foto @Murdoch James Estate, vinmakare Carl Frazer

martin
foto @Murdoch James Estate Martinborough

 

På Nya Zeeland, i närheten av huvudstaden Wellington ligger vinregionen Wairarapa om på Maori betyder glittrande vatten. Här finns inte bara en glittrande sjö, utan även vin och pittoreska små byar med sina kaféer, hotell och restauranger i världsklass och en panoramautsikt över bergen i bakgrunden. Man kan säga att det finns rikligt med härliga vindruvor, goda oliver och bräkande får i området.

Martinboroughs stolthet – druvan Pinot Noir

piotnoir
Pinot Noir

Området Martinborough ligger i centrum av Wairaraparegionen. På kort tid har Martinborough förvandlats från en dammig kolonialstad till en stad som kännetecknas av ett 20-tal boutique vingårdar som i synnerhet har rönt ett stort internationellt rykte för kvaliteten på sina viner. Här har man fått internationella utmärkelser för sitt vin de senaste 30 åren och främst odlas druvan Pinot Noir som är en notoriskt svår druva att få till ett riktigt gott vin av. Dels så måste druvorna vara nästan övermogna när de skördas, sockernivån är också viktig, så druvan suktar egentligen efter ett kallare klimat än vad Wairaraparegionen kan erbjuda.

Men vingårdarna i Martinborough har ändå lyckats utmärkt med att producera eleganta och stiliga viner som förutom flaggskeppet Pinot Noir består av fruktiga och mineraliska Sauvignon Blanc, fylliga Chardonnay, aromatiska Riesling och Pinot Gris samt härliga Syrahviner. Där har vi druvorna för detta område!

Konstigt nog står Martinborough för endast en procent av Nya Zeelands vinproduktion, så vi pratar verkligen nischade boutiqueviner i en burgundisk stil.

hund
foto @Murdoch James Estate Vingårdens hund

Vingården Murdoch James Estate

Nu ska vi prova en typisk Pinot Noir från Murdoch James Estate, en av boutiquevingårdarna som ägs av Roger och Jill Fraser om har odlat Pinot Noir och Syrah sedan 1986.

Murdoch James Estate fick nyligen BIOGRO status eftersom deras vingårdar drivs på en bio-hållbart sätt för att gynna den ursprungliga terroiren.  Vi pratar hållbar vinodling, låga skördenivåer och moderna, praktiska framställningsmetoder och lagring på 100% franska fat. Därefter, en långsam, mild pressning följt av kontrollerad jäsning vid låga temperaturer.  Man ha en målmedveten satsning på att producera premium viner, vilket är uppenbart i varje flaska vin som man producerar.

Murdoch James Estate, vann guldpris i Decanter World Wine Awards och en prestigefylld vintrofé för deras Pinot Noir på IWC, International Wine.

james1Murdoch James Estate Pinot Noir 2015

  • Område: Nya Zeeland, Wellington , Martinborough
  • Producent: Murdoch James Estate
  • Druva: Pinot Noir
  • Art nr: 6242
  • Pris: 149 kr

En lyxig och mycket prisvärd Pinot Noir och en nyhet i Systemets ordinarie sortiment.

Håll glaset mot ljuset och du kan nästan se igenom vinet och detta är ett fylligt fin med bra balans som är oerhört fruktigt. Bland tonerna av plommon, sandelträ, ingefära, jordgubbar, kanel och choklad återfinns en pikant kryddighet som kantas av nyanserad smak med fatkaraktär. Doftar underbart av kanel och vanilj. Pinot Noir druvan är förmodligen en av världens bästa och mest populäraste druvsorter. Många vingårdar konkurrerar om Pinot Noir gunsten, men Murdoch James Estate har lyckats producera ett vackert, stiligt och elegant vin med lång eftersmak som står sig utmärkt med helgernas goda mat: oxfilé, anka och kalkon.

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy