Hem » Vin & Mat » I mitt kök: Anette Rosvall kombinerar mat och vin i ny kokbok!

I mitt kök: Anette Rosvall kombinerar mat och vin i ny kokbok!

Anette Rosvall är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat och vin och hennes intresse för mat började tidigt i livet.

– Jag har alltid varit intresserad av mat. Jag började så smått med att laga mat redan på högstadiet. Jag hade föräldrar som jobbade mycket. Både mamma och pappa lagade god mat, men det var jag som stod i köket och fixade på eftermiddagarna efter skolan, piffade till den förberedda maten. Jag kom ihåg att jag och min första pojkvän bakade bullar istället för att hångla.

Vilken lycka då att få arbeta med det man älskar allra mest. För Anettes del handlar det om en professionell karriär inom mat och vin, hennes största intressen. Hon har varit en flitig matskribent och synts i tidningar och bloggar där hon tipsar om vin och mat. Ibland gästspelar hon som kock eller föreläser och håller kurser. Anette släpper i dagarna sin 12:e bok. Sju har hon skrivit tillsammans med matkamraten Emma Hamberg och fyra egna kokböcker.

– Det ligger mycket engagemang och arbete bakom en kokbok. Man skriver inte bara ihop recept. Du kånkar och bär grytor till fotografering, lagar maträtter om och om igen tills du har förfinat receptet optimalt och ingen i familjen längre står ut med att äta samma rätt. Till slut om du har tur blir det en bra bok som jag kan stå för och förlaget dessutom vill ge ut.

Till cv:t kan Anette numera lägga till sommelier då hon hunnit med att gå Restaurangakademiens Sommelierutbildning och pluggar nu även de påföljande stegen av diplomautbildningen på Wine & Spirit Education Trust.

– Att gå utbildningen kändes som ett naturligt steg framåt för mig. Jag kan berätta att det varit en stimulerande, kul men också en tuff utbildning, men samtidigt berikande med extremt duktiga föreläsare. Och tänk vilket stort nätverk jag fått på köpet!

I veckan kommer Anettes sköna bok ut som heter Mat & vin – recepten, vintipsen och konsten att kombinera.

– Mat och dryck i kombination är något som är så fullkomligt fantastiskt! Jag vill förmedla min passion och få människor att våga börja prova nytt, hotta glädjen i att experimentera lite och tänka utanför de traditionella ramarna. Det behöver inte alltid vara så strikt.

– Vi brukar dricka först och äta sedan. Vi tar en klunk vin och sväljer den. Därefter tar vi en bit av maten. Men att göra tvärtom, ta en bit mat i munnen tillsammans med n klunk vin, det är ju det som är grejen med mat och vin. Det ska njutas tillsammans.

Anette beskriver det som att smakerna dansar med varandra. I den nya boken som lanseras i dagarna, ger hon förslag på några riktigt goda supermatchningar till riktigt goda matrecept som kombineras med champagne och viner av alla de slag men även en och annan öl.

Vinjournalen.se har fått ta del av ett av dessa goda recept: Tfon Abraxas långsamt bakade blomkål med vitlökshummus. För 4-6 portioner behöver du:

  • 1 stort blomkålshuvud
  • saltat vatten
  • 2–3 dl olivolja
  • fling- eller havssalt

Vitlökshummus

  • 1 burk hummus
  • 1 msk tahinipasta
  • 3 vitlöksklyftor
  • saften och skalet från 1 citron
  • 1 liten skvätt honung
  • salt och svartpeppar

Servera med 1 rejäl näve finhackad persilja

Lägg blomkålshuvudet helt med täckblad och allt i en kastrull med väl saltat vatten (vattnet ska precis täcka blomkålen).

Låt kålen koka i cirka 15 minuter och lägg den sedan upp och ner i ett durkslag för att rinna av ordentligt.

Under tiden du väntar kryddar du hummusen.

Mixa hummus, tahinipasta, vitlök, citronsaft och citronskal, honung, salt och peppar. Smaka av med mer salt och peppar samt eventuellt lite extra honung.

Placera blomkålshuvudet i ett paket av aluminiumfolie, fodrat med ett bakplåtspapper. Låt paketet vara öppet i toppen.

Häll sakta och försiktigt över olivoljan – bara så mycket att huvudet hinner ta in oljan.

Salta sedan ordentligt med fling- eller havssalt.

Ställ nu in huvudet i ugnen på 225 grader, men gå inte därifrån! Här säger jag ingen tid utan du får själv se när ditt blomkålshuvud är klart.

Det ska bli ganska rejält bränt i topparna samt få en gyllenbrun, hård yta runtom. Då är det mjukt och följsamt inuti och färdigt att ta ut.

Lyft försiktigt upp hela huvudet med hjälp av bakplåtspappret och lägg det på en skärbräda.

Riv bort bitar av blomkålen och doppa dem i vitlökshummus och fint hackad persilja!

– Det här receptet hittade jag hos en kock när jag var i Tel-Aviv. Det smakar helt gudomligt. Till det väljer jag gärna ett Côtes-du-Rhône från Frankrike. Dessa viner är lite örtiga och har en hög fruktsyra och framställs ofta av druvorna Marsanne, Roussanne och Viognier. Eller, varför inte servera blomkålen med ett gott fräscht ekovin från Australien och från producenten Tahbilk som har specialiserat sig just på dessa druvor?

VINN ANETTE ROSVALLS NYA BOK

MAT & VIN – RECEPTEN, VINTIPSEN OCH KONSTEN ATT KOMBINERA! 

Allt du behöver göra är att anmäla dig till vårt nyhetsbrev här nedan, 

så kontaktar vi 2 vinnare via epost. .

Vi har 2 böcker att lotta ut! Lycka till! 

Frågor och svar:

Vad är Anette Rosvalls nya bok om?

Anette Rosvalls nya bok heter “Mat & vin – recepten, vintipsen och konsten att kombinera” och handlar om att kombinera mat och vin på ett fantastiskt sätt.

Vad har Anette Rosvall för bakgrund inom mat och vin?

Anette Rosvall är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på mat och vin. Hon har varit en flitig matskribent och synts i tidningar och bloggar där hon tipsar om vin och mat.

Vad är Anettes passion när det gäller mat och vin?

Anette Rosvalls passion när det gäller mat och vin är att kombinera smaker på ett fantastiskt sätt och få människor att våga prova nytt och tänka utanför de traditionella ramarna.

Vad är ett av recepten i Anettes nya bok?

Ett av recepten i Anettes nya bok är Tfon Abraxas långsamt bakade blomkål med vitlökshummus.

Vad kan man vinna genom att anmäla sig till Vinjournalens nyhetsbrev?

Genom att anmäla sig till Vinjournalens nyhetsbrev kan man vinna en av två exemplar av Anette Rosvalls nya bok “Mat & vin – recepten, vintipsen och konsten att kombinera”.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.