I mitt kök: Anette Rosvall kombinerar mat och vin i ny kokbok!

Anette Rosvall är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat och vin och hennes intresse för mat började tidigt i livet.

– Jag har alltid varit intresserad av mat. Jag började så smått med att laga mat redan på högstadiet. Jag hade föräldrar som jobbade mycket. Både mamma och pappa lagade god mat, men det var jag som stod i köket och fixade på eftermiddagarna efter skolan, piffade till den förberedda maten. Jag kom ihåg att jag och min första pojkvän bakade bullar istället för att hångla.

Vilken lycka då att få arbeta med det man älskar allra mest. För Anettes del handlar det om en professionell karriär inom mat och vin, hennes största intressen. Hon har varit en flitig matskribent och synts i tidningar och bloggar där hon tipsar om vin och mat. Ibland gästspelar hon som kock eller föreläser och håller kurser. Anette släpper i dagarna sin 12:e bok. Sju har hon skrivit tillsammans med matkamraten Emma Hamberg och fyra egna kokböcker.

– Det ligger mycket engagemang och arbete bakom en kokbok. Man skriver inte bara ihop recept. Du kånkar och bär grytor till fotografering, lagar maträtter om och om igen tills du har förfinat receptet optimalt och ingen i familjen längre står ut med att äta samma rätt. Till slut om du har tur blir det en bra bok som jag kan stå för och förlaget dessutom vill ge ut.

Till cv:t kan Anette numera lägga till sommelier då hon hunnit med att gå Restaurangakademiens Sommelierutbildning och pluggar nu även de påföljande stegen av diplomautbildningen på Wine & Spirit Education Trust.

– Att gå utbildningen kändes som ett naturligt steg framåt för mig. Jag kan berätta att det varit en stimulerande, kul men också en tuff utbildning, men samtidigt berikande med extremt duktiga föreläsare. Och tänk vilket stort nätverk jag fått på köpet!

I veckan kommer Anettes sköna bok ut som heter Mat & vin – recepten, vintipsen och konsten att kombinera.

– Mat och dryck i kombination är något som är så fullkomligt fantastiskt! Jag vill förmedla min passion och få människor att våga börja prova nytt, hotta glädjen i att experimentera lite och tänka utanför de traditionella ramarna. Det behöver inte alltid vara så strikt.

– Vi brukar dricka först och äta sedan. Vi tar en klunk vin och sväljer den. Därefter tar vi en bit av maten. Men att göra tvärtom, ta en bit mat i munnen tillsammans med n klunk vin, det är ju det som är grejen med mat och vin. Det ska njutas tillsammans.

Anette beskriver det som att smakerna dansar med varandra. I den nya boken som lanseras i dagarna, ger hon förslag på några riktigt goda supermatchningar till riktigt goda matrecept som kombineras med champagne och viner av alla de slag men även en och annan öl.

Vinjournalen.se har fått ta del av ett av dessa goda recept: Tfon Abraxas långsamt bakade blomkål med vitlökshummus. För 4-6 portioner behöver du:

  • 1 stort blomkålshuvud
  • saltat vatten
  • 2–3 dl olivolja
  • fling- eller havssalt

Vitlökshummus

  • 1 burk hummus
  • 1 msk tahinipasta
  • 3 vitlöksklyftor
  • saften och skalet från 1 citron
  • 1 liten skvätt honung
  • salt och svartpeppar

Servera med 1 rejäl näve finhackad persilja

Lägg blomkålshuvudet helt med täckblad och allt i en kastrull med väl saltat vatten (vattnet ska precis täcka blomkålen).

Låt kålen koka i cirka 15 minuter och lägg den sedan upp och ner i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

Under tiden du väntar kryddar du hummusen.

Mixa hummus, tahinipasta, vitlök, citronsaft och citronskal, honung, salt och peppar. Smaka av med mer salt och peppar samt eventuellt lite extra honung.

Placera blomkålshuvudet i ett paket av aluminiumfolie, fodrat med ett bakplåtspapper. Låt paketet vara öppet i toppen.

Häll sakta och försiktigt över olivoljan – bara så mycket att huvudet hinner ta in oljan.

Salta sedan ordentligt med fling- eller havssalt.

Ställ nu in huvudet i ugnen på 225 grader, men gå inte därifrån! Här säger jag ingen tid utan du får själv se när ditt blomkålshuvud är klart.

Det ska bli ganska rejält bränt i topparna samt få en gyllenbrun, hård yta runtom. Då är det mjukt och följsamt inuti och färdigt att ta ut.

Lyft försiktigt upp hela huvudet med hjälp av bakplåtspappret och lägg det på en skärbräda.

Riv bort bitar av blomkålen och doppa dem i vitlökshummus och fint hackad persilja!

– Det här receptet hittade jag hos en kock när jag var i Tel-Aviv. Det smakar helt gudomligt. Till det väljer jag gärna ett Côtes-du-Rhône från Frankrike. Dessa viner är lite örtiga och har en hög fruktsyra och framställs ofta av druvorna Marsanne, Roussanne och Viognier. Eller, varför inte servera blomkålen med ett gott fräscht ekovin från Australien och från producenten Tahbilk som har specialiserat sig just på dessa druvor?

VINN ANETTE ROSVALLS NYA BOK

MAT & VIN – RECEPTEN, VINTIPSEN OCH KONSTEN ATT KOMBINERA! 

Allt du behöver göra är att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här nedan, 

så kontaktar vi 2 vinnare via epost. .

Vi har 2 böcker att lotta ut! Lycka till! 

Carpi Lambrusco di Modena

Lambrusco är ett mousserande rött vin med unika egenheter och ett av de mest originella och utsökta viner från Emilia Romagna regionen i norra Italien.

Artikelnummer: 2694

Typ: Rött Vin

Producent: Grönt

Land: Emilia Romagna (Grädde)

Alkohol: 9,5 %

Pris: 79 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons
cwdistrict7900x100jun17jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna