Gazpacho time – och en god öl!
Enkel mat på ett snabbt och enkelt sätt! Gazpacho är den läskande kalla spanska soppan från Andalusien som vi aldrig kan gå nog av under varma sommardagar. Enklast blir det om du kör allt i en mixer. Göm inte isbitarna innan du serverar!
Gazpacho
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 1 liten gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ½ gurka
- 1 röd paprika
- 1 grön paprika
- 4 stora tomater
- 1 selleripinne
- 1 dl olivolja
- några msk god vinäger (ta i efter egen smak)
- flingsalt och svartpeppar
- Skålla tomaterna en stund och låt kallna.
- Rör och blanda ut buljongtärningen i några dl kokande vatten tills den har smält.
- Skala lök och vitlök.
- Mixa lök, vitlök, gurka och paprikor och tomater, den utrörda buljongtärningen, olivolja och vinäger till en slät soppa.
- Sila soppan genom en finmaskig durk.
- Ställ in soppan i kylen ett tag tills den är riktigt kall.
- Krydda med flingsalt och svartpeppar.
- Finhacka lite gurka och paprika och en bit selleri och spar för garnering.
- Servera i söta glas med isbitar.
Öltips: Sol (1520)
Vad passar bättre till en isig Gazpacho än en kall ljus mexikansk lager med en nertryckt limeklyfta i? Sol behöver nog ingen närmare presentation eftersom den är en av våra populäraste sommaröl. Den kostar 15,70 kr flaskan.
Frågor och svar:
Vad är Gazpacho?
Gazpacho är en kall spansk soppa från Andalusien som är perfekt för varma sommardagar.
Hur gör man Gazpacho?
För att göra Gazpacho behöver du grönsaksbuljong, lök, vitlök, gurka, paprika, tomater, selleri, olivolja, vinäger, flingsalt och svartpeppar. Skålla tomaterna, rör ut buljongtärningen i kokande vatten, mixa alla ingredienser till en slät soppa och sila sedan genom en finmaskig durk. Krydda med salt och peppar och servera i söta glas med isbitar.
Vad kan man garnera Gazpacho med?
Du kan garnera Gazpacho med finhackad gurka, paprika och selleri.
Vilken öl passar bra till Gazpacho?
En kall ljus mexikansk lager som Sol är en perfekt öl att dricka till Gazpacho.
Vad kostar en flaska Sol?
En flaska Sol kostar 15,70 kr.
Vinguider relaterade till denna artikel
Vinjournalen.se Tips