) eller Zoigl och ibland kan man också få höra namnet KellerPils. Man kan också höra namnet Lantbier, men det är egentligen ett annat namn för ett lokal bryggt öl i ett specifik hantverksbryggeri och det namnet har inget med Zwickel- eller Kellerstilen att göra.
Ordet Zwickel syftar till den lilla trätappen på öltunnan som på tyska kallas för Zwickelhahn.
Men Kellerbier och Zwickelbier anses i Tyskland vara två olika öl egentligen, även om de är nära besläktade.
Andra skillnader finns i byggningen som exempelvis att Zwickel
- innehåller mindre alkohol och humlesmaken är lättare
- har ett krämigt skum eller mousse – på tyska ’Blume’
- är en hantverksöl som nästan alltid bryggs av mindre bryggerier
Namnet Zwickel skiljer sig beroende på region, men Zwickelbier har egentligen sitt ursprung i övre Pfalz eller de frankiska regionerna som den nordvästra delen av den tyska delstaten Bayern. Både Zwickel och Kellerbier bryggds antagligen redan på medeltiden, för de är så lika. Man har faktiskt upptäckt ett gammalt recept likt det för Zwickel i en sumerisk skrift.
Idag bryggs den förstås över nästan hela Tyskland och där dricks Zwickelbier och även kusinen Kellerbier gärna på fat i gamla ölmuggar av keramik, men tappas ibland även upp på flaska.
Zwickel Urban Chestnut – en välsmakande och äkta hallertaupils
Zwickel Urban Chestnut (1393) är en uppfriskande, mycket tolererat och kryddig smaklig lager, självklart ofiltrerad och opastöriserad i äkta tysk Zwickelstil. Och här handlar det om kvalitet, bryggeritradition, hantverk och inte minst passion!
Ägarna till bryggeriet Urban Chestnut Brewing Company (UCBC) är Florian Kuplent och David Wolfe och de började egentligen redan brygga l tillsammans 2010 i St. Louis, USA under namnet Urban Chestnut Brewing Company. 2015 öppnade man ett tyskt filialbryggeri i Wolnzach, mycket för att dessa bryggarfantaster vill hamna mitt i smeten i Tyskland och i dessutom i världens största humleproducerande region, Hallertau. Här kunde man då brygga så partier av sina smakfulla ölsorter med mängder av lokala ingredienser.
Den duktige bryggmästaren är från Bayern och heter Andres Weber och han kan det här med att brygga enligt tyska bryggeri-principer som exempelvis den tyska renhetslagen från 1516 och som fortfarande gäller för att försäkra sig om kvalitet och innehåll där ölen endast får bestå av humle, malt, vatten och idag även jäst.
Nu har vi hittat hans unika och mycket smakrika Zwickel Urban Chestnut en personlig pilsner med fin och tydlig beska. Detta r en öl som är rund och lätt i stilen och med en mjuk och fin smakkaraktär. Titta på den och man ser att den är lite grumlig guldgul mot snyggt bärnstensfärgad i ölsejdeln.
Denna rena naturlager har en distinkt ton av humle och i detta fall har Andres Weber använt de två smakrika och populära humlesorterna Hallertauer Mittelfrüh och Hallertauer Perle som fått utvecklats tillsammans med en söt och god karamellmalt.
Aromatiska Zwickel Urban Chestnut är medelfyllig och fruktig med toner av rostat, nybakat rustikt bröd som blandas med söt honung. De fruktiga smakerna kommer från citrus och klöver samt ett stänk av söt honung. Allt kryddat med färska örter. Precis som all Zwickel så ligger alkoholhalten på 5%.
Zwickel Urban Chestnut kan självklart avnjutas i trevligt sällskap men ölen är också en god matkompis som passar till det mesta, till exempel är detta en mysig öl till alla sommarens grillrätter – nöt, fläsk, fågel eller fisk. Se recept på våra läckra kalkonburgare nedan.
Lennarts hemlagade och läckra kalkonburgare
Hantverksöl kräver hantverksburgare, eller hur? Detta är ett enkelt och gott recept när man vill äta lite sundare hamburgare med Guacamole. Färsblandningen fungerar också om du vi göra lättare köttbullar.
Hamburgare:
- 500 g kalkonfärs
- 1 liten röd lök, skalad och tärnad
- 1 vitlöksklyfta, pressade
- 8-10 champinjoner, skivade och tärnade
- 1 ägg
- ströbröd – se nertill
Kryddor: nypa salt och peppar, 1 msk grillsås
Blanda alla dessa ingredienser i en skål och tillsätt till sist så passa mycket ströbröd att du an forma hamburgare. Stek i kokos- eller olivolja på låg värme.
Du behöver också:
- hamburgerbröd
- guacamole eller någon annan salsa
- 1 skiva ost, sallad, tomatskivor, lökskivor, 1 jalapeño, skivad för att toppa med
Servera med pommes av sötpotatis.
Mer mat och öl: