Hem » Vin Skola » Hur urskiljer man olika dofter i vinet?

Hur urskiljer man olika dofter i vinet?

Veckans Fråga:

Jag tycker ofta att det är svårt att bestämma vilka aromer ett vin har och sedan kunna hålla isär olika aromer i vinet. Det kan handla om frukt, fat, olika örter exempelvis. Vad kan jag tänka på för att det ska bi lättare?

Det är verkligen inte enkelt att hålla isär olika dofter i vin.

När det gäller dofterna att hålla redan på i vin, så kan det vara bra att känna till att det finns tre huvudkategorier:

  • Primära dofter – är dofterna som kommer från själva frukten, alltså druvan. Varje druvsort har sina egna aromer exempelvis frukter, blommor, kryddor eller mineraler.
  • Sekundära dofter – är dofter som framställts under jäsningsprocessen och kommer från estrar som produceras under jäsningen, exempelvis fruktig äpple, banan eller karameller eller några mer komplicerade dofter som exempelvis bröd, kex eller jäst.
  • Tertiära dofter – är dofter som tillkommer under mognaden och lagringen av vinet, det som man brukar kalla ”vinets bouquet”. Då kan det handla om specifika kryddor som lakrits, kryddnejlika eller mer brända dofter som kaffe eller en viss rökighet, trä, läder.

Jag tycker du ska börja med att lära dig dofterna precis i den ordningen. Börja med de primära dofterna som är specifika för varje druva. Ta till exempel en druva som Riesling eller Viognier som tillhör “blomdoftfamiljen” och se om du känner skillnaden. Titta sedan på en Cabernet Sauvignon som ofta har inslag av örter och vegetation eller ett Rhônevin med dofter av provensalska örter, osv.

Börja med att lära känna igen specifika dofter som är kopplade till druvor som du tycker om. Sedan kan du börja dig koncentrera dig på fataromer som vanilj, choklad, espresso, rostade nötter eller kola. Där finns också ett spektrum av dofter att lära känna.

När du kommer till de sekundära aromerna kan du titta på skillnaden mellan unga och äldre, mer komplexa viner. Känner du igen skillnaden mellan en smörig Chardonnay och ett äldre vitt vin som erbjuder en större doftpalett och formligen en explosion av olika dofter.

Det här tar tid, det tar många år att lära sig om doft och smak i vin och kunna hålla isär dessa.

Frågor och svar:

Vilka är de tre huvudkategorierna av dofter i vin?

Primära dofter, sekundära dofter och tertiära dofter.

Vad är primära dofter och var kommer de ifrån?

Primära dofter kommer från själva frukten, alltså druvan. Varje druvsort har sina egna aromer, exempelvis frukter, blommor, kryddor eller mineraler.

Vad är sekundära dofter och hur uppstår de?

Sekundära dofter framställs under jäsningsprocessen och kommer från estrar som produceras under jäsningen. Exempel på sekundära dofter är fruktig äpple, banan, karameller, bröd, kex eller jäst.

Vad är tertiära dofter och när tillkommer de?

Tertiära dofter tillkommer under mognaden och lagringen av vinet. Det är det man brukar kalla “vinets bouquet”. Det kan vara specifika kryddor som lakrits, kryddnejlika, brända dofter som kaffe eller rökighet, trä eller läder.

Hur kan man lära sig att urskilja olika dofter i vin?

Börja med att lära känna de primära dofterna som är specifika för varje druva. Sedan kan man fokusera på fataromer och sekundära dofter. Det tar tid och många år att lära sig om doft och smak i vin och kunna hålla isär dem.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.