Hem » Vin Fakta » Undvik att bli en ölnörd!

Undvik att bli en ölnörd!

snob

Fenomenet är inte nytt. Ölnördar har funnits så länge som vi har druckit öl. I och med att allt fler goda hantverksöl introduceras på marknaden så ökar också ölsnobberiet. Visst är det skillnad på snobberi och entusiasm som handlar om kunskap, men särskilt på sociala medier kan man upptäcka detta beteende. Bilder på ölflaska efter ölflaska läggs upp med kommentarer om hur fint och ovanligt ölet är. Men hur undviker du då att bli en jobbig ölnörd på puben?

Rata inte allt som inte är hantverksöl.

”Om jag var på fest och det bara fanns Heineken så skulle jag endast dricka vatten”.

Den här personen drar all öl över en kam och vägrar att dricka en öl från en stor producent, men inga ord om varken smak, sötma eller humle för att beskriva hur gott ölet egentligen är eller varför de tycker så illa om en viss sort.

A yard of Ale
A yard of Ale

Kräv inte att få dricka ur ett speciellt glas.

Ett glas kan betyda mycket för hur man upplever en öl, men coola ner. Alla pubar kan inte ha särskilda kvalitetsglas i alla former och för alla öler de serverar. På puben gäller det att diska snabbt och hälla upp.

Tjata inte om hur trendig du är när det gäller öl.

Nördar berättar mer än gärna att de alltid ligger steget före alla andra runt baren och att de minsann gjort det länge. Inget smart drag alls om du vill få nya vänner i baren, eftersom alla andra kommer att känna sig underlägsna i fråga om öl.

Var inte överkritisk.

Varje öl man dricker måste inte analyseras och dissekeras i det oändliga. Andra kanske inte orkar höra. När man äntligen fått tag på en ovanlig ölsort som man gärna vill prova, håll tyst, drick och njut. Gå inte in i långa förklaringar och sötma, beska, hops och hur dessa ingredienser påverkar ölen.

Frågor och svar:

Vad är skillnaden mellan snobberi och entusiasm när det gäller öl?

Snobberi handlar om att visa upp sin kunskap och nedvärdera andra ölsorter medan entusiasm handlar om att dela med sig av sin kunskap och uppskattning för öl.

Varför är det viktigt att inte ratas öl från stora producenter?

Det är viktigt att inte ratas öl från stora producenter eftersom det finns många goda ölsorter även från stora producenter och det är inte rättvist att dra alla öl över en kam.

Varför är det inte bra att kräva att få dricka ur ett speciellt glas?

Det är inte bra att kräva att få dricka ur ett speciellt glas eftersom det kan vara svårt för pubar att ha alla sorters glas tillgängliga och det kan göra en själv och andra runt baren obekväma.

Varför är det inte bra att tjata om hur trendig man är när det gäller öl?

Det är inte bra att tjata om hur trendig man är när det gäller öl eftersom det kan göra andra runt baren obekväma och känna sig underlägsna i fråga om öl.

Varför är det viktigt att inte vara överkritisk när man dricker öl?

Det är viktigt att inte vara överkritisk när man dricker öl eftersom det kan göra andra runt baren obekväma och det är inte nödvändigt att analysera och dissekera varje öl man dricker.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Brännland Iscider Claim
Brännland Iscider Claim
Pris:149 :-
Artikel nr:7379902
Smak äpplen|aprikoser|fruktig|honung|karaktärsfull|sötma
Arom äpplen|aprikoser|fruktigt|honung|nyanserad|pomerans|röda äpplen
Färg gyllengul
Mat som passar
dessert
ost
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2018Alkohol7.5 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.