snobFenomenet är inte nytt. Ölnördar har funnits så länge som vi har druckit öl. I och med att allt fler goda hantverksöl introduceras på marknaden så ökar också ölsnobberiet. Visst är det skillnad på snobberi och entusiasm som handlar om kunskap, men särskilt på sociala medier kan man upptäcka detta beteende. Bilder på ölflaska efter ölflaska läggs upp med kommentarer om hur fint och ovanligt ölet är. Men hur undviker du då att bli en jobbig ölnörd på puben?

Rata inte allt som inte är hantverksöl.

”Om jag var på fest och det bara fanns Heineken så skulle jag endast dricka vatten”.

Den här personen drar all öl över en kam och vägrar att dricka en öl från en stor producent, men inga ord om varken smak, sötma eller humle för att beskriva hur gott ölet egentligen är eller varför de tycker så illa om en viss sort.

A yard of Ale
A yard of Ale

Kräv inte att få dricka ur ett speciellt glas.

Ett glas kan betyda mycket för hur man upplever en öl, men coola ner. Alla pubar kan inte ha särskilda kvalitetsglas i alla former och för alla öler de serverar. På puben gäller det att diska snabbt och hälla upp.

Tjata inte om hur trendig du är när det gäller öl.

Nördar berättar mer än gärna att de alltid ligger steget före alla andra runt baren och att de minsann gjort det länge. Inget smart drag alls om du vill få nya vänner i baren, eftersom alla andra kommer att känna sig underlägsna i fråga om öl.

Var inte överkritisk.

Varje öl man dricker måste inte analyseras och dissekeras i det oändliga. Andra kanske inte orkar höra. När man äntligen fått tag på en ovanlig ölsort som man gärna vill prova, håll tyst, drick och njut. Gå inte in i långa förklaringar och sötma, beska, hops och hur dessa ingredienser påverkar ölen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy