Hem » Vin Fakta » Hallo Africa! Träffa vinodlare i Kenya

Hallo Africa! Träffa vinodlare i Kenya

Sedan 1985, då en experimentell vingård framställde 4400 flaskor av landets första viner, har vinindustrin i Kenya vuxit alltmer och vingårdar växer nu upp runt om i hela Kenya.

Egentligen undrar man lite när man tittar på kartan. Kenya ligger ju direkt vid ekvatorn. Hur kan vin växa där det är så pass tropiskt varmt, en kvav luft och säsongsvist ganska mycket regn? Den lokala vinkulturen är inte direkt blomstrade än, men man har ändå fortsatt framåt med stapplande steg och fast man ibland har svårt med den franska druvstavningen. ”Cabrenet Sourvignor”, “Chardonney”, “Cheny Blanc” och “Chaney Blanc” kan det lustigt nog stå på etiketterna.

Det var 2007 som James Farquharson på Rift Valley Winery som kämpade med vinstockar på 70 tunnland som sägs banat väg för Kenyas växande vinindustri. Han importerade grundstammar och fick ihop 10000 flaskor vin redan året därpå. Det gick undan i rask takt. Redan efter tre år producerade man hela 88000 flaskor. Fördelen i tropikerna är att man kan skörda vinrankor två gånger om året. Druvorna odlas på en höjd av mer än 1800 meters höjd på mjuka sluttningarna ovanför Lake Naivasha, alldeles vid ekvatorn och i närheten av där flodhästarna tar sitt morgondopp. Här mäts 32 grader i solen men nätterna är svalare. Målet för Rift Valley Winery är att odla upp mer än 150 hektar vin och producera omkring en miljon flaskor.

Den lokala, statligt ägda vinmyndigheten, Kenya Wine Agencies Ltd, kontrollerar och dominerar industrin och man börjar nu ny rycka i sina exportkontakter för att få ut sitt vin, främst det vita vinet, Naivasha men också det röda, Ol Doinyo Keri. Just nu produceras enbart vitt och rött vin, men roséviner är under utveckling.

Vita druvor Muscat av Alexandria, Sauvignon Blanc, Colom, Chenin Blanc Shiraz, Colombard

Röda druvor Cabernet Sauvignon, Merlot, Alphonse Lavallée, Ruby Cabernet

Det största vingårdarna

Rift Valley Winery

Här kan man få prova det vina vinet Leleshwa, och viner av druvorna Sauvignon Blanc och Shiraz. Man experimenterar just nu med ett nytt rosévin. Rift Valley Winery är för närvarande den enda privata, kommersiella vingården i Kenya och producerar Leleshwa Sauvignon Blanc som kan anses mätta sig väl i kvalitet med bra chilenska och sydafrikanska viner.

Yatta Winenery

Vingården började plantera de första druvstockarna av importerade sydafrikanska druvor som skördades 1995. Vingården har idag ett fantastiskt system med droppbevattning för att komplettera sitt vattenbehov under torra perioder. Man handplockar druvorna och framställer både vin och druvjuice.

Morendat’s Vineyard

En vingård med 40 hektar med största delen Sauvignon Blanc druvan. Här produceras ungefär 45000 liter vin per år, en hel del framställs under Massainamnet, Leleshwa, på Sauvignon Blanc druvor.

Frågor och svar:

När började vinindustrin i Kenya växa?

Sedan 1985.

Hur kan vin växa i Kenya där det är tropiskt varmt och kvavt?

Druvorna odlas på hög höjd på mjuka sluttningar ovanför Lake Naivasha där nätterna är svalare.

Vilka druvor odlas i Kenya?

Vita druvor som Muscat av Alexandria, Sauvignon Blanc, Colom, Chenin Blanc Shiraz, Colombard och röda druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot, Alphonse Lavallée, Ruby Cabernet.

Vilka är de största vingårdarna i Kenya?

Rift Valley Winery, Yatta Winery och Morendat’s Vineyard.

Vilket vin producerar Rift Valley Winery?

Leleshwa Sauvignon Blanc.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.