Barley

Låt inte namnet lura dig. Barley Wine [eng. barley = sv. korn] kommer ursprungligen från England och det är faktiskt ett ganska starkt öl med en alkoholhalt på cirka 8-12 volymprocent och med en vörtstyrka med max 1.120.

Varför heter det “Wine” när det som alla andra öl tillverkas av malt och inte av druvor? Förmodligen syftar namnet nog mer på att alkoholhalten ligger på samma nivå den som viner har.

Det var engelska bryggerier som på 1800-talet tyckte att fler vindrickare skulle prova på deras alkoholstarka öl och uppfann namnet Barley Wine. Efter ett tag lyckades några bryggerier faktiskt att mynta namnet.  Förmodligen var det omkring 1870, som sedan den första alen, Bass No. 1 Ale, såldes som ett Barley Wine.

Idag säljs två typer av Barley Wine. En amerikansk och en engelsk variant. Det som skiljer dessa två typer åt är att den bruna amerikanska barleyn är bittrare och har en markant och utvecklad humlesmak. Den engelska barleyn är en prestige ale som kan variera från gulröd till helt mörkbrun i färgen. Den är inte lika bitter eller humlad, men ganska fyllig, söt och fruktig och fint balanserad med en maltig utpräglad beska.

Barley Wine är ett komplext öl, ofta årgångsmärkt och som lämpar sig fint för att lagra. Prova gärna detta ale till en grillad köttbit eller en av de mer salta ostarna!

Det svenska utbudet av Barley Wine som finns Systembolaget hittar du här.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy