Hem » Vin Fakta » Lär känna Piedmonte på djupet

Lär känna Piedmonte på djupet

Barolo, som syftar till både vindistriktet och dess vin, är ett hett eftertraktat namn. Med sina eleganta och djupa kvalitetsviner har det blivit ett välkänt namn över hela världen. Idag har även Barbaresco, som tidigare inte riktigt kunnat jämföras med Barolo, hunnit ikapp och ligger på precis samma nivå kvalitetsmässigt. Både Barolo och Barbaresco präglas av en rejäl fyllighet och strävhet med höstliga smaker som ändå behållit en viss fräschör. Det är givetvis druvan nebbiolo som kan ta åt sig äran för dessa storslagna viner. Förutom nebbiolo odlas i följande blå druvor i Piedmonte:

  • barbera
  • bonarda
  • brachetto
  • dolcetto
  • freisa
  • grignolino

Trots att nebbiolo traditionellt varit den självklara stjärnan bland Piedmontes vingårdar är det inte den mest odlade. Den titeln innehar barbera, som idag även uppnått liknande status. Detta skedde framför allt tack vare en exceptionellt lyckad årgång år 1982 som producenten Braida kan ta åt sig äran för. Det var första gången barbera blivit ekfatslagrad och utgången kan inte beskrivas på många andra sätt än succé.

Piedmonte är framför allt känt för sina djupa, fylliga rödviner, men områdets producenter har ytterligare godbitar att erbjuda. Inom den mousserande vinvärlden förknippar man området med den omåttligt populära Asti och Moscato d’Asti. Även högkvalitativa vita viner går att hitta i denna mångsidiga region, inte minst de torra varianterna som är gjorda på druvan arneis eller cortese. Piedmonte är minst sagt en vinregion som slår en med häpnad, både i fråga om variation såväl som kvalitet.

Frågor och svar:

Vilka druvor odlas förutom nebbiolo i Piedmonte?

Barbera, bonarda, brachetto, dolcetto, freisa och grignolino odlas också i Piedmonte.

Vilket vin är Piedmonte mest känt för?

Piedmonte är mest känt för sina djupa, fylliga rödviner, särskilt Barolo och Barbaresco.

Vilken druva är mest odlad i Piedmonte?

Trots att nebbiolo traditionellt varit den självklara stjärnan bland Piedmontes vingårdar är det inte den mest odlade. Den titeln innehar barbera.

Vilket vin gjorde producenten Braida känd för sin barbera?

Producenten Braida gjorde barbera känd genom en exceptionellt lyckad årgång år 1982, där barbera för första gången blev ekfatslagrad och utgången blev en succé.

Vilka andra viner än rödviner kan man hitta i Piedmonte?

Inom den mousserande vinvärlden förknippar man området med den omåttligt populära Asti och Moscato d’Asti. Även högkvalitativa vita viner går att hitta i denna mångsidiga region, inte minst de torra varianterna som är gjorda på druvan arneis eller cortese.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.