Hem » Ekologiskt viner » ProWein 2018: ekologiskt vin och en ny ‘Nya Världen’

ProWein 2018: ekologiskt vin och en ny ‘Nya Världen’

foto: ProWein 2018

En av de största europeiska mässorna för vin- och spritindustrin, ProWein 2018 i Düsseldorf, gick av stapeln den 18-20 mars med över 6 870 utställare från 64 länder och ca 60 000 besökare. Ekologiskt vin, hantverksproducerat och nya länder var ämnen som debatterades. ProWein övertygade särskilt publiken med sin höga internationella närvaro och kvalitet. Mässan ger alltid en bra global utblick över trender som kommer att gälla för dagens vin- och spritindustri där största andelen besökare och utställare anser att ProWein är en viktig informationskälla för alla inom branschen men även för dig som slutkund.

Många frågor debatterades

Vilka teman inom dryckesindustrin kommer att spela en särskild framträdande roll i framtiden? Var kommer framtidens viner att komma ifrån? Är organiska viner en övergående trend eller här för att stanna? Här är några svar på dessa frågor.

Hantverksproducerat

Från början arrangerades mässan endast för vinbranschen. Men sedan några år har man även utvecklat eventet till att innefatta olika spritsegment som exempelvis konjak, whisky, grappa och öl. Nyheten för i år var hantverksproducerade drycker som hantverksöl och cider samt genererade det ekologiska segmentet mycket uppmärksamhet. Kunder blir mer och mer fokuserade på hur något produceras och vem som producerar det. Här gäller det för producenter att berätta sina historier och informera om det unika med just sina produkter.

ProWein 2018 Düsseldorf

Ekologiskt vin

Förutom att man vill veta hur och vem som gjort produkten så vill man även veta vad produkter består av, alltså vad man får i sig. Framförallt är slutkunden på sin vakt när det gäller hälsofarliga och giftiga produkter och produkter som innehåller ingredienser från djur, mest av etiska skäl. Tänk på att det du som kund efterfrågar, måste producenterna parera.  Att ekologiskt vin, biodynamiskt och organiskt vin och drycker efterfrågas alltmer är inte en övergående trend. På mässan träffades alla relevanta ekologiska odlareföreningar från Tyskland, Italien och Frankrike samt många enskilda utställare från hela världen, totalt cirka 300 producenter genom specialutställningen Organic World. Dessutom fanns de ekocertifierande internationella organisationerna på plats: Bioland, Demeter och Ecovin och kunde samtala på mässans Organic Lounge.

Nya länder och regioner

Generellt så öppnar kunden upp för nya influenser och nya vinländer dyker upp på marknaden. Den globala kartan för vinproducenter har målats om betydligt de senaste åren. Stigande temperaturer hotar några av de vanligaste vinproducerande länderna främst i Europa och exempelvis med tidigare druvskördar som följd. I vissa regioner som Bordeaux och Bourgogne har det blivit alltmer tufft att odla sina signaturdruvor. Och Frankrike är inte det enda landet som berörs. Academy of Sciences förutspådde har för länge sedan spått att 73% av dagens vinodlingsmark kommer att gå förlorat på grund av klimatförändringen år 2050.  Så ta en titt på var framtida stora viner kommer från:

Kina: Här finns 80 000 hektar vingårdar och man förväntar sig att det fördubblas fram till år 2020. Inom de närmaste 20 åren förväntas den kinesiska konsumtionen av vin överstiga USAs. Är Kina en ny tillväxtmarknad? Jajamen!

England: Englands klimat värms snabbare än det globala genomsnittet och det är klart att det också sätter sina avtryck på vinodlarintresset. Många vingårdar blomstrar redan i England och har blivit kända namn. Här finns 135 vingårdar som producerar 6,3 miljoner flaskor vin per år men det kommer helt klart att öka med varmare vindar.

Sverige! Även om stora delar av Sverige är alldeles för kyligt när det gäller vinodling, så finns det 330 druvodlingar i Sverige i delar där klimatet är varmare som längs kusten i södra Sverige. Även i Sverige har ju klimatet blivit varmare och vi har fått en extra månad under växtsäsongen varje sommar. Så börja fråga efter svenska viner!

Fler länder

Kenya

Tasmanien: Australien är ju redan nu ett stort nya Världens vinland som 4:e största globala vinproducent, men nu börjar man komma i gång i de sydligaste delarna och Tasmanien. Här söker man sig nämligen till ett coolare klimat med svalare temperaturer. Totalt framställer man nästan 800 miljoner liter vin så se upp för Australien!

Afrika: Att den afrikanska vinproduktionen främst finns i Sydafrika visste vi, men nu försöker länderna närmare ekvatorn, som exempelvis  Kenya och Etiopien, att komma in på den vinproducerande marknaden. Den största vinproducenten i Europa, franska Castel Group har sedan flera år ett avtal med den etiopiska regeringen och man har planterat ett stort antal odlingar av de mest vanligaste vitis vinifera druvorna. Spännande projekt!

Mer om tillväxtmarknaderna:

Frågor och svar:

Vad var några av de teman som debatterades på ProWein 2018?

Ekologiskt vin, hantverksproducerat och nya länder var några av de teman som debatterades på ProWein 2018.

Vilka länder förväntas vara nya tillväxtmarknader för vinproduktion?

Kina, England och Sverige förväntas vara nya tillväxtmarknader för vinproduktion.

Varför är ekologiskt vin och andra organiska drycker alltmer efterfrågade?

Slutkunderna är alltmer medvetna om vad de får i sig och vill undvika hälsofarliga och giftiga produkter samt produkter som innehåller ingredienser från djur av etiska skäl.

Varför är det viktigt för producenter att berätta sina historier och informera om det unika med just sina produkter?

Kunderna blir alltmer fokuserade på hur något produceras och vem som producerar det, och det är viktigt för producenter att berätta sina historier och informera om det unika med just sina produkter för att locka till sig kunder.

Hur påverkar klimatförändringen vinproduktionen?

Stigande temperaturer hotar några av de vanligaste vinproducerande länderna främst i Europa och exempelvis med tidigare druvskördar som följd. Academy of Sciences förutspådde har för länge sedan spått att 73% av dagens vinodlingsmark kommer att gå förlorat på grund av klimatförändringen år 2050.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.